Tuesday, December 28, 2010

Review | Tron : Legacy

Hari ni aku nak bagitau yang aku ada buat something yang berfaedah sedikit selain daripada asyik ulang-ulang-ulang-ulang main DotA dan tak pernah pun even menang sekali dalam Normal Mode. And no no no. I will not use the cheat codes. Kena menang dengan penuh integriti!! Dan yang paling penting sekali "Don't use any laser ok?". *Tiba2* Hah! Bercakap pasal LASER. Memang ada kait2 dengan movie yang baru aku tengok  ni. Yes! Btw menonton wayang adalah something berfaedah according to my own terms of definition. Cool right? (Selain daripada membazir 10 hinggit dan menambahkan kalori lemak dengan meng'order' set combo besar pop corn)

May I present to you....

Tron!!!

Wow! *Terdiam beberapa ketika* 

Ehem! Maksud aku ialah yang ini

Tron : Legacy!!!

Much better.

Bukti pembelian.

Cerita dia macam ni sebenarnya. Sam (lelaki dalam poster) kehilangan ayah dia secara tiba2. Bukan mati tau! Tapi lesap macam gitu tu. Tak tau lah kawin lari ke apa. Still menjadi misteri sehingga lah 20 tahun kemudian kawan baik ayah si Sam ni dapat mesej dekat pager dia daripada kedai arked lama ayah si Sam. Terus lah dia bagi tau dekat si Sam dan suruh dia siasat apa patut. Mula2 si Sam ni ego lah tunjuk macho bagai kata mustahil bapak dia still hidup. Blah blah blah. Tapi manusia lah kan. Cakap je lebih. Last2 pergi siasat jugak. - -"

Lepas dia dah sampai kat kedai tu terjumpa lah pulak satu bilik rahsia ni. Dalam bilik rahsia tu ada macam satu machine lama apa kebenda ntah. Jadi si Sam ni taip lah something programming yang aku pun apa pun rtak paham dekat machine tu and tada!!! terus ada dekat dunia lain. Ya dunia yang penuh dengan LASER. Nak dijadikan cerita rupa2nya ayah si Sam ni yang cipta dunia tu dimana dihuni oleh semua programs yang bernyawa! Wow! Creepy! Lepas tu apa lagi kena tangkap lah si Sam ni dengan program2 ni dan dipaksa berlawan dekat gelanggang macam ala2 gladiator macam tuh. Tengah macam dah nak kalah macam tu muncul lah wanita bernama Quarro datang selamatkan. Pergh!! Sebelum tu nak cakap bila lah. Bila ada jumpa bilik rahsia apa ke jangan lah korang mengada2 nak masuk!! 

Salah satu gamenya ialah menghapuskan pihak lawan dengan menggunakan motor. Bunuh! Bunuh! Bunuh! - -"

Rupa2nya lagi si Q ni apprentice bapak si Sam! Kebetulan betul! So berjumpa lah anak beranak yang terpisah lama ni. Jadi bermula lah dari situ misi cuba untuk mengeluarkan diri daripada dunia tersebut. Ehem! Dimana tak semudah begitu sahaja. Sebab ada lah nanti watak2 jahat muncul. Berjaya kah mereka mengeluarkan diri daripada dunia tersebut?? Tengok lah sendiri. Kalau aku cerita panjang2 pun bukan ada yang baca!

So overall aku bagi moovie ni


Sebenarnya aku agak kagum lah dengan kesan CGI dia. Memang mantap lah. Lagi2 ada certain things that is beyond my imagination. Contoh lah kan dengan hanya satu silinder kecil akan transform menjadi motosikal yang cool atau sebuah jet pejuang yang super laju. Convenient betul! Lagi2 kalau ko dah lambat ke kelas ko just lompat aje dari tingkat 2 lepas tu masa dekat awang-awangan terus jadi jet pejuang. Amazing right?? So guys memang tak bazir duit tengok. Kepada parents pulak sila bawak anak2 tengok ye. Supaya dapat membentuk minda yang inovatif dan kreatif. I meant it!

P/s : Jangan risau! Tidak akan buta mata anda kalau tengok movie ni walaupun ada banyak laser dalamnya! Gerenti!!

2 comments:

saya afi. said...

haha..xhabis2 laser..:D

WZulhilmi said...

@saya afi.
laser sgt popular skrg ni ye. Hahaha