Thursday, September 16, 2010

Suddenly I Think

Minnasan.. Gomene!

It's been a while since I'm updating my blog. 4 days actually. Memang agak pelik sebab paling koman pun aku akan tinggal blog at least 2 hari je. Sebenarnya I do log in to blogspot everyday. Checking entry2 baru dari korang. But apparently for this 4 days I just becoming a silent reader. Pretty weird right? Bukan sebab tak ada topic yang aku nak cerita dekat korang. Banyak sebenarnya. Cuma ada certain issues yang perlu aku selesaikan beberapa hari ni.

And there are 2 main things that I always keep on thinking. One  is about this blog and one more is about myself. Sounds serious right? Hahaha. Tak lah. =P

This what I keep thinking about my first issue that is about this blog.

  •  Should I change this blog URL or name??

Semua ni terjadi bila aku dapat tahu yang ada 4 or 5 of my friends reading this blog. Friends maksud aku disini kawan yang aku jumpa setiap hari. Kalau kawan yang duduk yang jauh2 tu aku tak kisah pun baca. Kalau strangers baca lagi aku suka (LOL!). Yup! I don't like known people read my blog. Sebab ko kena jaga banyaaaak hati kat sini. Lepas tu bila ko buat certain statement lagi2 kalau statement yang berbaur kontroversi atau panas habis satu kampung/universiti/kolej/fakulti/asrama/pejabat dicanangnya. Owh! Hilang semua privacy ko nak buat luahan dekat blog sendiri. T___T . Lepas tu semua orang dok gossip pasal ko untuk sepanjang tahun. Mana nak letak muka??!! Tapi aku tau yang this is the prize that you will have to pay if your blog is getting known by people. - -". So pandai2 lah pilih topik yang sesuai.

And yang paling dasyat sekali aku terpikir

  • Should I stop blogging?
Bila aku baca entry lama2 aku balik. Aku dapat rasa yang semua macam banyak sangat unsur komersil. Yup! everyday aku asyik pikir. 'Ermm. entry apa ek yang nak tulis hari ni? Hah! Tulis pasal ni lah. Tapi.. nanti dorang suka ke tak nanti??'. Paham tak maksud aku? Aku lebih fikir what others think rather than thinking about my own satisfaction. Sepatutnya aku nak tulis benda lain. Tapi disebabkan takut orang tak baca terus tukar tajuk lain yang lagi happening. Aku takut lama2 nanti semua entry dalam ni jadi fake. And I hope next entry nanti boleh lah puaskan hati dua2 pihak. Iaitu myself and my reader. :). And I believe even ko ada tajuk yang lame/boring/ngantuk sekali pun. Kalau ko kreatif, benda tu akan jadi menarik jugak .Right?*wink*

Btw, apa jawapan aku untuk persoalan diatas? Should I stop blogging? My answer is.. Nope!! Even kalau ada satu reader pun aku akan teruskan menulis because writing is my passion. Full stop!


So how about the second issues?? About myself? Jeng2... Next entry ok. Aku akan cerita kat korang. Or tak payah kut? Ada ke yang nak baca??

P/s : Mood sekarang asyik dengar lagu2 sedih lepas tu termenung sorang2. Apa kes!! 

10 comments:

Fay Nana (Cik Fana) said...

don't stop blogging okey. aku baca entri kau hari2 walaupun aku x komen tau. kekadang jadi silent reader je. huhuhu kalau kau tukar url pun jgn lupa bgtau sbb ade sesetengah blogger dah tukar url x bgtau aku pulak terkapai2 cari manalah perginye blog die nih. teehee.

*okey i'll wait for your next entry*

Syira ITIK KEJ♥M said...

ohhhh patutla senyap je.... hmmm aku rase baik takyah tukar walapon diorang dah tau blog ko... nanti diorang akan tau jugak... pastu takkan setiapkali kau nak tukar untuk larikan diri drp orang?

blog yg dibace oleh orang terdekat siyes sangat menakutkan.... tapi mcm yg kau ckplah, harga yg kena bayar bila blog semakin dikenali.... samada kau teruskan aje menulis, atau kau boleh privatekan blog. readers kena pakai email utk login semua... tapi kau sanggup ke privatekan blog? ahhh tak best la weh...

apepun kau buatlah keputusan sbg seorang bloggers malaysia yang independenat dan matang chewahhhh kami reader2 akan menyokong kauuu!

ps: takyah arr sedih2, taule duit raya dapat sikit....hahaha.

cEro said...

peliknya, aku pon berperasaan cam ko gak..
keblakangan ni aku agak slow sikit blogging, takde isu hot pon nak diperkatakan..

n for the reason u wrote, sbb tu aku blogging as anonymous with alter ego, sbb aku kurg berminat dikritik oleh org yg dikenali...

ayumiyoshida said...

hey, aku antara silent reader ko, first time comment kat sini. tak yah ar stop, aku suke r entry ko, haha, aku blogging jugak , blog aku ntah ada silent reader ke tidak, aku pun tak tau, blog aku mgkin tak best, tp aku tulis untuk diri aku, sbb nti 20 thn akan dtg aku boleh baca semula, semua pasal aku. atau mungkin aku hilang igtn ke, then dari blog aku, aku bley tau sikit siapa aku. tp bila ada org yg aku kenal bc, kdg2 aku rasa susah sikit sbb kena jaga hati org, sbb tetiba je org yg aku nk maki baca, tak memasal jd gaduh, haha

aYaz said...

actually,
ssh utk puaskn ati sume org,
ape yg pnting,kite dah pun wat yg trbaek utk dri dan org laen..
ape yg ko rase btul,juz go on..
kalo pkir nk puaskn ati sume org,smpai bile pn takkan dapat..

utk ko stop blogging,
aku rase x perlu laa..
lgpun blog adlh hak individu,
juz jgn smpai menyalahgunakan blog utk kpntingan dri sndri or utk myusahkan pihak SKMM sude..

ape pun,
aku ske bc entri kt blog ko.
slmt maju jaya..
(rajen2,singgah2 la kt masam-manis plak..)

swingoflife said...

Don't ever stop blogging, Z.
You're good at it, keep it up, not shut it down.
=)

zety said...

bukan senang nak buat sume orang suke kat kite..kalau hari hari jaga hati orang, hati sendiri sapa nak jaga?

okey.keep blogging:)

Afiefah Safieni said...

aku pon pernah tefikir hal macam nih juga..
malu la klau kwan2 yg aku kenal baca..
tapi stakat nih aku rasa kwan2 aku x tau lagi blog aku..
tapi xpayah laa sampai nak stop..

WZulhilmi said...

@Fay Nana (Cik Fana)
Hahaha.. thanks!! ni mesti busy buat lab report ni sampai jadi silent reader. Don't worry aku tak tukar URL setakat ni. Klu aku tukar mmg aku inform korang. Thanks again for your support!!

@ Syira ITIK KEJ♥M
klu buat private nuffnang tak masuk.. T___T.. hahaha *mata duitan*.. Aku akan terus menulis walaupun pelbagai halangan melanda.. cewah!! hahaha.. Duit raya aku banyak lah dpt!! Tapi klu yang dpt dr org luar mmg dpt sikit.. Hahaha..Thanks for your support!!

@ cEro
Ko pun pikir mcm tu gak?? see!! sape kata pompuan je yg kompleks.. lelaki pun sama.. LOL!! Ko ckp pasal alter ego. teringat aku kat beyonce.. alter ego dia sasha fierce.. Hahaha.. aku pun nk buat satu ah.. =P Thanks for you support!!

@ayumiyoshida
siyes terkejut bila dpt tau ada silent reader kat blog nih.. hahaha.. ni first time muncul dr kepompong lah ni.. Tahniah!! Hahaha
Thanks for you support!!

@aYaz
yup aku pun rasa blog adalah satu medium untuk kita meluahkan apa yang kita rasa. Klu aspek jaga hati org ni kita tolak ke belakang. :)
aku selalu pegi blog ko.. Cuma just jadi silent reader je.. Hahaha
Thanks for your support!!

@swingoflife
Thanks A!! I will try my best not to shut down this blog.. More juicy stuff after this!! LOL!! Thanks again for you support!!

@zety
betul2.. klu hari2 nk jaga hati org.. diri kita tak terjaga pulak.. So lepas ni.. Muahahaha *gelak jahat* Thanks for your support!!

WZulhilmi said...

@Afiefah Safieni
setiap blogger mesti pernah terpikir benda ni kan? Haha.. mcm dilemma yang perlu dilalui setiap blogger. btw aku akan terus menulis.. don't worry.. thanks for your support!!