Wednesday, December 26, 2012

The Best of 2012 : Food Edition

Walaupun tahun ini untuk kategori makanan tidak begitu memberangsangkan. Sebab penulis blog ni jenis suka betul duduk aje dalam bilik pemalas nak explore semua restoran bagai lepas tu kalau makan asyik-asyik makan menu dekat cafe saja which is sungguh tidak worth it untuk dijadikan sebagai entry. Lepas tu end up dapat makan Domino's Pizza pun dah boleh jadi makanan agung untuk bulan itu. T_T.

Tapi itu bukan penghalang untuk tidak publish entry berkaitan dengan topik ini ye. Tidak sama sekali.  *goyang-goyang jari telunjuk* Makanan ialah umpama tulang vertebrata untuk blog ini. Tanpanya nescaya blog ini akan lumpuh. (lumpuh = isu-isu harian wz yang tak menarik langsung)

Jadi dipersilakan untuk membaca list-list untuk 2 jenis kategori makanan yang dok dikepochi WZ sepanjang 2012!! (Versi budget rendah).

Note: Boleh klik pada tajuk yang panjang gila dekat setiap nombor dan ia akan terus membawa anda ke entry asal tersebut. Feeling macam time travel lah.

Kategori Makanan Kedai


Teringat lagi pasal entry ni. Time tu baru balik dari UTHM doing some lab work. Lepas tu my friend beriya-iya nak stop by dekat satu kedai ni. Siap Google jalan lagi. Depa kata sedap. So bila dah sampai kedai tersebut kau menangis tengok harga satu kek. Bukan mahal tapi time tu nak akhir-akhir sem, so budget tight sikit. But I'm lucky enough dia ada jual versi 'jimat'. And it was worth it! Memang sedap, walaupun rupa macam not really flattering. Tapi memang asyik kunyah-kunyah saja malam tu tanpa henti.




Oh mai! Sampai sekarang masih terlekat-lekat rasa Dominos dekat tunas lidah ni weh. Sejak lepas makan benda ni terus mengidam nak lagi. Tapi sampai sudah tak beli-beli. Let see, dah berapa total time aku dok craving. Entry ni dipublish pada Oktober 27 lepas. So, dalam 2 bulan. 2 bulan merana!

Normal tak kalau print gambar ni lepas tu kunyah?  T-T


Jyeah!! This is my ultimate experience kalau melibatkan pergi ke kedai-kedai ni. Double the happiness tahu. Bukan aje melantak dapat rasa sushi yang real bukan sushi seringgt Tesco/Jusco malah boleh pulak merasa yougurt ice cream yang dok diperkatakan orang masa tu.

First time praktikal guna chopstik dikalayak ramai. Memang terbelit-belit jari.  
Kah kah. Tapi memang nampak benar jakunnya disini sebab makanan yang dah mainstream orang dah makan 60 juta kali pun masuk list. Nombor satu pulak tu! But overall this was an amazing experience for me. Trying something new. Dia punya perasaan sangat best. 

Huwaaa!! I want this! Like now.
What? do you expect me to put something fancy? Macam Risotto with Black Truffle. atuapun Caviar? No no I'm just normal average yet. Menu macam tu tak mampu... lagi. HAHAHA. 
Kategori Makanan Home Made


Ada satu entry aku tanya kepada readers apa resepi nak buat kek batik? Please provide me some links. Tapi lepas tu tiada siapa pun bagi jawapan yang positif. Malah ada juga yang suruh beli di Bazar Ramadhan saje. I am sad. Tapi disebabkan berkat kesungguhan dan keyakinan diri yang mendalam aku tolak semua itu ke tepi dan berjaya membuat satu kek batik. *libas jaket winter* 

But unfortunately aku tak buat pun sebarang entry result pasal kek tu. Maybe sebab teskstur dia agak keras sikit (malu nak kepochi). Tapi, tapi hahaha mujur aku upload gambar tu dekat fan page. =)




Yang ni paling best sekali sebab antara resepi yang aku buat menjadi. Paling best buat 3 kali dalam tempoh 2 minggu. Bukan sebab ramai yang mintak suruh buat. Tapi kau yang sorang yang perut hantu pelahap makan ketiga-tiga dulang puding roti tu.


Harap-harap 2013 akan dapat rasa banyak lagi makanan yang pelbagai dan enak-enak diluar sana. dan juga membuat dessert sendiri dengan flawless sehingga menjadi perbualan dikalangan sanak saudara. lol.

P/s : Perhatian semua! *tepuk-tepuk tangan* Sekarang blog ni dah ada account tuider sendiri! Maka sesiapa yang tak berapa on Facebook pun still boleh dapat the latest info tentang entry-entry terbaru daripada blog ni. Jangan ketinggalan!

Klik untuk follow.

6 comments:

cEro said...

Makanan?
Tahun 2012 ni, aku discover Durian Puff.
1st time makan, mmg sedap rasanya...
2nd time makan, mcam "Eh? Tak sesedap dulu."
3rd time makan, "Apsal dah tak sedap?"
Jadi, dah tak ada 4th time makan...

Aku rasa, aku dalam loop cEro's Circle of Infatuation.
(sempat lagi promote entri)

cinderella besar sikit je said...

2012 ni aku berjaya buat triffle puding. Sebab aku suka coklat aku guna kek coklat. Senang gila nak buat plus sgt bersesuaian ngn budget seorg pelajar yg nak tak nak je ada. Resepi dia nie:


puding triffle~~

bahan2:
- kek gulung
- jeli kristal nona (perisa strawberry/rasberry)
- 4 sudu besar gula
- 4 sudu besar tepung kastard
- 1 tin susu cair
- 1 tin air
- nata de coco

cara2 membuatnya:
triffle ni ade 3 layer..

layer pertama:
potong kek gulung tu cantik2 dan susun comel2 dalam bekas. kemudian ambik air koktail dan basahkan kek tu sikit.

layer kedua:
campurkan 4sb gula,4sb tepung kastard,1 tin susu cair dan 1 tin air dan kacau bg sebati. kemudian panaskan atas api sederhana sambil kacau perlahan-lahan. bile dah menggelegak sikit je,tutup api dan terus kacau bagi pekat sikit. then tunggu sejuk/suam kejap. pastu tuang atas kek gulung yang dah disusun cantik dalam bekas tadi.

layer tiga:
taburkan buah koktail atas layer kedua tadi. kemudian bancuh 1 paket jeli kristal nona dengan 2 cawan air panas. kemudian tuang atas layer kedua yang dah ditaburkan dengan buah koktail tadi. sejukkan dalam peti.

SELAMAT MENCUBA :)

*p/s:air koktail yang lebih boleh buang je atau simpan dalam peti untuk buat puding lain..

p/s:kek batik kalau nak lembut biskut dia letak bawah kipas 1/2jam.. biar masuk angin sikit. Nanti sesuai jadi kek.. Yang ni member aku yg ajar~ :P

Aujinz said...

2012 aku punya pencapaian ialah Tutti Frutti dan Ikea Meatball.. dan Ikea Meatball aku makan itu yang pertama dah yang last... aku tak teringin lagi.. kah kah kah (ade sejarah)

kategori homemade adalah Takoyaki aku laa (yang dah diperfectkan) dan Durian Crepe. Durian Crepe aku buat pun sebab nak tahu rasa dia macam mana... kah kah kah

Rtp Farra Arisha said...

i think you're the kind of guy who likes to try something totally new, different and delicious.

well, i love to make pudding, especially burnt sugar pudding and fruit cocktail with pudding but i seriously am not usually a huge bread pudding girl. hehehe. :)

p.s i followed you here, keep blogging, yeah?

WZ said...

cero
promosi entry!!! kah kah. Jap Durian puff tu ala2 karipap tapi inti durian ke?

cinderella besar sikit je
wow! complete set terus resepi.Puding triffle/truffle tu 3 lapis tu kan. I know. Pernah rasa. Manissssssssss~~. tapi tu versi beli lah. klu buat boleh kurangkan gulanya.
Btw thanks for both recepe and tips nak kasi kek batik lembut. rerupanya kasi dia masuk angin dulu. lol.

Aujinz
Huwaaa! aku sampai sekarang dok terbayang takoyaki ko. Pelis pelis nak melawat rumah ko. nak hadiri kursus buat takoyaki dgn durian crepe. ='(

Rtp Farra Arisha
I love pudding especially puding laici and another one, what is that thing called? I couldn't remember the name. But the pudding is custard and you eat it together with some kind of susu cair plus + fruit cocktail. Delicioso. =L

Nesa Wazir said...

Thun ni bru merasa domino's, tutti fruity, kenny rogers, famous amos pye biskut, takoyaki, korean food...aaa..ape lg..2 je la yg baru rsenye..

peh kek batik kau, sgt kecokelatannn!! klu time bulan puase tu mmg wajib la, febret!