Wednesday, January 2, 2013

It's Hard Having a Fan

Aku teringat kawan aku pernah datang ke bilik aku, lepas tu dia kata. "Eh? Toilet first class. Tapi bilik. hurmmm..". Dan nak tak nak aku terpaksa mengiyakannya kenyataan tersebut. Sejak hari pertama masuk ke bilik ni first thing yang aku perasan ialah kipasnya. I'm not luckily as bilik-bilik 1st floor dapat kipas jenis melekat ke syilling. Kalau pasang speed 5 gamaknya dengan cadar katil sekali boleh terapung. Meanwhile aku pulak dapat kipas yang melekat ke dinding. Lagi best, system auto oscillation dia rosak. Maknanya kalau ko nak study ko kena tarik tali dia untuk kepala dia mengadap sampai ke kanan. Dan kalau kau nak tidur kau kena tarik lagi sekali bagi dia mengadap ke kiri. Bayangkan kalau kau jenis study 10 minit lepas tu take a nap. Lepas take a nap 10 minit sambung study balik. Ulang kitaran tersebut dan kira berapa juta kali ko kena tarik tali bertuah tu.

But I'm not complaining. Mula-mula struggle juga. Tapi lama-lama I'm getting used to it. Be grateful what you have. 

Eh! Sebenarnya bukan nak buat entry bersyukurlah dengan sebarang kipas yang anda ada. Kah kah. Tapi nak kepochi pasal lain.

After like using that fan for about 14 weeks, finally dia macam tunjuk simptom kau tekan speed maximum pun dia macam ada, tak ada angin je keluar. Semuanya disebabkan habuk melekat tebal gila macam esok tiada lagi! Gamaknya kalau kumpul habuk-habuk dekat kipas tu boleh buat modal salji tapi versi hitam. 

Selalunya kipas yang melekat kat syilling tu lagi senang nak bersihkan compare yang jenis melekat ke dinding ni. Yang dinding ni ko kena bukak satu-satu part dia lepas tu bersihkan. Leceh betei. Since I'm soo busy with my academic stuff (lol) lantak ko lah nak slow pun slow lah. Tapi hari ini dah sampai limit nya. Dia punya speed oh hem geee~~ * exaggerated mood* letak paling maksimum pun woi kelajuan kentut pun lagi laju. I had enough! Let's get you clean up! 


Actually bersihkan kipas ni agak senang jugak. Since instruction dia clear betul dekat setiap komponen. Kenapa lah tak try awal-awal kalau tak tetiap minggu boleh bersihkan. (eceh!).

Sebelum

Selepas. 
Ah~~! Lepas dah cuci semua pasang, speed 1 pun dah cukup laju. ='). Guys, jom kita bersihkan kipas masing-masing.


Yay! my fist entry for 2013 is about a fan. BUMP!

8 comments:

fay said...

Ingatkan fan yg kau maksudkan tu peminat. Haha! Oh my. Inilah padahnya jadi fangirl -.-"

cinderella besar sikit je said...

Aku tinggal 9hari je lagi kat sini.. Tak nak bersihkan!!! Bila aku masuk sem baru nanti baru aku bersihkan.. lalala.. Haha.

zat said...

I'm at the second floor but well aku dapat kipas ceiling. Hahaha but the thing is aku rasa susah bila nak cuci. Aku rabat kerusi naik pon tak sampai. Hahaha. Maka tak boleh la nak shining (like a diamond) macm kipas ko. Hahaha.

Haryz Khairuddin said...

cakap pasal bersihkan kipas, baru terperasan kipas bilik aku pon dah tebal salji hitam dia. tapi masih laju lagi angin dia. so... nanti2 la bersihkan. haha.. ;P

ingatkan fan a.k.a peminat. ok, tipah tertipu.

Nesa Wazir said...

hahah! know wat, nesa pun mase 1st year kipas ni la yg buat nesa hangin satu badan! dah la duk kat ceruk tepi pintu. bilik pulak konsi 3 orang. dpt bayang x.lol

WZ said...

fay
mesti ingat aku cerita pasal fans kan? kah kah. I takde fans, fan aje ada. =/

cinderella besar sikit je
amboi~ nampak benar 9 hari lagi nk habis final. kah kah

zat
ni zat mana ni? zat besi ke? lol. tinggi benar ke syilling. kena lah tangga.

Haryz Khairuddin
apa ko naj bagi salji tu jadi legam baru nak cuci? Kah kah.

Nesa Wazir
boleh bayangkan. 3 orang rebut angin. kesiannya. ayuh mari bertukar ke aircond.

nurdani said...

hahahah berkilat ha

cEro said...

Huyyooooo!!!

Kilat tu, siap ada sinar-sinar lagi..hahahha