Monday, October 1, 2012

Trip To Melaka (Edisi Berseorangan)

Amaran : Entry kali ni adalah panjang!!! Sepanjang-panjang dengan gambar dan bebelan. Jikalau anda seorang pemalas dan hanya datang untuk melihat gambar. Well, ko akan cirit sebentar lagi.

Hujung minggu lepas adalah minggu yang berunsurkan anjakan paradigma ye buat diri sendiri. Not a million years for a 'living in a box' type of guy like me doing this kinda stuff. Disebabkan rasa yang meluap-luap pada pagi Sabtu 29hb I packed my bag and went straight to Seri Puteri to buy a ticket for one person to Melaka. Of course I've done some homeworks about Melaka before going there. Gilo hapa pergi tak check details semua. Karang terlepas benda-benda yang sepatutnya kena pergi melawat ko tak pergi. Bazir tahu.



So sampai dekat Seri Puteri I went straight to Jebat Enterprise (lepas memakcik dari kaunter lain kepochi suruh pergi ke situ) terus mintak one way tiket nak pergi Melaka. Yerlah kalau beli tiket pergi-balik karang time balik tak sempat kejo bas karang menangis kau kena beli tiket lain. Dah lah ko tu tak biasa jadual bas dekat sana.

Lepas tu tanya. Bila bas paling awal sekali. Dia jawab. 'Sekarang!' *Mini heart attack*. Time to pukul 7.30 pagi which 3 jam perjalanan. So sampai sana lebih kurang pukul 10 lebih. Cantik!

So RM19 per person *ka-ching*

Lepas tu terperasan nombor seat dekat tiket macam pelik gila umpama melihat bahasa tamil. Ni seat apa ni?? *Mini heart attack* Karang nak balik ke kaunter tanya kang datang bas tu tak sempat pulak kan.

*Eh panjangnya cerita time nak naik bas pun!!!* lol *Forward setengah jam masa ke hadapan*

Bila naik bas. Driver tu kata. "Hah you duduk sini" Sambil tangan tunjuk-tunjuk seat sebelah dia. I was like. "Huh". So memang confirm lah tempat ko sebelah drebar bas! Like a BOSS!!

Melunjurkan kaki umpama seperti kerabat diraja. LOL!

The driver was Indian. Baik dan peramah. Tapi disebabkan dah melunjurkan kaki sebegitu rupa. Sorry I'm not here to talk. I want to go to sleep. Kejam gila.

Then after like 3 hours. Dah nampak Lapangan Terbangan Antarabangsa Melaka. Ko pun 'Wah dah sampai! Dah sampai!'. *Mata terharu*. Lepas turun dekat Melaka Sentral. Terus cari local bus untuk ke Dataran Pahlawan. Then tada~~~ 5-6 jenis bas tercongok depan ko. With different numbers and places. And I was like. WOI! Melaka bukan ada satu jenis bas je ke? Apa ni banyak sangat! *Mini heart attack*. Kah kah. Lepas duduk bertenang selama beberapa minit dan pandangan mata pun dah jadi clean and clear baru ternampak satu bas 'Panorama Melaka' tulis ke Dataran Pahlawan. *Mata bersinar keriangan*

RM 1.00 per person! *ka-ching!* 

Then again. Ko tak tau Dataran Pahlawan tu macam mana rupanya. Terkinja-kinja dalam bas tengok kiri-kana. "Eh ni ke tempat dia? Ni ke? Bukan ni. Depan lagi kut!' Ni ke?" << Ulang 40 kali.

Lepas tu pasrah turun dekat 'Mahkota Parade' which is tak rupa dataran pun. Eh lantak lah. Gamble aje.



 Lepas tu tengok tepi.

Barisan kedai-kedai pakaian. Macam Padini, Seed etc.

Apa ni! Terus ingatkan diri sendiri ini adalah backpacking secara berhemah. Bukan trip shopping pakaian. Lepas tu dan-dan keluar sign tulis sale 50% lah, free 1 buy 1 lah. 'Tampar diri sendiri'. Pandang terus ke depan dan terus cari Dataran Pahlawan. Fokus!

Lepas tu dari kejauhan nampak..

Menara Taming Sari. 

Yeah!! Tak de lah sesat sebenarnya pun. So terus ke situ untuk menikmati pemandangan Bandar Melaka dari ketinggian 110 meter!.

Kaunter tiket adalah disini. So jangan nak gelojoh buat malu orang kampung terus ke Menara tersebut.
Menara Taming Sari ni actually pada yang tak tahu yang benda bentuk UFO bulat dekat atas dia tu boleh pusing 360 darjah. =O  Which is boleh lah nampak satu Bandar Melaka. 

Tips: Kalau first time datang Melaka, baik datang sini dulu. Nescaya, pemandangan diatas nanti boleh bagi korang rough idea mana lokasi yang korang nak pergi terletak dekat mana. 

Caj tiket is RM10 (for Malaysian). At first kakak tu kata aku dari Indonesia. Zzzzzz. Rasanya clear gila aku sebut Johor. Kah kah. Tak pasal-pasal kena Caj RM20 kang (untuk foreigner).

First Revolving Gyro Tower In Malaysia!! =O *Terbayang Pokemon Gyrados* 
Ramai jugak yang beratur time tu. Tapi sebab dia boleh tampung around  66 orang pada satu-satu masa jadi masa menunggu tak lah  lama sangat.
Lepas dah tiba giliran ko, duduk ikut tempat duduk (tak boleh pilih) dan prepare untuk ke atas!!!

Time dia naik atas tu, mata terus pandang semua tempat. Nak hapal tempat oi!. Buat imaginary map dalam otak.
Tapi time dia berenti dekat atas lepas tu start untuk berpusing *Major Heart Attack*. Astaga. Memori semasa naik Space Shot di Genting terngiang-ngiang di minda. Tetiba rasa macam benda ni akan jatuh secara laju ke bawah, lepas tu naik balik. Trauma gila wei. Kah kah. Padahal benda tu idoklah nak buat stunt macam tu pun.

After like 2-3 rounds (Zzzzzz gila kejap) dia pun turun. Time turun tu kemain laju. Eh! eh! Baru nak feeling-feeling turun dari kayangan. Cis. Lepas dah keluar dari situ, based from my new imaginary map yang telah dibuat tadi. I went straight to the nearest river.


Ofkos lah untuk menaiki Melaka River Cruise. Gila budget ko dekat Venice!

To be continued...

8 comments:

LynnAiza said...

hahaha. oit lawak oit lawak.
mas,mas dari Indon yaaaa? wakakaka. huntunglaa muka mix.

jejak melaka berkali2 dah.tapi aku tak penah naik pon menara tu.hewhew

wanie said...

woi! lunjur kaki? kakakakakah! gaya macam tokey bas je kannnn :P

fay said...

part dikata indon tu tak tahan. kat johor makcik cafe kata kau macam shah rukh khan, sampai melaka dikata kau indon pulak? haha! untunglahh muka mix XP

zatyy said...

So PA dah bagi permission bagi tahu la ni eh? Hihihi.

Sumpah macam best ko dapat duduk epan macam tu. Tak pernah aku dapat duduk situ, siap boleh angkat kaki lagi. Hahaha. Ini baru backpacking!

Tapi tabik ko pergi sana sensorang! Tabik tabik tabik spring punya sebab aku tak diberi kekuatan lagi. *pats shoulder*

Anyway kata panjang, xpanjang pon. *keningdoublejerk.gif*

zatyy said...

Hoi apasal indon plak ni? Wheres your kuriya+arab ni?

star said...

sambung-sambung...

ps: i'm green with envy now.

WZ said...

Lynn
ak dpt rasakan sarcasm yang mendalam dgn komen ko tu. Aku mix korea dgn arab lah wei. LOL!

wanie
lunjuran kaki kerabat bangsawan. lol. mmg mcm rasa bas sendiri.

fay
muka ak gamaknya mmg muka photostat. memacam org boleh. -_-

zaty
tak panjang ek? ak pun rasa begitu. takut tulis pjg2 nanti org tak lalu pulak nk baca, nnt next ak buat pjg sikit.

star
tsuzuku......

cEro said...

Apa ni apa ni?
Kata panjang???
Tak lepas lagi kepuasan diri aku, dah bersambung plak...hahahah