Thursday, April 22, 2010

Earth Day

Bersempena dgn Earth Day today. I have decided nk buat post pasal  utk our mother nature. For those yg tak tahu Earth Day ni disambut setiap 22 April setiap tahun. Misi dia adalah untuk meningkatkan kesedaran dan penghargaan kepada betapa pentingnya utk kita menjaga bumi kita nie (cewah!! mcm diplomatik plak ak nie).
Tp Earth day nie tak seberapa glamour berbanding dgn Valentine day dengan day2 yg lain sbb mungkin kurang kesedaran promosi kut. Yelah byk sangat hari yg nk kena ingat. Birthday family pn kadang2 lupa ni kn Earth Day (emmm.. ape gunanya reminder dlm phone tu).


Korang perasan tak bila dah petang je. PANAS nk mampus gila rasenya. Orang yg guna aircond boleh lh tahan lagi. Yang pakai kipas nie. Surrounding dah lah panas bile nk tekan button 3 makin bertambah panas ader lh. So stick je dgn button 1. Dulu mase kecik2(back to 1995 or 1996) tak de lh panas mcm nie. I still remember  clearly that even that time my house tak ade sebarang kipas(Serious!!!). Still boleh tidur dgn bahagianya. Sekarang kalau b*gel pun belum gerenti sejuk.



Kenapa boleh jadi mcm nie? Siapa yang buat? Manusia lh punya angkaranya(sambil mengelengkan kepala ala2 sopan).

So i have listed beberape cara kita nak save our mother nature nie walaupun tak seberapa tapi at least kalau ramai2 buat nampak lh juga hasilnya.

1.  Appreciate the Trash Bin
Walaupun ramai yang tau ape itu tong sampah(hasil pembelajaran semasa di tadika). Tp ramai yang tau fungsinya lagi. Meh sini nk cerita. Tong sampah nie gunanya nk isi benda2 yang kita dah tak nak pakai dah. Macam tisu yg kita dh guna utk lap hingus, beg plastik ... blah, blah, blah. Korang pn tau kn. So pakai lh tong sampah tu elok2 :). Jgn buang sampah merata2.  Kalau susah sangat. Kita buat mcm game. Alaa, yang kita main mcm bola keranjang tu. Instead of using basketball net kita guna tong sampah. Baru seronok kan kan. Hahaha. Tapi kalau tak masuk tu kutip lh balik.



2. Save the Water
Yang bab air nie kita kena lah berjimat cermat bila nk gunakannya. Jangan lh ghairah sangat nak siram pokok bunga sampai pulas kepala paip sampai tahap maximum. Tak de nya tanaman nak hidup subur lagi mati cepat ada lah. Kalau nak basuh kereta or motor cuba guna baldi air. Jimat sikit bil air tu. Nie tak main curah je. Hahaha. Lagi satu nie, ak pun baru perasan. Korang pernah tak paip air korang tu menitik?(Tipu kalau tak pernah). Mesti ramai yang ignore je kalau benda tu berlaku.Mesti korang akan cakap, (Baca dgn suara yang angkuh)> 'Alah setitik dua titik je ape lah sangat'
Memang lah tapi klau dibiar satu hari, boleh penuh satu baldi tau(Berdasarkan eksperimen sendiri). So baiki lh kepala paip tu ye.. ;)



3. No No Plastic Bag
Plastic bag memang tak boleh dipisahkan dlam hidup kita. Mcm isi dgn kuku!!. Ader je dekat merata2. Sebab dia murah dan mudah digunakan, Tapi keburukan dia pada bumi mmg sangat teruk. Susah nak reput mamat nie!! Even ak sendiri tak boleh nak lari daripada menggunakan benda alah nie. So ape yang bole kita buat ade lh dengan mengurangkan penggunaan die. Klu boleh kita cuba penuhkan dlam satu plastik tu semua barang2 yang kita beli(jgn smpai koyak sudah).  Nie lagi lh. Beli pen sebatang tp beg mcm nk isi ikan. Adui!!Hahaha..Tak payah guna plastik lah kalau mcm tu. Kadang2 dalam hati nie teringin jugak nak beli beg yang mcm guni yg jual kt sebelah kaunter supermarket tu. Tp harga mahal betul!! Dlam 4~5 satu beg. Kalau letak gambar ak tak pe jugak. Wahai pengilang2 beg guni(ak pn tak tahu nama official beb nie. Green bag kut) tolong lh kurangkan sikit harga. Dalam seringgit satu ke boleh terima jugak.


P/S : Guna lah plastic bag nanti hantu plastic bag nie dtg kacau korang malam2.. hahaha

Banyak lagi lh cara yang lain..Kalau cerita pn tak cukup satu hari. Ade jugak yang tidur. Hahaha. By the way kita sama lh appreciate bumi kita nie. Dah makin nazak dah ak tengok. Risau pulak kalau pikir2. Guna lah moto nie. 'Going Green is a New Black' OK?

I LOVE U MOTHER NATURE!!!

4 comments:

anis hamzah said...

tak taw pon ari ni earth day..baru taw ni...ish2..

Wzulhilmi said...

haha.. skrg dh tau kan.. ;)

star said...

kiutnye hantu tu hehe..em,mmg slalu ak cube nk go green,tp kdg2 rs cm bodo je sbb kite punyela berusaha buang smph leklok,jimat air n letrik,tp org len suka suki je mbazir..dh tegur pn xjln,penatnye la..huhu but this post give me new spirit to try some more...thanks man! (^^)

Wzulhilmi said...

haha..Klu kita nk ikut orang mmg x gerak lh kemana2. Kita yg ader kesedarn ni lh yg patut mulakan dulu.. klu campur ko dgn ak dh masuk 2 org yg save environment.. Blum campur org lain lagi.. At least ader efect aper yg kita wat tu wlpn dlm kuantiti yg sikit.. (ceramah kh pulak) Haha