Friday, September 24, 2010

Stiff But Yet Stylish

Siapa kat sini tak pernah pergi Kedai/Butik pakaian?? Tak ada? Nice! Kalau macam tu korang semua mesti perasaan satu benda ni. Benda ya! Benda! Bukan pasal orang. Kat semua tempat2 benda ni wajib lah ada benda alah ni. Bak kata aku kalau tak de benda ni memang tempat tu dianggap sebagi low class budget zone. Boleh buat muka jijik sekarang.

So apa dia weh? I will not accept kalau ada yang  bagi jawapan.. "Aku tau!! Baju, seluar, spender kan!!". Memang lah semua kedai jual pakaian semua benda alah tu weh. Dah nama pun BUTIK PAKAIAN!! Tak kan nak jual betik pulak? - -". Yelah2 aku bagi tips. Benda tu ada tangan!! Come on guys!! Tak kan tak tau. Malu lah nak mengaku kawan cam gini. Yelah2 aku bagi jawapan terus.

Tada!!


Mannequin!!!

See!! Ada tangan!! I'm not lying.
Bapak bergaya bila sebut mannequin. Muahaha. Sebab in BM just sebut patung je. Oh! Sungguh tak excited menyebutnya. This things is actually quite important you know. Sebab benda ni yang akan melariskan sesuatu pakaian tu in a cheating way!. Yes! Siapa yang tak nak beli clothes yang nampak really good on this mannequin. Tapi in reality kalau ko pakai memang nampak macam sarung nangka busuk. - -".

Mannequin without head.  Eh? Ni lingerie kan!! :x
Tapi aku nak cerita dengan korang pasal pasal 'pose' yang mannequin2 ni buat masa nak peraga certain clothes. Aku nak more focus tu children mannequin. Sebab kalau mannequin2 yang adult memang berlambak2 pose yang kadang tak masuk akal pun. Sampai dah tak kisah pun kalau nampak female mannequin yang duduk terkangkang sambil pakai night dress. - -"

So this is typical children mannequin pose and fashion style.

Skema betul!!
Owh! Sungguh innocent mannequin2 ni. Very family-oriented. Kalau parents tengok pun sejuk hati. Memang beli terus satu set semua baju untuk anak masing2. No doubt!! Tapi all of this is about 5 tahun lepas!! Everything have drastically change untuk tempoh waktu tersebut

1. Tiada lagi rambut keras yang skema version. Sekarang rambut dah boleh tukar2. Just use wig. Ko nak buat ala2 sweet macam aku Taylor Swift or freak style macam Lady Gaga pun boleh.
2. Mannequin much more simpler and modern. Dah tak payah nak letak warna2 kat muka mannequin, konon2 nak wajah lebih real bagai semua.  All of that is wasting time!. Sekarang ada2 bentuk2 mata, hidung and mulut pun dah cukup.
3. Mannequin lebih fleksibel. Even ko nak buat ala2 ballerina pun boleh tanpa berasa risau kepala or tangan tercabut.
4. Dan yang lebih penting sekali pose lebih agresif. Boleh buat aksi mengangkang/menonggek lebih efektif.

You want proof???

Nah!!



Satu je nak cakap....LOL!! - -"

5 comments:

cEro said...

aku selalu ke mall n nmpak mannequin yg mulut ternganga...
klakar arr...
tp, satu soalan..
adakah patung ronald mcD n pakcik KFC yg kat luar kedai diorg tu satu bentuk mannequin??

ishiko said...

uhuhu.. mmg style...

wanie said...

okayyy kalo bab2 patung mcm ni, aku pling tensyen kalo tgk patung yg mulut die nganga dgn excited! ko pnh tgk x? hahaha...bese nye die patung utk bju prmpuan..nnt mulut die cm nganga excited..aiyarkkk..x gheti aku nk menerangkannye..hehe

F.I.C.K.R.Y said...

Hahahaa... Kalo trend kat Beijing nie, depa gune patung hitam kepala botak jer..
Lebih elegan dan seksi~
Kan style kalo licin berkilat?!

WZulhilmi said...

@ cEro
betul2 klu ada mannequin yang nganga mulut mmg tak boleh blah.. - -"
Owh yg ronald mcdonald tu bkn mannequin just patung je. sbb mannequin ialah utk patung yang pakai pakaian2 je.. :)

@ ishiko
style sampai menongek ke belakang.. hahaha

@wanie
owh aku pernah jumpa.. gila mcm lucah pun ada ada. ni nak jual apa aku pun tak tau..

@ F.I.C.K.R.Y
TU SAVE BUDGET!! hahaha.. jimat kos rambut palsu..