Monday, December 31, 2012

The Best of 2012: Blog Edition

Finally, entry yang paling ditunggu-tunggu telah tiba!(?). Kali ni untuk Edisi Blog aku akan senaraikan 3 kategori untuk semua entry-entry blog ini sepanjang tahun 2012. Bukan lah nak senaraikan semua 110 entry. Aku cuma high lite kan mana yang bersesuaian mengikut kategori masing-masing. So here they are!

Kategori Entry Paling Dipandang Sepi
Kategori ini untuk entry yang aku pernah publish tapi malangnya langsung tak dapat sebarang komen. Zero!! I am sad. Why? Why?



Entry ni aku tulis bersempena menghadiri satu short course pasal finance management  Dan aku kongsikan beberapa tips yang aku ingat. I think this is the most ilmiah entry yang pernah dipublish. EVER! Tapi sayangnya response tiada. Nada. By the way thanks to this entry aku boleh track balik tarikh aku pergi talk ni. Sebab dalam sistem fakulti kata aku tak pergi. =O!



Entry paling serius (hampir) pernah dipublish. Entry ni ditulis untuk menjelaskan sebab kenapa trend penurunan entry blog WZ:StarStruck untuk tahun demi tahun semakin menurun. Mungkin pendekatan berbemtuk karangan menyebabkan ramai merasakan entry ini bosan dan mengingatkan mereka kepada format menjawab Paper BM.


Nope! Ini bukan entry berkaitan dengan apa-apa novel bertajuk Versus. Tapi lebih kepada dilemma semasa  menghadapi test week. Ah! Aku ingat lagi buat gambar tu. Sanggup tinggal kerja sekejap lepas tu edit dalam 1 jam macam tu.


A clear sign that shows nobody is giving a tuuut about this guy. Kah kah.

Berdasarkan dengan entry-entry diatas aku dapat rasakan yang pembaca blog ni macam tak berkenan dengan benda ilmiah atau serius?. Or maybe they just malas nak komen atau tak tau apa nak dikomen.

Kategori Kbai
Entry views paling rendah.

Great Escape - 17 Views



Entry pertama untuk 2012 dan dia ada peluang lebih kurang 12 bulan untuk improve kan rating tapi... Is this a some kind of sign to make me stop writing? Dan cantik apa susun nota macam tu. Ala-ala Instagaram macam tu. Kenapa rating rendah sampai begitu rupa? Kenapa!

Kategori Entry Paling Glamer

Kategori ini pula adalah entry yang paling banyak views.




Surprisingly ia adalah entry pasal my trip to Melaka. Ah! berbaloi tahu tulis panjang-panjang macam esok tiada lagi tambahan pula dengan proses meng'compressed' gambar yang macam tak habis-habis. Tapi as a result dia jadi the most viewed entry for 2012. Walaupun 281 tu takde lah banyak sangat tapi berharga untuk blogger picisan macam saya. =')

Jadi dengan ini berakhirlah edisi special The Best of 2012. Sudah baca baca 3 part lain? Kalau belum klik sahaja link-link dibawah ini.

Part I   - Music Edition
Part II  - Food Edition
Part III - Book Edition

And tell me. Kalau ada, entry mana yang menjadi feveret anda untuk tahun ini?

*******************
Sedikit kata-kata penulis

I have passion of writing. I don't know. Dia macam kalau tak menulis untuk certain amount of time rasa macam something is wrong dan walaupun bilangan followers macam tak bergerak dari tahun lepas, I don't really give that a big deal. Macam hipokrit pula tulis sebegitu. Of course aku akan menjerit 'Yay!' kalau bilangan tu bertambah walaupun 1. It is like a bonus for a blogger. Tapi ia bukan lagi masuk dalam top reasons on why I'm blogging.

But to be honest, this year was a bless. Banyak betul benda-benda terjadi and its like a crime kalau aku tak catit mana benda-benda yang aku rasakan penting. Jadi blog inilah selalunya menjadi medium untuk menulis, untuk meluahkan perasaan atau pendapat. Dan thanks to you guys yang sanggup luangkan sedikit masa untuk baca ataupun tinggalkan komen dekat blog yang seberapa ni. Giving me a hope that there is actually someone out there that is reading my blog. ="). Terima kasih banyak-banyak

Dan mari bersama-sama menempuh tahun 2013 dengan jayanya. Kejar apa yang kita mahu dan tidak hanya duduk diam merungut kenapa ini? dan kenapa itu? Sedangkan kita boleh berusaha keras sendiri untuk mencapainya. 

Happy 2013! 

WZ.

7 comments:

Syira Mansor said...

lol you really published the blog exactly at 12am. and the last paragraph. pehhh.

goodluck for 2013!
^_^

fay said...

I actually read your blog walaupun x meninggalkan komen. Haha! Keep on writing ye. XD

zat said...

Awww the anecdotes. *lap ayaq mata* drama queen. Kahkahkah.

Do write more. Hari2 aku masuk blog ko kalau bosan. Trust me! Macam daily reads gittew.

cinderella besar sikit je said...

i do read ur b;og.. siyes... da mcm silent stalker pun... tp xgemar nk tinggkn komen.. *kecuali akhir2 ni.. mcm rjin.. :P keep it up!!!

cEro said...

Tak dinafikan, entri ko yg paling aku enjoy ialah trip ke melaka tu..
Best oo baca trip sorg2 camtu in point of view org lain...
Aku pon mcam nak buat mcam tu gak satu hari nanti..
hehehe

Btw, satu prinsip yg aku pegang masa berblog ialah 'berblog laa apa yg ko minat'..
Kalo ko minat makan, menulis, dan membaca, blog about them..
Aku minat lukis, so aku blog lukisan..
Sama ada ada org baca atau tak, itu hal kedua, janji setiap entri ko ada kepuasan sendiri..

But surely laa, kalo ramai komen, n ramai view, hati akan rasa girang..
Apatah lagi kalo follower bertambah, kan?

WZ said...

Awww thanks for all the comments. =')

Nesa Wazir said...

betul cEro cakap. 'berblog laa apa yg ko minat'..nesa pun macam, klu ada org baca ade la..hehe