Tuesday, October 30, 2012

Planet Of The Apes (Versi Paya Bakau)

As I mentioned before from the previous entry Shodate which is nobody give a damn about. Entry kali ini pastinya akan mengandungi dan ditempek sejumlah gambar yang banyak!! Since I'm no longer at 'Kampung Cyber'.

Disebabkan cuti Raya Aidiladha hari tu singkat sangat which is around 4 days, tak sempat lah nak buat tutorial resepi baru. LOL! Tambahan pula time tu hidangan raya banyak gila macam esok tiada lagi tambahan pulak tiap-tiap hari pasti ada saja makanan yang ada boleh dibaham (Tidak termasuk kek birthday party versi Barbie rumah jiran sebelah). So there is no excuse for me untuk melapang-lapangkan diri mencuba tutorial baru. I'm soo busy liddat.

Tapi, tapi, busy-busy pun sempat jugak lah melancong ke tempat sendiri. Iye! Diri sendiri pun lupa yang tempat tinggal sendiri tu adalah tempat pelancongan maritim. = =". Sibuk kepochi nak berjalan-jalan pergi tempat lain-lain tempat sendiri belum habis explore lagi. Well, among the places that I've been is Teluk Batik and Taman Paya Bakau. But this entry will focusing only to Taman Paya Bakau. 

Entry Gate. No fee entrance by the way.
Taman Paya Bakau atau lebih senang dipanggil Taman Kera oleh penduduk tempatan (termasuk aku lah tu) ni dah memang lamaaaaaaaaa dah bertapak dekat sini. Aku last pergi pun dalam 4-5 tahun lepas. Sedangkan hari-hari ko lalu situ. Tapi time dulu-dulu takde pintu gate ni. Just satu jalan kayu saja merentas masuk dalam paya bakau. Tapi sekarang! Wow! dia dah renovate. *eksaited dalam diam*

By the way tempat ni hanya 5 minit macam tu daripada AEON Jusco Manjung. Which is ko kena perati bebetul dekat tepi takut terlepas pandang.

Sampai-sampai dekat situ je tak payah dah nak masuk dalam-dalam. Dekat luar sahaja dah bergelimpangan beruk-beruk meminta makanan!!

Mama kera dengan anaknya. Ko nampak siapa semangat bawak pisang sekali! 
Kera Remaja. 
Kera yang sedang mengunyah roti.
Selepas puas bercamwhore dekat entrance, kami terus mula melangkah masuk kedalam. Of course nak tengok paya bakau dengan lebih dekat lagi. 

Laluan Pejalan Kaki. Dulu-dulu mana ada pejalan kaki macam ni. Semua 100% kayu. Sekarang dah ada batu-batu bagai. 
Among sceneries yang dapat dilihat. Masuk dalam ni memang lupa terus ada  Pasaraya  dekat luar tu.

Haa! Yang paling best sekali tempat ni ada Titi gantung. Like what!! Even aku as a Duta Manjung pun tidak tahu ada titi di dalam ini.

Kena naik tingkat 2 struktur ni, then you can lintas that titi gantung. Oh sungguh rojak my sentences.
TADA!!

LARI KONON-KONON KO KENA KEJAR DENGAN BERUK MACAM TEMPLE RUN. 

Dan dekat ending laluan pejalan kaki ni akan ada nampak pemandangan Sungai. Which like uh-mazing.

Flawless!

Another scenery. Kepada pengantin-pengantin baru lupakan saja shoot di tepi landasan keretapi itu. Sini adalah lokasi yang lebih bagus!

Warning: Semakin dalam anda memasuki kawasan paya bakau ini kebarangkalian berjumpa beghk-beghuk garang semakin tinggi. Senang cerita;

Semakin dalam memasuki paya bakau, semakin liar kelakuan beruk beruknya. 
Time nak patah balik ke entrance tu terserempak lah satu group beghuk-beghuk ini. BANYAK GILA! Dah lah conquer satu tempat jalan kaki. Memang payah nak jalan. Tapi ko pulak memang ambik peluang lah tangkap gambar dekat-dekat padahal ko tau mereka semua tu garang gila. = =:. Macam beruk tak diberi vaksin!

Mama kera dan anaknya versi liar. Ko tengok beza dengan mama kera yana awal tu. Sungguh Mama Kera contoh. Yang ni siap warning nak gigit lepas tu anak pulak buat posing psycho macam tu. Mak dangan anak sama aje! 
This is way to extreme!
Sesi beramah mesra aka upacara mengetip kutu(?). Dekat gila oi  aku amik ni. No zoom lah woi. Daredevil betul.
APA? KO NAK LAGI DEKAT? HAMBIK!

4 comments:

Kiheee said...

kejap, kejap dia tada sangkaq ka apa ka? fulllamakkk! tabik spring!

WZ said...

takde, kera2 tu semua mmg dijadikan taman tu habitat mereka. no sangkar at all. Dibiar lepas.

Syira Mansor said...

wei ape sume ni
*nangisss*

star said...

mana gmbr ko?