Wednesday, April 21, 2010

Smart Shopping


Selalunya lh kita asyik mesti slalu dengar 'Study smart not study hard'. Phrase nie slalu diucapkan sesama para pelajar especially yang tgh nazak2 nak prepare exam. Ape benda lah Study smart nie. For those who didn't know. Lets me explain. Maksud dia yg sebenarnya ialah study tajuk2 yang kluar exam je. Sbagai contoh klu bab 1 sampai 5 je yg kluar. Baca itu je. Bab lain jgn baca. Walaupan agak nasty cara nie. Tapi agak berkesan lh bg yg malas suka study last minute. Conclusion nya kita gune advantages yg ader utk score berbanding org lain yg susah payah study sampai lebam bijik  mata @_@. 








Ape kene mengena study dgn shooping nie?

Ade. Korang just amik konsep study tu tukar pada shopping. Maksudnyer kita shopping secara bijak tanpa banyak mengeluarkan duit atau tak payah kluar duit langsung!!. Kalau bg siapa2 yg tak faham lagi tu, baca explanation dgn example kt bwh nie. Faham lh.

1. Perfume
Siapa lh yg tak nak wangi. Tipu lh klu tak nak. Kalau nak wangi kene ada perfume .Perfume ni pulak ader yg murah dan  ada yg mahal. Semakin mahal perfume tu semakin lama lah dia bertahan(that's my hypothesis). Slalunya kalau yg mcm student2 nie slalu pakai harga yg murah average je mcm Silky Girl Hope dengan Silky Girl Brave. Yg kaya ada duit lebih sikit tu tu mampu lah beli yang mahal2 mcm for Men(Sean John Unforgivable, D&G Light Blue) and for Women(Dior Midnight Poison, Britney Spears Curious). 







Tips: Korang pergi je kaunter perfume mana2 yang korang berkenan. Buat muka berduit maksudnya jgn lh wat muka amatur mcm org baru first time beli perfume. Yakin sikit. Lepas tu minta perfume korang minat. Ckap ni baru first time korang nk try perfume nie. Tanye lh soalan2 ape patut(yg nie ader berapa size? wangi ke). Nk tunjuk kita nie mmg intersted nak beli. Lps tu minta cuba. Lebih afdal lagi kalau suruh die letak kt pergelangan tangan kita. Jangan suruh dia spray kt sample paper tu. nanti x menjadi plan kita. Hahaha.. Dah siap spray korang ckp lah korang nk survey perfume lain dulu. Lepas tu blah lh. Plan nk wangi untuk sehari menjadi!!! (Klu nk 2 hari jgn basuh tangan,,hahahaha)

P/s : Klu nk best lagi pergi kat The Body Shop. Kat situ korang boleh testing sendiri semua perfume kat situ. Ape lagi spray byk2 lh.. Hahaha

Succes rate : 90%


 2. Food
 Yes!!! this is my favourite part.There is actually a certain place yg boleh kita dapat extra or free food. (klau betul caranya)

i) McDonald
Mmg sgt2 terkejut2 bila dpt tau ramai yg kat luar sana still tak tau kita boleh top up air kat sini!!! Kesian korang. Tak kisah lh Large ke Small ke. korang boleh tambah air secara percuma for unlimited time!! (slalunya org topup 2 kali je maximum tp mane yg perut dia ader lapan boleh lah mintak lebih). Jangan malu2 pergi je kat kaunter ckp nk topup cashier tu ak senang membantu korang.



Success rate : 100%

ii) Famous Amos
Yg nie biskut die average RM 6~7 ringgit untuk setiap 100gm. Mmg mahal padahal mcm chipsmore versi lebih rangup lagi je..hahaha. tapi kalau teringin juga senang je.

Tips: Sekali lagi teknik raut wajah memainkan peranan yg penting. Pegi gerai tu dgn muka yg korang betul2 interested nk beli. Mula2 mintak perisa yg korang suka tu(Muka still maintain lagi). Lps tu mintak perisa kedua dan seterusnya. Lepas tu wat mcm muka hampa. And cakap 'it's ok lh'. And then blah

Succes rate : 60% (percentage die akan semakin berkurangan bergantung kepada berapa jenis biskut yg kita mintak)




iii) Baskin N Robbin
Nie satu lagi. Satu scope aiskrim berbelas ringgit dia casnya. Memang tak patut.Haha. So cara nak dptkn die senang je.Guna cara yang sama mcm yg kat atas tp raut wajah kene tukar lh. Instead of muka interested korang buat muka confuse sikit. Sbb tak tau perisa mana yang korang nk pilih. Bila dah puas  buat muka mcm migrain lepas tu said no secara sopan and tinggal je gerai macam tu (Nie lakonan kene mantap nie)



Success Rate : 70% ( semakin mantap muka confuse korang semakin byk lh perisa yg korang boleh try)

Ok lh. Cukuplah untuk beberapa jenis kedai hari nie. Lain kali  tgk utk kedai lain pulak. =P

AMARAN : JANGAN SELALU BUAT PERKARA2 DIATAS. NANTI CASHIER TU KENAL KORANG. TAK PASAL2 DIA HALAU KORANG.



  



5 comments:

swingoflife said...

LOL.
The B&R part mmg I slalu bt! Hehe~
And hey! I'm using "Curious" tau! VERY nice smell :)

Wzulhilmi said...

Really meh?? Jealous.. Britney should make a fragrance for men. i defenitely buy it!! LOls.
i thought i'm the only one who always doing this cheeky stuff!! hahaha.. You pn sama..

star said...

Wow,pengisian yg bagus utk org yg bjimat (cheapskate@simply poor haha)..ooh xtau psl mcD tu,kalo milo pn leh topup ke?tp besenye one cup is more than enough 4 me...perfume tu slalu dh amalkn haha smpy penin spray byk sgt...

p/s: i totally agree wif STUDY SMART,works everytime 4 me (simply mean i'm damn LAZY! :b)

Wzulhilmi said...

milo x bleh lh.. just coke je.. klu milo mesti bankrap McD..hahaha

azrinhyung said...

mantap! tapi sbb aku ni innocent dan comel, takleh nk praktikkan. kahkah