Wednesday, December 22, 2010

Hari Ni Aku Rajin So Aku Buat Spaghetti

Fuyoo tajuk gila hebat. Konon ko tu Top Chef senang aje nak pergi dapur buat itu semua ye. Nak buat spagetti senang aje sebenarnya. Ko rebus aje lah spaghetti tu je. Tada! Siap! Sebenarnya nak buat sos dia tu je yang problemnya sekarang. Ko reti buat? Aku tak reti weh! Mana ko nak cari herba macam oregano dengan basil? Tengok pun tak pernah! Lagi ko pergi pasar malam, ada jual? Tidak ado!!

Btw pernah tak makan Spaghetti Bolognise dekat Pizza Hut? Aku suka betul! Yang kuah2 merah tu. Yummy!! Yang kuah2 putih tu aku tak gemar sangat. Sebab rasa dia plain. So macam mana nak buat sedap macam Pizza Hut buat tuh ek?? Ke memang lumrah alam kalau beli aje kat kedai mesti sedap tapi kalau buat sendiri kucing pun tak lalu makan. 

Tapi tapi have no worries masalah membuat sos spaghetti telah berjaya diselesaikan selepas terlihat iklan di TV sebulan yang lepas. So apa lagi pergi supermarket beli lah bendanya! Gila rajin aku. Dah jadi macam Rachel Ray pulak buat2 benda gini. 

"Nak buat apa dengan Lidi tuh??". Tu lah ayah aku cakap bila nampak aku pengang benda ni. Ayahanda ayahanda kenapa buat lawak di petang hari?LOL!
Inilah bahan rahsia yang aku katakan...

Prego!! Gila senang ada benda nih! Tapi masa tengok harga. Fuyooo! Boleh menyebabkan pitam berpanjangan. Tapi memandangkan teringin nak buat sendiri beli lah satu. Lepas ni tak nak dah beli. - -"
Mula2 macam biasa rebus lah spaghetti tu. Entah lah for the first timer buat. Naik 15 minit rebus pun tak lembut2 jugak. What the hell! Ni betul2 lidi apa? Tapi ada lah rupa spaghetti jugak lepas dah tapis apa bagai.

Ehem! Terasa macam. Wow! Ko ni takde lah reti makan aje!!
Finally waktu yang ditunggu2 telah tiba iaitu meletakkan sos buatan sendiri Prego diatas spaghetti tersebut! Sebelum tu panaskan lah sos tu dulu. Tak de lah dia sejuk kejang.

TADA!!!

Pergghhhhhhh!!! Sejibik macam dalam TV weh!!!! Tiba2 keyakinan diri meningkat!
Rasa dia ok lah not bad. Boleh lah dok ulang kalau memang dah kebulur semacam. Tapi tapi... Kenapa Pizza Hut punya lagi sedap???

Nota Tambahan : Kalau nak lagi mantap bubuh lah MeatBall. Jadi ia akan menjadi Spaghetti biasa kepada Spaghetti Bolognise!! Gila ajaib! Tapi memandangkan takde benda2 bolong2 ni kat umah aku so aku buat yang biasa sahaja. (Menangis Rachel Ray tengok aku  buat nih!!)

14 comments:

Cikbelog said...

dah lama ngidam nk wat spageti ni tapi sampai hari ni tak buat pun.hehe

Syira ITIK KEJ♥M said...

perghhh macam sedap je... aku asal tengok makanan sedap dekat blog org mesti nak try jugak....

apekate masukkan udang dengan cendawan dalam kuah spegeti tu? hmmmm menyam menyam nyam....

WZulhilmi said...

@Cikbelog
Apa lagi mulakannya hari ini!!

@Syira ITIK KEJ♥M
nice idea!! nanti aku tambah sambal belacan sikit. LOL!

z a n a said...

babe, bukan rebus tapi celur yunx. takpa, sebab ko lelaki, dimaafkan lah. ngee jgn marahhh. gurau je tau. heheh btw nmpk nice je spagetti tu. :D

Fay said...

eh ko masukkan la daging cincang dalam sos prego tu. di jamin sedappppp! lagi banyak daging cincang lagi sedap. heeee~

syamin ariffin said...

Tengok macam sedapp..bubuhh minched meat skit,baru mantapp..=D

cEro said...

serius, rachel ray tutup show dia sbb nk tau ko akan overshadow dia kalo ko on air..

WZulhilmi said...

@z a n a
celur ek?? haha. ak mmg tak pakar bab2 macam ni..

@ Fay
tapi daging cincang mcm mahal je.. Takpe2 nanti ak try tambah..

@ syamin ariffin
wah! semau suruh bbuh minced meat. ni yg nk try nih. thanks for the tips!

@ cEro
Fuyooo! ni nak apa ni bodek2?? LOL!

Liyana Lunia. said...

apalah, kau kene msk dulu kuah spag tu.

CARA AKU :

-tumis bawang merah (BYK BYK LG SEDAP)
-masukkan daging cincang, kira mcm goreng daging tu dgn tumisan bwg merah
- dah masak daging, baru masukkan kuah spag tu. campur dengan lada hitam sebanyak mungkin

SIAPPP :B

lepastu, tambah cheese, tambah cilipadi YAALLAH sedapppp gilaaaaaaaaaa

star said...

cm terliur lk tgk pasta tuh...nak g mkn kt kenny rogers la LOL

Yui_Wani said...

Hahahaaa~ xD kalau tak nak ikut resepi liyana lunia.....tambah sausage yang dah digoreng....then letak garam and lada. :3

WZulhilmi said...

@ Liyana Lunia.
Wow! Thanks for the recipe! nanti ak try buat. mcm sedap! :D

@ star
Kenny mahal.. T__T tapi aku suka muffin dia!

@ Yui_Wani
Will try! Thanks :D

cik tipikal said...

terliur aku nengok.. tapi biasa buat tak pakai prego.. buat kuah sendiri yang kaya dengan daging, cendawan dan hidupan lautt!

aleen aiden said...

woah..terer2.hee