Thursday, May 6, 2010

Kucing + Coklat = Mati!!

Kali nie ak nk cerita pasal kucing pulak. Sebab semalam kucing ak asyik mengiau je. Non stop!! Ader lh tu nak ape2. Klau korang nk tahu ak ader bela sekor kucing.(Sampai sekarang tak de nama lagi. Cadang nak panggil Kesha. Wakakaka). Kucing ak nie baru je lepas beranak.(Omg!! kucing ak dh pandai melakukan perbuatan terkutuk!!!) Lebih kurang dh 3 minggu lh. Balik2 cuti sem je. Dh kluar anak kucing tu. Anak dia ada 5 ekor tp 2 je yg survive. Kesian lagi 3!! Wa!!!.
Kucing ak nie masa ak tgh makan sambil tgk TV. Mula lh dtg dekat2. Yg peliknya. Dia boleh tau time ak makan bila!! Mesti dengar bunyi pinggan ak berlaga nie. Penah gak jalan2 slow ala orang nk mencuri. Ingat dh berjaya. TupTap2 dengar jugak(Gagal misi ak!!). Lepas tu mulalah buat aksi2 comel. gesel sana gesel sini. Buat muka ala2 suci. Macam tak pernah buat salah. Mata pulak mesti wajib bersinar2 ala2 mintak simpati. (Owh!! Ko ingat ak nk terpedaya!! Tapi last2 ak bagi gak. Haha)

Ala2 kesiannya. Tampar kang!!. Kaki bodek No 1. Wakaka

Masa ak baru balik kg nie. Terus ak beli makanan kucing kat kedai. Sebab kesian gila ak tgk kucing ak. Kelaparan. Klu mati kang tak pasal2 trauma ak. (Ak beli makanan kucing yg timbang je. Klu nk beli friskies or Whiskas tak mampu ak nk beli). Bila dah hidang kat depan kucing dia makan sikit je. Pelik lak jugak. Selalunya kucing nie kali bg friskies mulalah tak ingat dunia. Dgn tuan2 dia sekali dia lupa. Kucing ak ni pulak lain pulak responnya. Rupa2nya kucing ak tu dh terbiasa mkn makanan manusia. Mcm nasi campur lauk2 lh.(Lagi2 dengan sardin). Baru dia makan sampai licin. (Pulak!!). Bazir duit ak beli makanan kucing!! Tapi sekarang tgh ajar dia makan balik makanan kucing. Yelah sapa nk habiskan makanan dia? Tak kan ak nk makan. Klu korang nk try. Ak rekemen kan korang bubuh susu. Buat macm tgh makan coco crunch. Hihihi.

Comel je ak tgk gambar nie. Kucing juling.

Lagi satu, kucing ak nie dh lh hot!! Byk kucing jantan nk kat dia. Ak pn halau lh mana kucing2 jantan yg buruk2 tak sihat . Nanti lahir anak kucing buruk yang tak ada imun yg tinggi terhadap penyakit pulak!.
Ak nk postkan gambar kucing ak kat sini. Tapi tak boleh lah. Sebab ak percaya klu kita tangkap gambar kucing nanti kucing tu hilang tiba2 keeesokan harinya. Nie berdasarkan pengalaman ak sendiri. Dh beberapa ekor dh hilang sebab ak terkinja2 nk tgkp gambar kucing2 nie.Hahaha. Lawak gila kalau org dengar.
Tapi yg nie ak ader baca yang kucing tak boleh makan benda2 berunsurkan chocolate!!! Nanti kucing tu akan sakit. Kalau lagi serius lagi akan mati!!. Sebab chocolate tu mempunyai bahan kimia toxic yg berbahaya terhadap sistem dalam badan kucing. Sama lh jugak kesnya dengan anjing.  Kalau korang tak percaya baca kat bwh nie. Ak amik dari website.

Chocolate include pentoxifylline which may cause food poisoning. And chocolate poisoning may cause vomiting, uneasy, hyperactivity, even die of heart failure. So please be very careful!

Ha!!! Korang jgn nk guna tips ni nk pegi racun kucing jiran sebelah sebab makan ikan korang. Nanti hantu kucing tu kejar korang balik.
Kalau korang nk tahu apa lagi yg kucing tak boleh makan, korang boleh klik kat sini. Ader lebih kurang 7 lagi makanan tak boleh makan.

Makan sayang makan. Klu nk mati cepat.

Alamak!!Lupa pulak nk bagi kucing ak makan!! Meow meow meh sini sayang. Nak bagi chocol~~ oopss!! friskies nie.. =P

P/S : Teringat masa kecik2 dulu letak anak kucing dalam topi keledar lepas tu pusing laju2 macam cerita roda impian. Wakakaka. Lepas tu kucing tu terus muntah putih. Sori kucing!!Masa tu ak tak berakal lagi. Kikiki

10 comments:

swingoflife said...

Kejam nya dikau wahai Zulhilmi..Cian kucing tu smpai muntah2! LOL

Wzulhilmi said...

wakaka.. Biasalah mase kecik2. Hihi.

Si Kenit said...

kucing makan cokelet leh mati ke?
tapahammmmmmmmm T___T

mokteh said...

nama kucing aku nama kampung je
'kuning'
haha...kucing jantan yang sangat disayangi
kalau betina payah sikit
kejap2 bunting
so selarang tu je lah sekor kucing kat rumah aku yang makin hari makin gemuk

Wzulhilmi said...

@si kenit

Tau x pe.. ak pn x phm gak. tp dh ader bukti nk wat mcm mane.. :( Kesian kucing ak x leh rasa coklat..

Wzulhilmi said...

@mokteh

Xpe2. Nama kg pn glamour gak tu. Suruh kuning exercise sikit. Nanti dh x comel dh.. hihihi

star said...

Yup,mmg kucing xleh mkn coklat...lg satu sbnrnye mknn kucing yg timbang kt kedai tu (warna warni) xelok,bole mnyebabkn batu karang,lbh baik cr yg tesco punye atau mknn yg warna coklat shj.pastu kalo nk bg die mkn,ko kene 1st cmpr ckit2 dlm mknn yg die bese.cm ltkla dlm nasi die ckit2,n tmbhkn kuantiti tu.lame2 okla.

WZulhilmi said...

@star
nice tips.. Boleh jadi doktor veterinar nie.. Kikiki. Malangnay sini x de Tesco. Baru nk buat. hahaha.. Terpaksa ak bg kucing ak minum air bali klu dpt batu karang.. :)

star said...

Haha bkn pe,kt umah ak pn dh jd pembela kucing yg serius. So ak n adik2 ak slalula cr mklmt psl kucin nih...ko cr mknn kucing yg kaler coklat je,jgn yg kalerful...

WZulhilmi said...

@ok2.. thanks for tips.. very helpful.. :)