Friday, April 23, 2010

Annoying SMS

Ok. Imagine this. Korang tgh busy sgt buat sesuatu benda( tak kisah lh tgh buat ape basuh baju ke, tgh masak ke, buat assignment ke, tgh meeting ke. Janji tgh busy).Tgh khusyuk2 buat kerja tiba2 handphone korang berbunyi. Korang pn berlarilah pergilah dengan penuh ghairah menuju ke handphone korang. Mane lh tahu kalau ader hal2 penting ke ader emergency ke."emm unknown number.siapa lah yg mesej ak nie? nie mesti budak2 nie guna no baru. tak abis2 tukar nombor!!". Dgn penuh excitednya korang open mesej tu.

FROM : +06017*******
MESEJ : RM0: Jom dapatkan koleksi video kelakar Awek Cun yg saya rakamkan sambil ketawa guling2. Hantar Reg Jun ke 3***9.

"Ok!! What the hell!!! Sape lh yg tak de keje anto mesej nie!!"
Pernah tak korang alami perkara macam nie? Ak slalu kena. Kalau dalam seminggu tu WAJIB dalam 3-4 mesej macam nie dtg(Dulu lh sekarang dh kurang tp still kadang2 muncul). nie lh namanya SMS Scam atau SMS Spam. Mesej yg dtg nk suruh kita masuk satu2 benda. Tapi at the same time akan kikis charge korang dgn harga yg sgt tinggi sampai kredit korang habis kalau korang join benda tu. Korang jangan tertipu pulak karang tak pasal2 check2 baki dari RM10 jadi RM1. Mau bulat bijik mata tiba2!!



Ak bila dpt mesej nie. Bila buka je and bace 'Jom dapatkan'.. terus ak delete. Tak payah baca sampai habis. Buang masa aje. Gerenti scam je tu. Ader mesej yang paling lawak yg kate ak nie pengguna M*x*s yg bertuah so boleh download unlimited semua application yang ader mcm ringtones, wallpaper secara percuma!!. Ko ingat ak bodoh tak perasan no ko terang2 tulis nombor biase. Kalau M*x*s yg antar tak akan munculnya no die. Die akan tulis from M*x*s je. Duh!!

Yang tu tak pe lagi. Yang lagi dasyat kalau kate kita menang Rm15 ribu sebab dia kata nombor kita dianggap bertuah. Ni lagi lh nk kena ketuk kepala agaknya orang yang hantar mesej nie agaknya. Siapa lh nk bg kita tiba2 RM15 ribu just utk lucky number je. Tak de nya easy money dalam dunia nie. You have to work hard if you want to earn some money. 

Tapi bla fikir2 mane lh 'scamer'2 nie dapat no kita. Dalam setengah tahun jugak lh ak dok fikir benda alah ni. Tak kan diorg just random tekan nombor. Mustahil. Kadang2 mesej yg sama je terima. Finally setelah mengupah detektif upahan handalan a.k.a Detektif Conan(ececewah!!! byk duit!!) untuk menyelesaikan misteri yg x seberapa misteri ini. Akhirnya terbongkar jugak.  

Sebagaimana yang kita semua tau kalau kita nak topup ader 2 cara kan: 

Cara Pertama
Secara terus. korang pegi kedai yang tertentu yang jual topup and then  tulis nombor korang kat sekeping kertas(atau buku log ape ntah. Yg tebal2 tu slalu kedai jual topup ader). lepas tu cashier tu akan taip ape benda ntah kat handphone die. lepas tu tiba2 kredit kita berjaya dimasukkan. Magic kan!! Hahaha

Cara Kedua
Lagi satu dgn beli kad topup. Gores2 lepas tu masuk sendiri.


Cara pertama tu lah bahaya sikit. Cara kedua selamat lh daripada scam2 tak berfaedah nie. Kenapa pulak ak cakap macam nie? Mcm nie. Korang perasan tak betapa banyaknya nombor dlm buku log tu. Macam nak jadi buku panduan telefon dh. Cuma tak de nama dengan alamat je. So taukeh buku nie nak buat apa dengan nombor nie? tak kan lh nk tgk aje kan. So diorang  jual kat pihak ketiga. boleh lah dapt duit!!! tak tau lah berapa diorang jual kan. Tp dengar2 rumors adalah dalam 10 sen or 20 sen untuk satu nombor. Sikit kan? tapi kalau dalam  sehari ader 30 orang topup. Purata sebulan boleh dapat RM90!! Tak ke banyak tu. 

Tu baru 30 orang kalau 100? lagi banyak lh. Pihak ketiga ni lah org2 yg selalu hantar mesej LOSER kat kita. Sebab mesti at least dlm beribu2 no yang dia dapat and hantar mesti ader lah yang terkena tipu. Lagi untung banyak!!. Kalau dpt si penghantar SMS Scam nie mmg teruk lh kene dgn ak!!


So bila ak dh tau benda2 mcm ni berlaku. Ak dh start berenti topup guna cara pertama tu. Nanti habis nombor ak dijaja. So sekarang guna cara kedua je. Walaupn lambat sikit sbb nak menaip nombornya(terkial2 check satu2 no, takut salah) tp at least tak de lah gangguan daripada mesej2  LOSER nie. Sekarang kuantiti Sms Spam nie pun dah kurang dpt. Dlm sebulan ade lh dpat sekali.So masalah dh selesai!!



P/S: bile guna cara pertama. M*x*s tak kira point. Dia akan kira yg guna kad top up je. So klu ak guna cara kedua makin bertambah lh point ak dan semakin senang lah ak nk redeem reward. Hahaha. Tp x tau lah line lain mcm mane. ak tau M*x*s je. =P

10 comments:

swingoflife said...

Ahahahahaha this is a nice entry! :))

Wzulhilmi said...

thanks.. hahaha.. suka tgk nenek tu terkejut.. innocence je..hahaha :)

star said...

Anda Sunyi?hahaha ak slalu dpt iklan cmtu,hello i got my life!yg plg tension pnh ak tgh meeting dgn bos,dhla tgh kene marah pastu hp lk bunyi msk msj,skali msj mengarut xpatut 2x.lg satu sbb mungkin kite senang sgt bg no hp kt mana2 isi borg tah pape la...

M a W a D D a H said...

ooohhh..baru ku tahu...

Wzulhilmi said...

star - mmg pn.. mmg tension dpt mesej2 mcm nie.. x abis2 sunyi.. duh!! hahaha

mawaddah - bagus lh klau dh tau.. hehehe

AyuE said...

betol...selalu msj ni yang msok dlm inbox aku.."anda kesunyian dapatkan video bla,bala,bla....." Oh dia pikir aku sangap sangat kot..mmg bengong sape yang antar tu..

Wzulhilmi said...

sunyi2.. padahal nk duit kita..mmg x bleh dipercayai!! hahaha

Aidi-Safuan said...

wahh...gler arh. siap buat siasatan tuh! menarik nih. hehe

tapi aidi-safuan x penah pon beli topap guna tulis2 tuh. biasa beli kat petronas jer.

Wzulhilmi said...

hahaha.. so ader terima tak spam ape2? beli kt petronas.

Nieylicio Kerolicio said...

wah.. menarik...