Thursday, May 20, 2010

Bila Manusia Hilang Perikemanusiaan

Bila manusia dah mula fikir keuntungan. Semua faktor2 lain dah tak ambil kisah dah. Tolak tepi bulat2. Kenapa ak cakap mcm tu?. Korang tengok je lah gambar nie. Haiwan yang tak berdosa digunakan untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.







Tak ke kejam tu!!! Lagi best korang tau benda ni terjadi kat mana?? Our lovely place A'Famosa. Yup!! Tempat pelancongan yang terkenal di Malaysia yang 'kaya' dengan "adat budaya" yang pelbagai. Tak sangka pulak ak salah satu "budaya" yang diamalkan kat sana macam nie rupanya. Hebat, hebat!!

So siapa yang still tak jelas dengan gambar2 kat atas tu. Meh sini ak jelaskan. Staff kat sana suntik (atau sumbat mungkin) dadah kat harimau tu supaya harimau tu berada dalam keadaan separuh sedar. So senang lah diorang nk buat projek. Lepas tu diorang letak harimau tu kat pintu utama A'Famosa untuk sesi tangkap gambar. Senang kata sebagai Tourist Attraction lah. So siapa2 nak tangkap gambar kena bayar lah. Dan ak agak mesti bayaran yang dikenakan mesti mahal. Duit tu nak buat apa ek?

By the way, gambar2 kat atas tu ak amik dekat satu video. Kalau korang nak tau gambaran lebih jelas lagi apa "lelaki" tu buat dekat haiwan tak berdosa ni, korang boleh tengok sendiri video tu kat bawah nie.



Memang ak nak ketuk2 je lelaki tu. Macam budget terror lah boleh pegang harimau. Yang lagi ak nak ketuk orang2 atasan kat sana. Macam mana lah boleh luluskan projek nie. (- -")

Ak buat entry ni bukannya bermakna ak bantah kalau nak tangkap gambar dengan haiwan. Kalau nak tangkap tak pe. Tapi perlukah melibatkan dadah? Atau baringkan harimau macam tu kat depan orang ramai? Atau tolak2 kepala harimau tu semata2 nak dapatkan pose yang menarik?. Nak treat haiwan pun kena lah ada etikanya. Tak de main hentam macam tu je.

Kalau kita gantikan harimau tu dengan manusia macam mana pulak ye??

P/S :  Tak terkejut kenapa harimau selalu menyerang manusia sekarang.

7 comments:

Amirah bte. Norjali said...

siannye rimau tu..

lovehunter said...

Gosh! eeeeee... geramnye tgk.. Kalo la aku bleh suntik dadah kat mamat tuh, aku pijak2 jugak kang... Xda sesapa wat aduan ke?

star said...

cmne nk report ek?pd sape?wwf ke??eii geram tul ak tgk!abes tererla tu

Afnie Roslan said...

kuang ajar kan...x lama lg kluar la buletin utama tu

WZulhilmi said...

@Amirah bte. Norjali
Kesian lagi dekat manusia yg buat mcm nie sbbtak de perasaan

@lovehunter
Sekarang tgh kecoh2 ttg hal. Mungkin nanti ak muncul kat tv kut.

@star
Boleh report kat WWF Malaysia. Tapi saya pun tak tahu caranya.

@Afnie Roslan
yup! biar lah keluar kat TV. Biar malu sikit syarikat tu.

Si Kenit said...

celaka je dorang nih ;((

WZulhilmi said...

@Si Kenit
mmg pun!!