Wednesday, November 20, 2013

Playlist Musim Tengkujuh

It's winter already!! (Baca: Musim Tengkujuh). Release all those sad, melancholy, meroyan type of songs!! RELEASE IT ALL!


These are some of the songs that were included in my playlist for this winter (Baca: Musim Tengkujuh). Prepare yourself to be swallowed by the depth of despair. 


+Bonus


Monday, November 18, 2013

Bukit Broga Ditawan

Selepas beberapa siri drama, pergaduhan membabitkan kata-kata nista, akhirnya rancangan untuk mendaki Bukit Broga berhasil jua. A group of people, lets just called it as BBD Team berjaya mendaki bukit Broga pada Sabtu, 16 November pada jam 7-8 pagi selepas seminggu perancangan yang rapi.   

Mula-mula perancangan awalnya nak gerak pukul 6 pagi. Tujuan utama dia pun bukan nak tengok matahari terbit tapi menakhluk puncak bukit. Jadi tak kisah lah gerak pukul berapa pun tapi bukan lewat sangat nanti panas. Tapi last-last minute BBD Managemnet Team decided untuk gerak pada jam 5 pagi pula Ok 5:20 pagi. Maka dari Selangor ataupun Seksyen 13 lebih tepat lagi ambil masa lebih kurang sejam saja nak sampai. Jadi tambah tolak sampai lah lewat pukul 6 pagi. 

Sampai-sampai lepas parking semua (parking dekat tepi jalan tar luar sebab sebab kalau parking dalam kawasan kelapa sawit kena caj. Budget trip okay), dengan mata masing-masing masih lagi mengantuk lepas tu dalam hati mula menyesali perbuatan ini kalaulah dekat bilik dah boleh berguling-guling dalam selimut woi!.

5 minit pertama was quite ok. Tapi selepas 10 minit macam tu masing-masing dah mula start berdegus seolah-olah tak cukup oksigen dan daripada satu kumpulan BBD yang bersatu mula berpecah jadi dua.

i. Team BBD Flawless I
ii. Team BBD Datin-Datin II 

Dan aku of course termasuk dalam Team Flawless I bersama-sama 2 members yang lain dah mula pelik mana pergi Team BBD Datin-Datin II? Dah give up ke? Tergolek dalam gaung ke? And we waited, and waited since we kan setiakawan liddat until a moment that we can't wait any longer. The journey must go on!.

Seperti Frodo dan kawan-kawannya mendaki Mount Doom untuk memusnahkan One Ring macam tu lah keadaan kami semua. Gigih mendaki walaupun ada yang terkorban, dan selepas 40++ minit. We've made it!



It was amazing. The scenery was flawless. Kabus pagi dia seakan-akan lautan laut merentasi setiap pelusuk alam. Memang kena tengok dengan mata sendiri baru boleh faham. Memang tak sia-sia naik. Lawa

Dan paling best bila Team Datin-Datin yang kita orang ingat dah berputus ada patah balik turun mungkin pergi makan aiskrim dekat kaki bukit sebab tak larat nak naik tetiba muncul. Fuyooo! Perasaan best bila the whole team berjaya mendaki bersama-sama. Walaupun tak physically fit tapi berbekal dengan semangat yang waja, they've done it. Syabas! Bonggol ketinggian 400 meter telah berjaya ditawan.


Perjalanan diakhir dengan menikmati sarapan pagi menu nasi lemak dan air teh ais di Semenyih. The irony.

Thursday, November 14, 2013

How I Miss Outrageous List

Ingat lagi tak dengan Outrageous List? Dimana list yang aku buat pada tahun 2012 untuk membuat aktiviti-aktiviti yang macam out of the box. Disebabkan dah perasan dulu kehidup agak dull, hari-hari ulang benda yang sama saja. Tak ada pencapaian yang membanggakan langsung justeru itu aku mula berniat nak buat sekurang-kurangnya lima aktiviti yang macam mulut tercakap "Outrageous! when I move my body". "Wow! Tak sangka aku buat benda ni".

Tapi last-last berjaya buat hanya buat dua saja. Mungkin dah rezeki kan. So here's the two things that I managed to do last year. Konon-konon macam ala-ala Down Memory Lane sikit.

#1 Big Bad Wolf 2012


Dari Johor ke Selangor dan pada masa yang sama semua orang dalam mood final exam ko pulak sorang-sorang pergi semata-mata untuk dapatkan buku-buku murah. Gigih tak gigih? Memang gigih. Oh, aku ada bagi tau ke aku bermalam dekat event tu. Lebih kepada merempat di tepi longgokan buku lebih tepat lagi.

More details : Trip to BBW 2012

#2 Melaka Bandaraya Maju 


Yang ni aku rasa pengalaman yang kalau boleh nak kabo ke semua orang bagitau. Ibarat ayam bertelur sebiji, riuh sekampung. Riak betul. Padahal orang lain pergi luar negara pun tak kecoh macam tu pun. But this was amazing experience weh. Siap buat dua parts sebab banyak gila nak tulis padahal pergi sehari je pun.

More details : i) Trip to Melaka Part I
                      ii) Trip to Melaka Part II

Tahun ni? Takde weh takde! Sebenarnya aku baru perasan aku tak buat lagi. Mungkin disebabkan sibuk? I don't know dan dengan berbekalkan sebulan lebih sebelum masuk 2014 ni, sempat lagi ke kalau buat?

WZ, hendak seribu daya bukan? 

Tuesday, November 12, 2013

PERFUME Special: Sweet Refrain PV Short Version Dah Keluar + Sedikit Bebelan Mengenainya

Sedikit? *rolling eyes*

Bak kata seorang nenek tua ni, "Time goes by so slowly for those who wait". Ayat ini betul-betul tepat kena pada detik permulaan PV "Sweet Refrain" (SW) dengan A~Chan, Nocchi dengan Kashiyuka masing-masing memegang jam bulat yang putih dibeli sempena promosi buy 2 free 1 di Ikea sekaligus menunjukkan perasaan sebenar aku untuk mendengar full audio single ini dalam versi High Quality. Tapi macam biasalah selagi belum sampai 27hb ni memang tak dapat lah nak dengar melainkan versi low quality/radio rip semata. Oh by the way mereka dah keluarkan short version untuk PV SW ni. Check it out! 



Ini adalah adegan-adegan yang aku rasa menarik dan penting untuk di'highlite'kan berdasarkan short version PV diatas dalam bentuk minit.

Minit 0:01 = Kemunculan jam Ikea (flawless!!)
Minit 0:15 = Tiga-tiga buat pose berdiri seolah-olah mengingatkan masa itu emas sambil jarum jam berhenti pada waktu-waktu tertentu. Metaphor menunjukkan tarikh birthday masing-masing. Hey! Celebrity the just like us. Suka kepochi tarikh birthday!
Minit 0:19 = Aksi membaling bola secara bergilir. Nampak macam perbuatan sia-sia tetapi setiap kali bola mengenai lantai dia matching dengan bunyi rentak lagu. Details people! Details!
Minit 0:22 = Tarian aku-buat-dulu-nanti-ko-ikut (ABDNKI). Definitely one of PERFUME's signature dance!
Minit 0:30 = Reference to Nee dance
Minit 0:35 = Tarian unggun api.
Minit 1:14 = Bola yang dibaling Nocchi jadi slow, reference to special effect dalam Magic of Love
Minit 1:16 = Mah favourite scene!!

Ingatlah! PV PERFUME tidak sia-sia belaka! Semuanya bermaksud! And their costume is awesome. Tak sabar nak tengok Full PV.

Lepas tu sekarang baru sedar kenapa PERFUME macam rushing nak keluarkan single ala-ala low tempo padahal baru sebulan LEVEL3 keluar rupa-rupanya sebab nak winter kan! (read:musim tengkujuh). Release all those ballad/melancholy songs!! Ingat Starbucks saja ada air baru ke sempena winter??

Dan aku tak akan pandang jam bulat dengan pandangan yang sama lagi. Mesti nanti nak pose kalau jumpa satu. I but prefer this clock tho,

Sunday, November 10, 2013

Hirupan Pertama: Starbucks' Cranberry White Chocolate Mocha Frappuccino


Dekat Malaysia kalau dah nak waktu masuk winter (baca: musim tengkujuh), semua company yang HQ based at America, UK etc akan eksaited buat macam-macam promo nak sambut Krismas padahal macamlah ramai sangat nak sambut dekat Malaysia ni kan. Starbucks tak terkecuali juga dengan memperkenal seleksi rangkaian minuman baru beserta dengan hiasan deco kedai yang semua merah-merah belaka macam preparation kut-kut Santa Claus nak datang buat surprise visit. Masa nak tunggu order siap dia punya urge nak buat choral medley lagu-lagu krismas kuat betul. Mujur waras masa tu.  

Okay kembali kepada topik yang sebenar, aku sempat merasa yang Cranberry punya. Dimana rasa dia uh-mazing! Like literally agak lah nak menggelupur bila minum. Base dia rasa macam kopi (kewujudan mocha of course) tapi lembut. Tak kuat. Macam versi kopi manja-manja. Mungkin ditambah lagi dengan kewujudan white chocolate itu sendiri membuatkan rasa dia agak lembut. Senang cerita rasa pahit tu ada tapi tak over sangat and it's kinda sweet. 

Topping dia pula aku pilih untuk letak Whipped Cream. Lepas tu dia letak Cranberry sauce dengan sedikit taburan gula kristal kasar perisa Cranberry. Lepas dah kacau semua bagi sebati. Suprisingly walaupun sos Cranberry dia sikit tapi memang terasa betul. Macam eh baguslah macam ni. Tak lah macam Caramel yang ada dekat Salted Caramel Mocha Frap tu. No function at all *rolling eyes*. 

Semasa hirup tu selain daripada ko dapat rasa tekstur dia kasar-kasar sikit disebabkan dengan kehadiran gula krystal tiba-tiba ada rasa macam plastik. Plastik yang bungkus-bungkus makanan tu. Macam eh? Ada plastik ke dalam air ni? Barista terblender sekali ke dengan plastik. Rupa-rupanya kulit buah Cranberries! Oookay.

Kesimpulannya: 

Base: White Chocolate + Espresso (Mocha) + Steamed Milk  = Lembut-lembut pahit manis. (lol) 
Toppings: Whipped Cream + Cranberry Sauce + Crystallized Cranberries Sugar = Buat dia lagi extra lemak dan manis.

Kalau biarkan frap ni cair. Memang lagi manis rasa dia Rasa kadang-kadang bila minum asyik jeling-jeling kaki. Sebab kalau diabetes kena potong kaki. HAHAHA. Tapi tak terkejutlah memang Starbucks frap dia jenis manis-manis belaka.

And to be honest aku rasa kalau dia buat Vanilla Cranberries Frap pun ok juga. Macam fokuskan rasa Cranberries tu dan nyahkan kewujudan Mocha itu sama sekali but overall this beverage is quite good okay and expensive. RM18. o.O 

Next time nak minum air ni nak duduk dalam kereta lepas tu pasang aircond paling sejuk (berangan winter), kunci pintu semua dan pasang lagu Unconditionally kuat-kuat lepas tu meratap. Goodbye!

Wednesday, November 6, 2013

Makanan/Minuman Yang Perlu Dirasa Oleh Tunas Lidah (Edisi November 2013)

Hi! I'm back after a week or so of holiday. Maka tibalah tradisi blog ini untuk membuat senarai makanan dan minuman yang perlu dirasa oleh tunas lidah. Tercapai ataupun tidak itu belakang kira. Yang penting kita mesti berani bermimpi untuk merasai pelbagai jenis makanan didunia ini. Sebenarnya nak buat lawa-lawa list ni buat dalam bentuk poster yang menarik macam dalam entry ini ke at least. Tapi memandangkan sekarang tengah guna laptop orang yang kalau nak install software yang simple pun nak kena permission administrator((traitor!)) bagai, memang tak lah aku gigih nak buat. Jadi buat dalam bentuk list yang ala-ala amatur zaman 2010 cukuplah ye? 

Oh by the way 'Tunas Lidah' ye bukan 'Tuntas Lidah'.

1.  +Wondermilk Cafe's Cupcakes
Kata lah gedik ke apa-apa ke sebab mengada seorang lelaki makan Cupcakes. Peduli apa! Ko bayar ke? Tak kan. Pffft! Sebenarnya dah aim nak masuk kedai ni lama dah. Sebab decoration dalam ni bukan main lagi interesting. Tapi memandangkan ko hanya blogger picisan lagi tidak berbudget tinggi maka mampu tekup muka dari luar cermin kedai ni sajalah. Rumours (has it) kata bukan main mahal lagi benda ni. Untuk 4 cupcakes comel loteh ni harga dalam belas-belas juga lah. *gasp* 

2. Starbucks' Cranberry White Chocolate Mocha & Toffee Nut Latte


Jingle bell jingle bell, jingle all the way. Grab your winter coat, grab your mitten cuz it's winter already!! (cakap gaya western celup urban). Dalam ketiga-ketiga air baru keluar ni yang paling aku berkenan nak rasa yang tengah-tengah tu. Cranberry-whatsoever-panjang-noo-nama-dia ni sounds delicious. SOUNDS jelah. RAsa tak tahu lagi. Nanti dah rasa jangan risau weh! Akan ku kongsikan perasaan rasa tersebut dalam medium perkataan khusus untuk perkongsian kita bersama. 



*meroyan*

Any flavours will do. Ni pun duk perati dari dulu tapi tak tercapai-capai impian nak merasa. Bawah RM10 kut sebatang (padanlah tak merasa). Dia ais krim tapi dalam bentuk-bentuk menarik. Lepas tu perisa bukan main banyak lagi dengan menggunakkan bahan-bahan semula jadi. Ais krim eco friendly macam tu.

Tengok! Bukan main semua benda manis-manis belaka. (34sen!)

+BONUS!

Keropok Lekor


Laugh all you want. I just need this isi ikan campur tepung yang diimport daripada Kelantan ataupun at least dibancuh oleh orang Kelantan in my mouth right now. Versi crispy of course. .

Tuesday, October 29, 2013

[BR] Anthem - Hlovate

Review buku yang terakhir adalah pada bulan Disember yang lepas dan kalau aku biarkan saja sampai hujung tahun ni dah boleh capai rekod personal paling lama untuk blog ini. Setahun. Maka lebih afdal lah kalau buat satu sekarang tambahan pula dah berjanji kan nak buat berdasarkan poll yang lepas.


Ilustrasi 
Sejujurnya aku bukan peminat kulit buku Hvolate. Senang cerita, aku tak minat langsung kulit buku-buku daripada Jemari Seni (JS). Memandangkan Hlovate ni mungkin diantara penulis yang menyumbang peratus keuntungan yang paling besar untuk JS, aku rasa JS ada bagi sedikit peruntukan lebih untuk bagi design kulit buku Anthem ni bagi lagi up sikit. But still, it's still meh. Dia macam pereka tu amik insentif dengan mengambil peluang membelanjakan peruntukan lebih itu dengan subscribe premium version mana-mana template website clip art dan tempek dekat mana-mana yang patut. Oh wait! Template filem Polaroid tu kelihatan familiar betul.  

Dan warna tajuk novel. *meratap*  Hijau pucat. Really? Reaaalllly....?

Tetapi walaupun bagaimana dahsyatnya aku komplen pasal cover tu pun kalau JS dah buat keputusan untuk buat cover semua hitam dan letak font tajuk bulat-bulat daripada Microsoft Word pun orang akan masih  lagi cari dan beli. It's Hlovate. You just read it.
Isi Kandungan
Spoiler Alert!

Dalam dia ada 3 part.

Part I = Hari-hari Silam
Part II = Hari-hari Selepas Silam
Part III = Hari-hari Sebelum Esok

Orang yang sama, jalan cerita yang sama cuma pada waktu yang berbeza. Berkisar mengenai Dash, seorang gadis yang terperangkap dalam kecelaruan budaya dan identiti. Disebabkan parents dia sering berpindah randah dari satu negara ke satu negara yang lain atas kehendak pekerjaan, secara tak langsung implikasi dia terkena pada Dash. Dan ceritanya bermula daripada situ, beranjak ke era rebellious, then meeting a guy, proses transformasi, blah blah. You can it read by yourself. Aku nak cerita pasal lain.

The first impression bila aku baca Part I ialah aku literally meroyan tahu. Jargon sana-sini. Disebabkan latar belakang cerita dia around pancaragam sekolah, maka keluarlah perkataan pelik-pelik dan lagu-lagu genre lain yang aku tak permah pun dengar. Bukan cuba untuk menjadi ignorant dengan tidak mencari maksud jargon itu dibahagian indeks ataupun ambik feel dengan youtube-ing lagu-lagu tersebut cuma kalau setiap muka surat ada sampai 2-3 jargon baru ditambah lagi dengan dialog yang diselit with some unfamiliar reference in it. You know what? I just don't care. Kalau ikutkan hati memang aku dah berenti baca dah. Tapi mengenangkan Versus dan Contengan Jalanan, aku bagi lagi peluang. 

Apabila masuk PART II cerita dia getting more interesting. Aku habiskan PART ni dalam masa sehari saja kalau nak dibandingkan dengan PART I yang rasa dalam 2 minggu. Ye 2 MINGGU. Dia punya procrastinating mak aih. Meanwhile dalam Part II ni aku suka begaimana penulis menerangkan details negara India. Taj Mahal, Kota Agra, Rose Garden etc. Sungguh menarik rasa macam nak pergi. Tapi sudah tentu latar belakang Dash daripada keluarga berada, mestilah indah-indah belaka bukan. Kalau miskin papa kedana it will be hell. Part ni juga ada tunjuk bonding antara Dash dengan adik dia Haikal. I just love it. Cuma konversasi diantara Haikal dan kakaknya ni hurmmm macam well sungguh matang dan bernas. Kadang-kadang aku rasa tercabar pula kenapa aku tak boleh berbual seperti itu.

Part III pulak adalah dimana details tentang religion stuff dan splash of lovey dovey bermula. Tak lupa juga banyak betul diselitkan makanan didalamnya. Haha. Love it. Tapi the ending is like a little bit rush. Macam pang pang pang. Ok dah selesai drama nikah semua. Ookayyy. Tambahan lagi dengan klise nya si Badlee (Dash love interest) suka muncul elok-elok betul kena pada timingnya. Amboi stalker ke bang? Membuatkan cerita dia macam aku nak rolling eyes saja bila scene ni muncul. 

Secara keseluruhannya novel ini ok except PART I. Not as good as Versus and Contengan Jalanan tho. Dan aku berharap sebenarnya kalau Hlovate dapat panjangkan sikit penerangan tentang religion stuff didalamnya. Rasa macam sikit pula elemen tu dalam novel kali ini. Too bad.

Friday, October 25, 2013

PERFUME Special: Kemunculan Single Terbaru 'Sweet Refrain' Yang Tidak Dijangka

Apabila diri ini diambang kesibukan membuat in-depth review entry untuk album penuh baru 'LEVEL3' daripada kumpulan legenda dan ikonik trio Jepun PERFUME, tetiba dunia digemparkan lagi dengan kemunculan single baru yang akan dikeluarkan pada akhir November depan!   

*muka terkesima*

'Sweet Refrain', iaitu nama untuk single terbaru ini ataupun dengan nama lain lagu respon untuk kenaikan gula sebanyak 34 sen sememangnya fans dah agak akan keluar disebabkan ia telah menjadi lagu tema untuk Dorama Jepun 'Toshi Desentsu no Onna 2' beberapa bulan lepas. Tapi takde lah ingat ia akan keluarkan dalam bentuk official single. Lepas tu jadi sampai jadi A-Side pula!! This is shocking for me of course. Ingatkan dia akan tempelkan lagu ni as B-side untuk single-single akan datang. Tambahan lagi, LEVEL3 pun masih lagi fresh dan belum bosan dengar lagi dah nak keluar yang baru. This is fast! way too fast!

Oh wait! I know this. Ini lah dinamakan teknik memerah duit fans secara bertingkek-tingkek. 

Limited Edition (CD+DVD)
Regular Edition (CD)

Tracklists:
1. Sweet Refrain
2. Koi wa Zenkeishisei
3. Sweet Refrain (Instrumental)
4. Koi wa Zenkeishisei (Instrumental)

Walaupun hati ini nak sangat kata single artwork diatas sungguh unik dan classy tapi sejujurnya, I'm not really a fans of white and black type of photos. Mungkin disebakan mata ni dah selalu sangat dimanja dan dibiasakan dengan warna-warna. Sebut aje PERFUME mesti ingat sesuatu yang berwarna kan. But well at least this is so much much much better than their 'Sweet Doughnut' single cover.

Jadi bagaimana dengan lagunya pula? Here is the drama version which is like 1 minute and half.


Yay!! Another dub-step song! Really Yasutaka Nakata? really? Berapa kali nak guna dubstep? Dustep is soo 2012.  Dan pertama kali dengar pun ia agak bland. Nothing is special. The only thing I  like about this song is the sound of the piano. The high pitched ala-ala suspens tu. Dia terbayang scene ko macam terjumpa bahan bukti yang penting lantas memberi klu siapa dalang yang sebenar tapi pada masa yang sama orang tu dekat belakang ko tengah perati baik punya dan tunggu bila-bila masa saja nak bunuh ko. Fuyoooo!

But overall meh. :(

Tapi jangan risau! Masih lagi ada harapan! Marilah bersama-sama memakai baju t-shirt putih homemade yang ditampal dengan carikan kertas-kertas kadbod berwarna-warni dan pada masa yang sama bertenang supaya full song, full PV and full dance routine will blow us all!. PERFUME will never disappointed us.

Wednesday, October 23, 2013

Review dan Perspektif Saya Mengenainya

Amaran: Entry tiada gambar. Dia macam ilmiah sikit-sikit. Macam je macam!

Sebenarnya aku suka betul review benda. Review bagi aku macam satu medium yang boleh aku gunakan untuk ekspresikan perasan aku terhadap sesuatu objek. Objek yang dimaksudkan disini ada tiga perkara iaitu makanan (duh!), muzik dan buku. Ada orang minat kepada fesyen, filem, gadgets dan lain-lain. Tapi bagi aku tiga benda ni lah yang aku lagi gemar nak ulas lebih lanjut tanpa jemu dan penat kalau nak dibandingkan dengan benda lain.

Dia macam perasan ko rasa benda ni best gila ataupun suck gila tapi terseksanya kalau tak diluahkan. Macam merana dalam diam. It's like I need to share this thing with everyone!. Walaupun boleh saja review melalui percakapan (verbally) ataupun secara micro social networking (e.g. Twitter) tapi aku lagi suka kalau review ni dibuat dalam blog. Kekal dan mudah untuk dijelaskan serta senang untuk dicari. 

Selalunya kalau aku baca review penulis-penulis lain tak kira lah sama ada dari dalam dan luar negara aku selalu macam terfikir 'Perlu ke guna ayat bombastic/rumit untuk jelaskan sesuatu perkara?' Kadang-kadang boleh lost dalam penjelasan tersebut. Itu belum lagi dengan jargon yang bebukan sampaikan kena Wikipedia kan maksud dia.Tapi takde lah aku kata tak boleh. Bagi aku boleh tapi dalam bilangan yang minima. Lagi satu pulak pasal review yang ringkas gila kadang-kadang tak wajar pun benda tu dipanggil review lebih baik dipanggil sebagai sinopsis. Aku ada sentuh benda ni dalam entry lepas tapi aku tak kuasa nak carikan entry tu dan letakkan dekat sini. Pandai-pandai lah cari naa. 

Bila buat review ni aku selalu imagine kalau boleh aku dapat buat satu review yang macam simple tak kisah lah bahasa dia pasar ke ataupun tak segramatis mana pun janji maksud dia sampai. Orang boleh relate dan faham. Lepas tu orang yang baca pun tak semena-mena terpengaruh sekali dengan review tu. HAHAHA.  

Tapi bila buat review ni selalunya orang akan persoalkan 'Ko siapa nak review-review ni? Background pun tak ada kait mengait. Bagilah orang yang layak buat'. Dengan kata lain ko macam tak layak lah nak review. Review ko semua tu tak relevan unless ko ada bukti ko ada Sijil tauliah dalam Kulinari/Muzik/Sastera ke apa. Tapi cuba fikir balik, siapa golongan majoriti yang akan beli makanan semua tu? Siapa yang akan mendengar muzik yang dikeluarkan nanti dan siapa pula yang akan berpusu-pusu ke kedai buku untuk membeli atau menebus voucher buku? Jawapannya ialah General Public. General itu termasuklah anda-anda semua dan aku sekali. Jadi masing-masing ada hak untuk buat sebarang ulasan terhadap sesuatu perkara. Tapi tak ada aku kata review daripada pakar tu tak relevan semata, cuma apa salahnya kalau ada pelbagai review yang berdasarkan daripada perspektif yang berbeza. Senang sikit orang nak buat comparison.

Masalahnya sekarang, aku ni tak ada bahan yang nak direview. Kalau makanan, memang macam susah sikit. Unless kalau ada produk baru (selalunya dari fast food outlets) baru boleh review. Kalau nak mengharapkan restoran-restoran tu payah sikit. Tapi akan ada lah. Cuma jarang sikit. Manakala buku pula dengan kekangan masa semua. Bila nak baca satu buka makan sampai berjam-jam. Maka tinggal lah kategori muzik. Muzik ni senang sikit nak cari bahan dia tapi readers blog ni majoriti bukan peminat muzik tegar. Kalau hari-hari update pun tak best juga. Macam syok sendiri. Nanti jadi macam blog lagi satu Pour Me *cough* *cough*. HAHAHA. Terabai. Mungkin sebab maintaining two blogs at the same time really, really hard and exhausting. Komitmen pulak kena tinggi dan aku bukan dalam universiti life lagi.

Tapi takpelah aku rasa aku akan buat dan hidupkan balik entry review tentang muzik tu balik tapi dalam seminggu atau dua minggu sekali lah entry dia. At least tak ada bersawang blog ni kan. Ada initipati nya juga. Kalau review dalam kategori lain tu nanti akan muncul tak lama lagi. Cuma sabar, sabar dan sabar. Oh! buat statement budget ramai minta request kan? *rolling eyes*

Tuesday, October 22, 2013

Terdesak

Sebenarnya ini macam boleh dikatakan entry sambungan untuk Nuffnang Foodfeast hari tu tapi versi sambungan pendek lah. Senang cerita macam extended bonus entry macam tu. Special untuk readers semua since I'm so kind liddat. 

Jadi ingat tak betapa rakusnya WZ semasa berada di event itu? Rakus sangat sampai ada satu ketika dimana semasa memakan ayam Nando's yang dilimpahi kuah Hot Peri dan aku tak tau Hot Peri tu sebenarnya memang pedas betul bukan acah-acah pedas. Tambahan lagi ko pulak jirus kuah tu macam esok tiada lagi. Hummph! Memang mencari nahas betul. Umpama gunung berapi yang mahu meletus (of course mimik muka masih lagi control normal) langsung terus pergi ke gerai air yang terdekat. 

Nampak gerai Yakult dulu. Fine, Yakult pun Yakult lah walaupun rasa macam satu teguk saja habis terus. Emergency ni jangan memilih sangat. Jadi disebabkan syarat dia kena tweet dulu baru boleh dapat satu free maka tanpa berlengah masa lagi;


Namun... *bunyi guruh*. Akak cashier kata tweet macam ni tak boleh. Kena lah tweet positif-positif sikit. Katanya. Baiklah!


Terus dapat satu!


I like Yakult tho.

Thursday, October 17, 2013

Nuffnang Foodfeast. Jamuan Makanan Secara Berjemaah.

Hai.

Minggu lepas (rasanya). Ok lepas check kalendar, dua  minggu lepas (lol) sempat pergi ke satu acara yang dianjurkan Nuffnang iaitu Nuffnang Food Fest. Iye cerita basi baru nak cerita tapi peduli lah kan. Tapi sebenarnya tak berhasrat pun nak tulis pasal ni sebab gambar yang sempat aku amik masa pergi dekat sana hanya sekeping je. Ye sekeping. Sungguh busy mentekedarah sampai tak ada masa nak snap gambar. Ok tipu.

Dan kentang goreng diatasa adalah sedap. 

Oh ye but before that tau tak benda ni buat dekat Sunway Pyramid dimana aku tak tau pun celah mana mall ni letak. Gigih gila guna apps Waze lepas tu narrator dia Simon (aku nak tukar Natalie lepas ni) duk meroyan recalculating 2-3 kali sebab aku asyik salah jalan. Lepas tu bila dah nampak berhala singa(?) besar tu punyalah rasa bersyukur akhirnya selamat sampai. Tapi traffic masa nak masuk ke entrance, hamagash macam semua penduduk Selangor batak tak pernah pergi Shopping Mall. Memang lepas ni kalau nak pergi sana kalau ada benda-benda penting sahaja. Kalau pergi sesaja memang mencari nahas. Eh tak masuk lagi cerita parking dekat mana lagi. Basement 3 Loading Bay. Tempat trak-trak lori semua punggah barang masuk. Hummmph!!

Tapi semua jerit perit susah payah nak ke sana berbaloi lah sebab gerai-gerai situ banyak!!! Bukan indah khabar dari rupa.

Curi daripada website Nuffnang
Ni baru suku gerai ada lagi celah atas tepi lagi.

Makanan dia usah dibilang! Banyak pilihan. Cuma tweet je lepas tu ko nganga mulut saja untuk makan. Portion dia pulak bukan versi celahan gigi tetapi 3x ganda celahan gigi. Which is like Ya Allah ni mimpi ke apa? Orang bagi makan free tapi tak kedekut kasi sikit.  

Courtesy (lol) gambar daripada Nuffnang lagi

Aku literally rambang mata dimana dekat tangan dah ada seketul ayam Nandos (Sedap woi! Goodbye Kenny), fried fries dengan manggi cup lepas tu tamak menguasi diri suruh pergi ambil lagi cup cakes, roti, ais krim krim, pisang goreng, Onigiri blah blah blah. Kalau kau orang ketiga dan nampak aku masa tu mesti rasa macam nak tampar suruh 'Calm down!!'. LOL! Lepas tu berlari ke hulu ke hilir mencari air sebab pedas makan sos hot peri. Balasan.

Tak cerita lagi part Zombie tetiba muncul kasi flyer. Dah lah masa tu busy que (haidar) boleh pulak diaorang tenung baik punya dari tepi.

Eh! sebijik lah pompuan tu tenung macam tu. Ko macam what the fish is this woman looking at me. Lepas tu baru perasan kulit muka dia tertanggal ada darah-darah. T________T. Fine. *ambik flyer secara paksa rela*

Tapi overall it was really, really an amazing and kenyang day. Semua benda daripada appetizer, ke main menu, ke dessert semua cukup aku rasa. Tolong buat ia sebagai acara tahunan.

P/s: Cero kata nak pergi tak batang hidung dia pun tak muncul. Lepas tu dia bagi la alasan bagitau internet dia dah habis kuato. Sudahlaaaa.

Tuesday, October 8, 2013

Plan Rangka Untuk Bulan Oktober (Edisi Janji Melayu)

Bak kata Green Day 'Wake me up when September Ends', dan aku dah 8 hari lewat untuk bangun updatekan blog. Tak payah nak gelabah lemak let's just straight to the point here. Ini apa yang aku plan untuk tulis tajuk-tajuk entry pada bulan ini. Dimana ingat ini hanyalah rangkaan awal saja bukan confirm pun. Senang cerita ni semua janji Melayu. 

  • Ingat entry ala makcik-makcik dimana aku nak letak uncang teh didalam kasut untuk menghilangkan bau yang kurang enak? Sebenarnya pada hari kejadian kedua-dua uncang teh yang siap dikeringkan itu hilang. HILANG! 
Status = terbengkalai
  • Entry janji untuk review sebuah buku. Dimana dah berapa bulan still tak buat-buat lagi. Marilah berdoa WZ datang hidayah untuk rajin membaca semula
  • PERFUME LEVEL3 full album review. Deal with it kalau tak suka baca pun. Aku akan buat juga walaupun tak ada sapa baca.
  • Entry pasal makanan
  • Makanan lagi
  • Makanan
  • Ma.. kaa.. ok resepi maybe
  • At least satu entry berilmiah pasal makanan
  • Minuman
  • Bebel-bebel
Amboi! Kau tengok rangka plan. Kemain macam komited sungguh. Ummph! 

See you soon. 

Like our new facebook fan page here ----> Facebook (7 aje mende like hambar gila woi!)
Follow oy Twitter here ----> Twitter

Monday, September 16, 2013

PERFUME Special: 1mm Full PV + Song Review

BEHOLD!! PV untuk 1mm telah tiba.


Sebelum beralih kepada PV. Ayuh kita melihat lagu 1mm itu sendiri terlebih dahulu.

The Song

Akhirnya mereka kembali ke arah jalan techno yang benar iaitu akar umbi genre PERFUME itu sendiri. Ini disebabkan semua single-single sebelum ini agak pop-ish and more to cutesy side *tenung Mirai no Museum*. Kecuali Spending All My Time dan hampir kesemua Side-B. 

Dan aku agak bersetuju dengan pendapat ramai yang mengatakan Yasukata Nakata telah mengambil inspirasi daripada rentak Daft Punk dan mengolah irama tersebut ke dalam acuan PERFUME. Maka terhasil lah 1mm. Lagu ini semestinya mengingatkan aku pada era Spice. Techno PERFUME tapi dalam elemen mid tempo.

 Perfume - 1mm


The PV


Strengths:

1. Semua part menari. Synchronize habaq hang!!
2. Kashiyuka without bangs.
3. Nocchi black and white outfit.
4. Colourful mirrors
5. Cermin tetiba keluar lirik. PV boleh berfungsi sebagai versi karaoke.
6. Susunan cermin-cermin menghasilkan huruf dan nombor 'L V 3' di akhir PV.

Weaknesses:

1. Sedikit sangat tunjuk part tarian
2. Banyak sangat aksi procrastination
3. Banyak sangat aksi berjalan setempat
4. Ada sudut kamera yang macam kurang sesuai.

Sebagai konklusi I'm sooo going to watch the live version. The PV version don't do the song justice. Tengok lah Spending All My Time. Kes yang sama juga. But overall, can't wait for LEVEL3 era to begin.

2/10/2013 

Sunday, September 15, 2013

Hirupan Pertama: Starbucks' Salted Caramel Mocha Frappuccino

Sebagai pengikut rangkaian minuman air kopi 'Starbucks', maka setiap kali ada air baru yang akan keluar wajiblah diri ini mengambil kisah dan melupakan seketika kewujudan air-air percuma di pantry pejabat. Kepedulian ini bermula minggu lepas di mana Starbucks mula mengeluarkan 'teaser' di Instagram mereka.

Tekaan aku: Perisa air (coffee related) terbaru sama ada untuk kategori Frap ataupun Hot Beverage. Duh! Terang-terang letak biji kopi kut.

Maka keesokon harinya;


Not one! But completely 2 different flavour! (perisa kopi sudah tentunya walaupun hati ni berharap non-coffee stuff). Disebabkan aku ialah a big fans of their frap. Maka sudahlah semestinya aku akan rasa Salted Caramel Mocha Frappucino (SCMF) terlebih dahulu dan bukan benda lain. (Walhal sebelum order mula bercanggah nak order Green Tea pula. Dasar bisikan syaitan).

Tetapi macam biasalah aku ni skeptic sikit dengan coffee stuff. Bagi aku kopi adalah salah satu minuman yang macam minuman yang dipergunakan untuk kepentingan sendiri bukan untuk tujuan guilty pleasure. Sama ada untuk menjadikan diri kekal berjaga semasa bekerja ataupun memandu, Kopi/nescafe is a must. Selain daripada waktu tersebut 'Hello~~ Milk Tea'. 

Maka selepas hirupan pertama SCMF.

The salt effect
Izinkan aku menghuraikan perasaan dan rasanya dalam bentuk point;

  • Rasa kopi tidak terlalu kuat. Maka tidak pahit dan boleh ditelan. (Alhamdulilah tak membazir duit membelinya). And I do think the caffeine is not that strong enough sebab time memandu dikala tengah malam biji bola mata dah start meragam minta ditutup. 
  • Ada campuran gula dan garam. Like literally. Kau akan rasa kewujudan garam tersebut tapi dia muncul kadang-kadang. Bila terasa macam ada tekstur batu kecil(?) ko rasa macam eh ni garam ke? Tapi rupa-rupanya gula. Then selepas beberapa hirupan seterusnya, eh ni gula ke? Rupanya-rupanya garam. Nampak tak permainannya disitu? Oh dan garam ini bukan garam masakan dirumah. Ia masin tapi bukan masin melampau. My advice please kacau whipped cream (kalau letak) sampai sebati kerana garam dan gula diletak di bahagian atas. You won't taste it until you stir it well.  
  • Caramel hanyalah hiasan semata-semata walaupun nama dia terletak selepas Salted. 
Oh! Dan SCMF bukan hanya dalam bentuk blended sahaja tetapi sama ada ais ataupun panas. And I bet rasa dia akan lain-lain.

Info Tambahan:

Thursday, September 12, 2013

Blogging Stuff

Menulis blog sangat mengerah masa dan tenaga. Sangat! Dalam kes aku lah. Aku tak tau blogger yang lain macam mana pulak. Macam mana flow mereka dalam mengurus blog masing-masing. Ada yang jenis kena fikir tajuk dulu lepas tu fikir isi-isi dia then lepas tu baru boleh mula menaip. Macam aku, aku jenis menaip secara spontan. Which is kadang-kadang agak troublesome.

Sebagai contoh kadang-kadang bila dah syok menaip bila proof reading balik rasa macam takde keseragaman diantara perenggan atas atau bawah. Selalu macam tu. Dia macam tak wujud transisi diantara perenggan tu. Tu yang jadi macam tak lancar dan agak tidak berhubungkait. Elemen ni aku rasa penting sebab nanti tak lah macam tiba-tiba atau out of sudden perenggan tu.

Selain tu aku rasa faktor yang consuming time buat entry ialah macam 'upacara' pemeriksaan ejaan (which is I'm not really good at, sebab kadang-kadang mesti terlepas), pemilihan tajuk (part paling blur, remeh sekali), proses timbang tara sama ada nak masukkan gambar ataupun tak atau kalau nak letak gambar, gambar mana yang sesuai.

Jadi kalau tengok entry yang macam biasa atau pendek dalam blog ni percayalah, I spend time around 1-2 hours nak hasilkannya. It is not an easy job. You have to be fully committed. Sebab tu aku faham ramai bloggers hari demi hari semakin kurang bilangan dia. Ni baru blog personal yang remeh-temeh. Cuba bayangkan yang jenis blog ilmiah, yang perlukan fakta dan research yang intensif. Memang lagi lama lah. Kalau aku paling-paling koman research entry yang memerlukan semangat dan kekuatan stamina ialah Top 10 List Dessert Paling Diingini untuk Bulan September. LOL. 

Lagi satu bila dah hilang faktor utama iaitu duit. I know most of the bloggers tulis sebab nak buat side income tapi bila hari demi hari penat-penat tulis lepas tu tak dapat sebarang hasil yang dikehendaki daripada para pengiklan memang terus demotivated lah. That why passion untuk menulis tu lagi penting. Benda tu yang akan encourage kau untuk keep on going.

Dan aku baru perasan yang aku dah mula membebel padahal tujuan mula-mula konon-konon nak taip dalam 2-3 perenggan sahaja. Haha. Oh ye dan aku sebenarnya dok teringat-ingat ada ayat yanag mengatakan;

'Blogging is sooo 2011'.

Walaupun macam kurang tepat tapi dalam hati aku macam agak sedikit setuju dengan statement tu. Adakah trend blogging semakin terhakis dan akan menjadi pupus hari demi hari? Ataupun adakah ia akan mati suatu hari nanti dan akan digantikan dengan platform lain yang lebih mudah dan pantas seperti social networking etc. 

Only time will tell.

Wednesday, September 11, 2013

5c

Pagi tadi memang hangat topik iPhone 5c dengan iPhone 5s dekat timeline Twitter dan kau yang bukan pengikut tegar gadget pun sekali terikut perkembangan dia. Walaupun aku duk sekali tumpang sekaki mengutuk konon-konon macam awat iPhone 5c (the less premium one) guna cover plastik dan juga takde pun apa-apa function baru yang revolutionary pun. Yang macam mampu membuka mata sampai mulut ini tidak sengaja memaculkan perkataan wow.

Namun selepas melihat video presentation dia by some duda yang muka ala-ala Bruce Willis versi sedikit muda. Terus bertukar sedikit pendapat.


Mula-mula macam tak impressed lepas tu bila masuk part bila dia pakaikan cover lubang-lubang tu dekat belakang body handphone. Lepas tu duk psycho pusing-pusing 360 darjah.


Eh! Stylo gila!! Sungguh urban bersesuaian dengan imej 'korparat' masa kini. LOL!

Tapi macam biasa boleh berangan-angan dulu sebab dari uni life kau dah mindset kalau nak beli handphone or anything lah mestila dibeli menggunakan hasil titik peluh darah air mata wang ko sendiri. Jadi mungkin rezeki dapat pada kemunculan iPhone 7S(i)? ataupun Samsung Super S8? ataupun Xperia XWYZ Sub 6. Who knows.

In a meantime gunalah Samsung Young tu walaupun orang dah start tegur 'Eh! tangan kau lagi besar lah daripada skrin handphone' sambil diiringi gelak sinis. Bluerghhh. At least aku tak guna Samsung E1080T!

Tuesday, September 10, 2013

Mencuba Tips Bersama WZ: Ep 1 Bau Kasut Kurang Enak?

"Walaupun header dah tukar seribu kali, kalau tak update belog apa gunanya~~ (2x)"

Never mind.

Nak tanya, korang ada perasan tak yang kasut bertutup selalunya akan sampai satu masa akan keluar sedikit bau kurang enak. Tapu tu berdasarkan pengalaman aku sendiri lah, tak tau maybe aku je atau benda tu memang completely normal. Aku agak mungkin sebab bahagian dalam dia lembap selepas seharian kaki kita pakai, maka dia macam tak ada masa nak kering lepas tu esok kita pakai lagi dan kitaran ini berulang-ulang. Lepas tu ko kan budget manager maka memang masa nak menjemur kasut tu idok lah ada. For me dia macam 3 bulan after that bau dia dah keluar.

By the way korang jangan salah faham pulak ayat bau kurang enak tu. Dalam konteks kasut aku, ia bukan bermakna 100 meter pun dah boleh bau! Tak tau lah bagi konteks kasut korang macam mana pulak kan, mungkin gamaknya patut tukar kepada busuk melantong since korang semua kan ada cekam kaki, but mine is slightly bau je. Macam kadang-kadang tak perasan lah. Kalau bau dalam jarak 5-10 cm baru perasan. Itupun bau pun macam bau dried passion fruit plus with wild berries weh. LOL!

And fyi aku yang jenis satu hari pakai stokin yang berlainan pun masalah bau kasut kurang enak masih timbul. Apatah lagi korang!

Jadi beberapa bulan yang lepas semasa melihat-lihat timeline di Twidder kebetulan ternampak satu tips berkaitan. 


Like really?? 

Jadi apa kata since tips ni pun mudah dan murah, aku nak cuba buat. Lagipun memang teh pun feveret drinks. So memang takde masalah gigih nak kena pergi mall nak beli semata.

Maka minggu lepas setelah minum selama dua hari dua malam teh dan dengan rajinnnya menjemur uncang tersebut selama 5 hari berturut-turut. Kata nak dry kan? Tada~~

2 uncang untuk sepasang kasut
Jadi just give me a week dan aku akan letak dalam kasut dan tengok result dia macam mana. Berhasil ke tak. Maka sila tunggu entry seterusnya ya.   

To be continued......

Tuesday, August 27, 2013

PERFUME Special: Artwork Album LEVEL3 Tersebar + Sedikit Ulasan Tentang 14 Lagu-Lagu Didalamnya

Sementara dunia masih lagi terkejut dengan aksi jeliran lidah (sungguh) panjang Miley Cyrus di Video Music Awards 2013 malam semalam, dunia PERFUME fans khususnya WZ digegarkan dengan berita yang lebih penting lagi.

Perfume Team  mengambil keputusan untuk mendedahkan cover album 'LEVEL 3' yang bakal dikeluarkan 2 Oktober nanti beserta dengan senarai lengkap tajuk lagu-lagu yang akan dimuatkan dalam album ini. 

MEROYAN KEGEMBIRAAN!


Limited Edition
Regular Edition

You always can count on PERFUME untuk menghasilkan cover album yang bersih, ringkas dan lawa. Tho aku rasa patut highlight kan sikit tajuk album tu bagi jelas sikit tetapi overall  I love it especially the Regular Edition. Analisis lengkap berkenan cover album ini akan dibincangkan lebih lanjut didalam entry seterusnya.

Maka entry ini akan lebih khusus kepada senarai lagu-lagu yang confirm ada dalam album ini. Secara keseluruhannya akan ada 14 lagu yang awesome lagi pure entertaining yakini pasti hit lagi mantap. Ayuh kita lihat satu persatu tajuk-tajuk lagu tersebut dan sedikit ramalan aku untuk lagu tersebut.

01. Enter The Sphere (Baru)

Duh! Terang-terangkan Sphere yang dimaksudkan adalah bulatan aura biru pada cover album untuk edisi Limited Edition (metafora bahawa aura PERFUME adalah sungguh awesome). Ataupun dengan lebih perkataan lain, ayuh kita menuju ke dunia muzik PERFUME dan jangan keluar lagi!

Oh! I do think this is just an intro. Muzik/Beat pembuka tirai yang lebih kurang 1 minit lebih. Konon-konon mcam jejaga semua, sila pakai seatbelt kerana kita bakal memasuki ruang dunia yang awesome sebentar lagi.

02. Spring of Life (Album-Mix)


Album mix bermakna lagu ini akan diremix dengan irama baru. Masih lagi mengekalkan lirik yang sama namun diadun dengan rentak yang berbeza. Mungkin akan lebih kepada club banging side? ataupun lebih comel? Kita tunggu dan lihat. 

03. Magic of Love (Album-Mix)


Lagu yang setiap kali masuk part Breakdown mesti meroyan badan nak berjoget sekali dan akan diremixkan dengan irama yang baru. Ahhhh~~!

04. Clockwork (Baru)

PERFUME mengingatkan kita bahawa masa itu emas. EMAS! And believe me pasti akan ada sound effect jarum jam berbunyi. Dan bayangkan dance routine dia apabila melibatkan tangan A-Chan menjadi jarum jam, Kashiyuka jarum minit manakala Nocchi jarum saat? Amazing.

05. 1mm (Baru)

Dalam dunia Quantity Surveying, walaupun 1mm besi pun pasti akan diambil kira. PERFUME pasti sedar akan kepentingan aspek ini. Maka tada~~ 1mm.

06. Mirai no Museum


Lagu untuk OST Doraemon dimana sudah pasti mendapat kedudukan no1 dalam carta box office pada minggu pertama keluar. Thanks to PERFUME. Tbh I was wishing lagu ni yang akan ada Remix version disebabkan irama dia agak cute dan agak tidak bersesuaian dengan imej PERFUME. Namun baru kusedar dalam hidup kita tak leh nak dapat apa yang kita nak. Tetiba.

07. Party Maker (Baru)


Ingat lagi lagu ni pernah buat 16 saat kemunculan dalam iklan BB Sparkling PERFUME yang terbaru. Kedengaran seprti 'Spending All My Time' tetapi dalam versi lebih overdose. And where can I get this BB Sparkling? Mana kedai jual? 

08. Furikaeru to Iru Yo (Baru)

Literally means 'I need to look back' (thanks Google Translator). PERFUME mungkin cuba mengimbaskan kembali hubungan yang tidak menjadi pada masa silam? Lagu mellow? Slow? Meroyan? I do think so. 

09. Point

B-Side untuk single 'Spending All My Time'. Although I do think Hurly Burly lebih layak daripada Point.

10. Daijobanai


Satu lagi Side B daripada single Mirai no Musuem yang berjaya masuk dalam Album ni. Daijobanai ataupun bermaksud 'Aku tak okay dowh' adalah pilihan single yang tepat!! Lagu meroyan pada kekasih tetapi pada masa yang sama ko boleh buat cool moves. Contoh ayat

Pasangan: 'Jom tengok Paku Pontianak?'
Diri sendiri:  'Aku tak ok dowh' 

11. Handy Man



Lagu pengaruh EDM+Arabic yang sungguh rancak. Handy-handy man diluar sana pasti bangga kerana memupunyai lagu tema sebegini! 

12. Sleeping Beauty (Baru)



13. Spending All My Time (Album-Mix)


YESSSSS!!!!!! Remix treatment!! Flawless song, Flawless dance moves, Flawless MV. You will deal!!

14. Dream Land (Baru)


Is it me or this song macam kesinambungan untuk lagu Sleeping Beauty? Sleeping Beauty must be proud. 

Jadi sebagai konklusi terdapat 6 lagu baru minus Intro, 3 single dapat remix treatment dan 4 lagu asal. Kelihatan mantap! Definitely will buy this.

Oh, sebelum berakhir ayuh kita bertenang sejenak dan mengenangkan single-single lain yang tidak dapat dimasukkan dalam album inil


RIP! Irama mu akan dikenang.

Monday, August 26, 2013

Top 5 Perisa Coolblog Pilihan WZ Versi Crayon Pop 'Bar Bar Bar'

Sebagai duta tidak rasmi Coolblog untuk tahun 2013, (Heliza who?! *rolling eyes*) dengan ini aku berhasrat untuk membuat satu entry khas untuk Coolblog. Terima kasih kepada Coolblog kerana memberi peluang kepada kami para pengguna untuk merasa Bubble Tea dengan kadar yang murah sampaikan kadang-kadang gerai penuh seolah-olah semua orang macam batak tak pernah minum benda alah ni. 


Maka disini aku nak menyenaraikan list Top 5 perisa pilihan WZ apabila berkunjung ke Coolblog. Tapi sebelum itu sila perati betul-betul ye, ia ialah pilihan tunas lidah WZ. Bukan pilihan anda, abang anda, emak anda ataupun siapa-siapa juga maka jangan nak meroyan tak setuju kalau list ni tak menepati citarasa korang. 

Oh, and if you don't like Bubble Tea,



boleh simpan tips kesihatan anda dan boleh mula minum air kosong 8 gelas sekarang.

Are you ready?



#5 Milk Tea Kosong Blog (Nama official tidak diketahui)

Perisa Bubble Tea paling basic gila kalau kau order pasti akan siap dalam sekelip mata. Ok actually dalam 10-15 kelip mata minus the long que. Sebenarnya benda alah ni adalah basic tea yang digunakan dalam hampir kesemua perisa Bubble Tea rangkaian Coolblog. Senang cerita tanpa benda ini, Bubble Tea anda adalah meaningless. Dan aku suka minum benda ni tanpa sebarang toppings disebabkan kalau ada topping sebagai contoh pearl rasa macam OCD nak kunyah semua pearl padahal tak payah pun takpe lantas hilang nikmat menyedut air secara rakus. Oh dan ia juga murah RM1.80.

#4 Volcano Milk Tea Blog (No Toppings)

Ataupun dengan nama lain 3 Layer Tea versi murahan. Masih lagi tak faham apa connection dengan meletak nama volcano maybe konon-konon lapis-lapis tu metafora untuk lava? Walaupun rasa dia agak hambar cair namun sering menjadi pilihan diri untuk diminum bersama nasi campur. 

#3 Banana Oreo Blog (No Toppings)

Perisa pisang yang flawless dicampur dengan oreo coklat adalah kombinasi kimia yang oh! tidak boleh diungkapkan dengan kata-kata. Sedut sehingga ke dasar cawan. 

#2 Cendol Blog bersama Apple Jelly

My personal favs. Kalau rasa rindu dan craving meluap-luap terhadap cendol tetapi;

a) Sukar mencari gerai cendol di tepi jalan kerana duduk di Kota Metropolitan
b) Status kebersihan gerai diragui
maka akan terus membeli benda alah ni.

#1 Teh Tarik Blog bersama Coffee Jelly

Walaupun rasa dia langsung tak rasa macam teh tarik. Tapi macam ada sesuatu yang menarik perhatian diri untuk menikmati air ini berulang kali. Dan lebih awkward bila teh tarik tapi rasa Coffee. Kena tipu ke? Tapi buat-buat macam tak perasan. I'm soo dumb and naive but never mind. 

Maka keep calm dan minum lah Coolblog sambil melompat keriangan ala-ala Crayon Pop! Jumping yeah jumping yeah everybody!

P/s: Coolblog please fix up your unresponsive website and create new flavour before I'm starting to get jemu dan muak.

Thursday, August 22, 2013

Rambling Yang Sekian Kalinya

Beberapa minggu lepas adalah sangat busy dengan real life sampaikan kedua-dua mata hampir terbelalak melihat post akhir adalah lebih kurang 2 minggu yang lepas. Masa berjalan sungguh pantas! Tapi akhirnya malam ni dapat peluang jugak curi-curi masa nak taip. Sebenarnya selepas penjenamaan semula blog ini perancangannya nak update seboleh-bolehnya sehari sekali. Tapi macam biasa lah memula je berkobar-kobar lepas tu... *krik krik krik*

Dengan kata lain hangat-hangat tahi ayam. And aku literally pernah kena tahi ayam dekat tangan. Memang panas tapi cepat sejuk (fresh). Jadi valid juga simpulan bahasa ni.

Frankly speaking aku tak tau nak buat entry berkaitan apa. Cuma tulis secara random dan aku pasti tajuk dia pun dah fikir nak letak nama yang klise gila macam Shodate lah, Rambling lah, Bingkisan Hati lah whatsoever. Menyampah gila. Tak kreatif langsung. 

Selain HHTA, isi entry yang nak ditulis baru-baru ni pun macam agak terhad. Sebagai contoh:

i) Food Stuff
Segmen yang sangat aktif di masa lampu (circa 2011-2012) namun sekarang disebabkan aku duk berulang makan benda yang sama macam tak bernafsu nak update. And pelis tak ke gedik jikalau hari ni post 'Review Coolblog perisa Valcano Milk Tea' diikuti pula dengan post "Review Coolblog perisa Teh Tarik Blog' pada keesokkan harinya? *rolling eyes*. Tak thrilling langsung! 

ii) Book Stuff
Segmen yang bermodal banyak. No money no book and please again tak payah kepochi kabo download lah PDF format. Sebagai contoh sekarang lihat trilogy Hunger Games versi Free Edition Apps yang didownload. Ada semangat ke nak baca? Ya untuk 10 muka surat yang pertama.


iii) Personal Stuff
Ain't no interesting story happens... yet. Yet = 5 tahun sekali

Dan sekarang tinggal PERFUME stuff sahaja yang banyak nak ditulis. Kalau nak diikutkan hati memang nak update manjang benda tu saja. Tapi nanti karang mula lah start demonstrasi jalanan kata Blog ni Blog Perfume ke Blog WZulhilmi? Walaupun bilangan likes di Fan Page yang baru hanya 5 orang sahaja. (Promo)

But I'll try my best to update as frequent as I can walaupun orang duk kata Blogging ni soo 2012. Bluergghh. Sementara itu aku baru tahu yang...

How many germs live on your cell phone?

K.

Wednesday, August 7, 2013

PERFUME Special: Tarikh Album Level3 dan Iklan Chocola BB Menganggu Sedikit Persiapan Raya

Dimasa umat Islam sedang sibuk membuat persiapan raya, sama ada shopping last minute ataupun menggantung langsir baru. PERFUME a.k.a group techno paling berjaya di Jepun (dan juga flawless!) telah membuat announcement yang penting pada malam tadi dan wajar kita berhenti seketika daripada melakukan sebarang kerja. Biarkan rendang didapur rentung! Ini lebih penting.

Level3 iaitu album penuh keempat PERFUME akan dikeluarkan secara rasmi pada:

2/10/2013

Maka bolehlah start pre-order di laman-laman website utama seperti YesAsia, CDJapan etc secara rakus. And I'm sure I'm going to to save up some money start from now on to buy this CD. Limited Edition please. *mata bersinar*

Sementara itu tiada lagi cover official untuk Level3 dikeluarkan tetapi marilah kita assume ia akan kelihatan sangat fantastik dan mantap. 

Sementara itu,

PERFUME telah secara rasminya mengeluarkan video iklan untuk syarikat Eisai untuk produk minuman kesihatan yang bernama Chocola BB (Nama pun sudah kedengaran yummy!). Dalam iklan 16 saat tersebut telah digunakan sedikit snippet lagu terbaru mereka bertajuk 'Party Maker' sebagai background music. LAGU BARU! Yesss!  


Uh-mazing!

Party Maker sounds generic but I need to listen the whole song first before making any decision. But on the side note,

Chocola BB mengandungi Vitamin C, B1, B6 dan Ferum yang baik untuk kesihatan!! Malah ia disediakan didalam perisa oren! Goodbye Twister.