Saturday, December 4, 2010

Tips Memilih Susu/Jus Segar

Rasanya macam dah berkurun rasanya aku tak buat sebarang entry berunsur tips atau yang berinformatif.  Selalunya (bukan selalu tapi hari2!!) asyik2 kalau tak cerita pasal diri sendiri mesti pasal makanan, sampaikan terlupa tanggungjawab aku kepada masyarakat di luar sana. Ya anda semua! Baiklah, tanggungjawab tersebut akan aku lunaskan hari ini.

Tapi sebelum mari kita recap balik tips/tutorial apa yang pernah aku keluarkan sebelum ini. Oh ya! Aku dah classified kan kepada 2 bahagian iaitu Tips dan Tutorial. dua benda ni ada benda yang berbeza ye. Angguk kalau faham. Good!

 Tips
Mostly section ini ialah kategori yang berinformatif sekali ya. Tak perlu buat apa2 just remembered it well and apply it to your daily life. And Wa-lah!! Hidup anda akan lebih ceria berbanding dahulu kala. LOL!


Tutorial
Bahagian ini pulak mostly entry yang berunsur DIY(Do-It-Yourself) ya. So kena lah perah keringat sikit baru lah dapat hasilnya! Tak kan muncul depan kita tiba2 tanpa sebarang usaha! Except kalau korang ada bibik. Boleh je jerit dari bilik. "BIKKKKK!! Buatkan saya sejibik macam tutorial ni! Now! Mana orang tua ni! BIKK!!". 

Tiba2 rasa macam bangga pulak dekat blog ni. Rupa2 ada jugak nilai2 kemasyarakatan didalamnya walaupun hanya beberapa percent je. T__T

Jadi tips kali ni aku nak bagi yang simple je but yet still efektif! Semua boleh try lepas ni. Disebabkan terang-terangan dah tajuk entry tips pasal apa. So let's get straight to the point. Mana2 yang dah tahu tu ehem ehem dilarang riak atau bongkak diri ya. Tuhan marah! Miahaha.

*Tips ini tidak tertakhluk pada Kedai Runcit Ah Chai mahupun Kedai Runcit Cho Cho.

Seperti yang korang tahu apa2 jenis minuman yang mostly kat dalam kotak, tak kira lah susu ke, oren ke, manggo ke, perisa tropika ke yang dimana tarikh luput dia dalam 1~2 minggu je, dia (merujuk kepada pentadbir supermarket) akan letak dalam fridge yang besoo gedabak tu kan? Lepas tu dia susun lah lawa2  mengikut brand. Dalam satu baris tu pulak adalah lah dalam 5-6 kotak. So bila korang nak beli, jangan main amik aje! Lagi2 yang dekat depan row tu. Check betul2 dulu. Sebab mostly dia akan letak stok lama dekat depan, stok baru dekat belakaaaaaang sekali. 



Aku bagi contoh lah kan senang nak paham. Korang anggaplah konon2 kotak susu jenama Dutch Nanny yang paling depan sekali tu tarikh luput dia 7.12.2010, lagi 3 hari je nak tamat. Korang pulak konon2 busy bagai berlagak macam businessman/woman. Main amik aje. Last2 sampai umah berlumba2 lah ko anak beranak menghabiskan susu tu sebelum tamat tempoh. - -" Tapi kalau korang check kat belakang barisan betul2, akan ada susu jenama yang sama tapi tarikh dia 12.12.2010. WOW! 8 hari beza dia berbanding dengan yang didepan! Tak ke ajaib tu!



Tapi kadang2 lah benda ni akan hanya terjadi bila stok susu yang last week tak habis. Kalau dah ko punggah sampai ke belakang tapi tarikh dia still sama. Maknanya stok lama dah habis lah tu. Tapi jangan lah bila trang tang tang tarikh kat kotak yang kat depan tu 9 hari tarikh luput dia, korang pulak dengan tekun nya godek2 tak ingat dunia bagi bersepah harta benda orang konon2 dengan harapan jumpa lah 15 hari punya tarikh luput kat belakang. Tak ada maknanya!

So lepas ni korang bila try tips ni ya kalau pergi mana2 market lepas ni. Ingat kita ada hak sebagai pengguna untuk MEMILIH produk! LOL! 

P/s : Kadang2 roti pun ada gak buat style macam gini.

10 comments:

Fay said...

haha betul2. diorg kat supermarket buat mcm ni sebab nak habiskan stok2 makanan yg cepat tarikh luput tu. oh ye. hati2 jugak kalau tibe2 ada org bagi makanan free kat supermarket (cth: meggi free. sebanrany tarikh luput dia dah nak dekat tu) atau tiba2 ade sale makanan besar-besaran. :P

Fakhrur Razi berkata said...

hahaha mmber ak yg pernah kerja kedai mamak pun ckp cmnih
kalau stok baru dia letak depan
confirm lah stok lama xde org nk beli..
bgus2
anyway thx for sharing ;D

F.I.C.K.R.Y said...

Wahh! Memang bagus sangat la entry Pak Su ni.. nie la namanyer teknik marketing~ Nak untung jer taw, kadang² sesetengah peniaga yang tak bertanggungjawab main hentam jer jual benda yang dah luput even dier taw bende tu dah tak elok nak dijual...

Eii... goram pakcik rasa!! (Ehh, aku muda lagi)

*Aku kalau ambik roti memang pilih yang kat bahagian belakang² heheheee....

Yui_Wani said...

oooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhh.........................faham! xD

WZulhilmi said...

@ Fay
betul ke fay?? Ish! padan lah bermurah hati bagi sample.. dh nk expired rupanya.. - -"

@Fakhrur Razi
kedai mamak pun terlibat jugak dlm konspirasi ini? LOL! Berhati2 lah anda semua.. hahaha

@F.I.C.K.R.Y
sabo pok cik! Hahaha.. mmg diorg ni nk untung aje sbb tu buat mcm tu. kang klu buang rugi pulak. so buat lah mcm ni. Kit ani lah sbg pengguna yag bijak (LOL!) kena pandai membuat keputusan! Wah! berinspirasinya akui cakap!

@ Yui_Wani
Ni mmg sah2 paham sbb panjang beno harakat 'ooo' nya. LOL!

Ain Zulaikha said...

owh.. suka susu.. saya bnyak2 susu segar sy pilih HL low fat n Dutch lady.. :)

cEro said...

Wow!! Thanks WZ..
Somehow aku tak amik tau pon psal semua ni, selalu rembat je yg paling depan sbb susah nk korek yg belakang..

then, this is a new knowledge to me..
TQ for sharing!

WZulhilmi said...

@Ain Zulaikha
mesti tulang2 ko kuat kn. lol!

@ cEro
Tiba2 aku rasa happy betul dpt inform sesuatu yg berguna kpd org ramai~~..

NJihe.am said...

saya pun peminat susu segar..fresh from cows :)

star said...

kenapa aku cm tak sedar kewujudan entri ni?rs cm dh follow blog ko nih religiously haha!