Monday, May 10, 2010

Facebook VS Twitter

Ak ader account utk kedua2 laman sosial diatas. Tapi ak daftar dgn Facebook dulu baru diikuti dgn Twitter. Teringat masa zaman dulu2 bila laman sosial ni baru nk naik popular. Dulu org selalu guna Myspace dgn Friendster. Ak pn ader account Myspace and Friendster.(Bapak byk!!. Total Ader 4 account!!). Tapi sekarang dah delete dah account Myspace dgn Friendster sebab jarang gila bukak. So baik delete je drpd terbiar mcm tu. Karang tak pasal2 org curi account kita utk benda2 jahat. Betul tak? So sekarang ak nk senaraikan 4 advantages bagi setiap Facebook and Twitter. Lebih2 karang ader yg tido.

Facebook (FB)



1.  Kat sini korang boleh jumpa ramai kawan2 lama. Mcm jejak kasih lh. So bila korang bukak account tgk2 ader friend request. "Eh sapa yg add nie?" Sambil klik excited untuk melihat gambar profil orang yg add korang. 'Lah kau ke Lina!!Dah lama tak jumpa. Makin gemuk berseri  kau!!. So ikatan yg terputus akan bersambung semula!! Wah!! Murni giler ayat.

2. Ader game!!! Aiyooo!! Sampai ader yg tak cukup tido semata2 nk mengutip hasil tuaian. Teringat kat kawan ak. Bangun pagi tiba2 dlam kul 3 or 4 sambil cakap. "Tanaman ak!!!. Baik ak harvest sekarang nanti rosak kang!'. Dengan rambut mcm afro dgn air liur basi meleleh pn dh tak hirau dh. 

3. Boleh buat Kuiz!!. Korang boleh lh try kuiz2 sengal yg disediakan.  Antara kuiz yg popular yang suka org jawab 'Bila anda akan kawin' or 'Anda mati dgn cara apa?' or 'Pasangan anda berasal dr negeri mana?'. Duh!!! Jwapn2 byk lh yg tipu2 belaka dan boleh buat korang nk tampar laju2 kat lappy korang.

4. Boleh upload gambar sesuka hati dan tag kawan2. Ramai lh jugak yg uplaod gambar terkini sambil pose maut.(Kebanyakkanya amik gambar sendiri.. Hahaha). Lepas tu korang leh upload gambar lembu and tag kawan2 korang sambil comment "Ini lh muka korang semua yg sebenarnya!! Uwek!! Bruk giler!". (Ader yg makan penampor jugak ari tu)
 
Twitter



1. Mudah and menjimatkan masa. Kat sini korang just update status korang je. Tak pyh susah nk main game nk buat kuiz nk upload gambar byk2. Just post je 'Saya makan nasi hari nie'. Habis criter. Ingat kat sini post korang maksimum ader 140 huruf je. Kalau lebih. Dia error. So sape yg suka post pjg leret mcm nk wat esei agak tidak sesuai disini.

2. Boleh pilih layout. Kat sini korang boleh hias profile korang dgn layout yg menarik2 mcm Myspace dgn Friendster. Kat Facebook tak boleh hias kan? Kat sini korang nk letak muka korang satu page pn boleh. Klu reti caranya.

3. Orang yg follow korang tak akan kluar status diorg kat wall korang. Mcm Facebook klu korang accept sesorang kan. Automatic lh semua bagai jenis status diorg akan kluar kat wall korang. Jadi semak akhirnya. Kat  Twitter klu korang follow dia balik baru status diorag akan muncul.

4. Ader banyak artis!!! Sapa2 yg minat kat artis boleh lah berinteraksi and tau perkembangan terbaru diorang. Sebut je sapa. Mesti ada. Kat Hollywood? Lady Gaga, Katy Perry, Asthon Kutcher, Pamela Anderson Oppss!! Ader Account Twitter. Kat Korea? ader Super Junior, Kara, Wonder Girls. Malaysia pn ader jugak!! Awal Ashaari, Scha Alyahya, Liyana Jasmay. Pilih2 jgn tak pilih. 

Bg ak lh. Ak lagi suka Twitter sebab senang and mudah. Just Tweet je. Abis criter. Loading pn cepat. Sebab Page dia simpel and tak berat. Tapi ak still bukak Facebook. So korang boleh follow Twitter i ye dekat sidebar sebelah. Kikiki. (Sempat lagi promo!!)




P/S: Korang jangan jadi mcm gambar kat atas. Dah parah dah tu.

7 comments:

Si Kenit said...

oh, aku tadok langsung dua2 tu
T___T

Wzulhilmi said...

@Si kenit
Klu xde bagus lh.. elakan lh. Sebab drpd pengalamn ak mcm agak bunag masa gak lah. Terutama facebook!! Berhati2 dgn dia!!.

Afnie Roslan said...

btl..me pun smkin addict dgn burung yg comey ni...so tanpa segan silunya me pomote Afnie_lan is at twitter

Wzulhilmi said...

Siap promote lagi tu!! hahaaha. Jgn sampai burung patuk2 sudah.. :)

cracked bunny said...

nak promote jgk.nk promote bgthu da folow.yay!

Hirumi said...

@sha
bagus2. Bertambah meriah lah Twitter ak..Kikiki

Kei said...

aku buat twitter sbb nak follow artis-artis korea.hahaha.pathetic gilaah aku nih T__T