Friday, October 7, 2011

Wau!

Jadi hari ni for the first time dapat jugak buat entry outstation. Kalau tak asyik bebel pasal benda yang lebih kurang sama je. At least now boleh refresh mata tu sikit! Idak ler asyik cerita pasal PEN! LAGU! *Cough* Cough*. So this time around dekat library (Pergh!! tak boleh jauh lagi ke outstation nya pun) ada buat satu pameran. Pasal wau slash layang-layang. So I managed  to take some pictures for you guys. Pelis give me an round of applause. = ="

Boleh tak kalau korang tengok gambar je? Aku malas nak explain. Lagipun korang bukan baca pun kan? Tau sangat. Muahaha. Tapi memandangkan entry bisu itu bukan aku except entry #WW (wordless wednesday). So I will talk, ok write.

*tepuk-tepuk tangan* >> Attention semua. Hari ni Saya WZ sebagai kurator muzium akan menerangkan kepada anda semua item-item yang berada di sini.

Edisi Tempatan/Local

Yang ni Wau Bulan from Kelate. Nampak tak ekor dia macam bulan sabit? Sebab tu lah dia dipanggil Wau  Bulan. Logik kan? I love Keropok Lekor. 

Haa. Yang Ni wau Kenyalang. Of course dari Sarawak. Actually kepala burung tu bukan terkeluar dari wau tu cuma the angle of this photo yang buat dia jadi macam tu. Gila hapa kalau terkelur. Tak balance nanti.

Wau yang bling bling lagi magnificent ni berasal dari Perak. Wau Seri Bulan. Memang berseri betul berbanding dengan yang lain-lain #bias

This one is from Pahang if I not mistaken. Nama dia tak ingat lah pulak. Very bad memory I guess. =( Jadi aku nak namakannya sebagai Wau Biru Corak Lawa. 

Haa. Yang ni cer teka dari mana? Aku sekali tengok pun dah tau. Ni dari Perlis Indera Kayangan. Alaa, negeri yang ada Padang Besar tu!
Dia ada lagi negeri-negeri yang lain tapi well I don't have much enough time. Need to rush here and there. Hahahaha.  = ="


Bonus : Edisi Internasional 

Yang ni from Indonesia. Boleh gantung di pintu untuk mengelak pencuri atau rakan yang tidak ikhlas.

Layang-layang USA aka kelawar terencat. ok fine aku yang tak reti amik gambar. Dah tinggi sangat kut!

Yang macam pelik-pelik sikit ni datang dari France aka Perancis. Unik kan? 

Flying mantis. Ni pun dari France. Boleh digunakan untuk menakutkan kanak-kanak yang nakal. Just fly it over to their house. Honestly yang ni pun kretip.

Ada jugak dari Korea dengan Jepun. Tapi tak sempat hamik. Tapi believe me yang Korea punya bosan gila, Petak macam tu je. Mana Unsur KPopnya? LOL. Yang Jepun pulak ada gambar perempuan opera. Memang cantik. Wish to show you guys tapi tak dapat the right shot.

So that it. Harap korang have fun like I do. 

8 comments:

ayumiyoshida said...

aku suka yang indonesia punya.
perompak boleh pengsan dulu sebelum merompak. hahah.

giler rajin kau ni pergi belek wau. *tepuk tangan*

-Incek Fik- said...

Aku suka dari Farnce tu sebab memang ada keunikan sikit kat corak dia.

Wow baca entry wau ni!

Fay said...

wow! ada wau! ;)

wau indonesia tu sangat cool. aku nak gantung satu depan pintu rumah. depan pintu bilik satu pon boleyyy

Umie Artoqiemie said...

mati2 aku ingat terkeluar.. mujur ja takdak wau makanan.. sebb bek..

WZulhilmi said...

Semua mcm nk yg indon dgn france je. Tlg lah mana semangat Malaysia korang? Muahaha

Hoi menganjing aku. cc to Umie

Lisa N.Yusof said...

ko g mane ni wan? lawaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

YOUsoF said...

AKu pu ingat kepala burung terkeluar dari 'sarang'nya.. ;D


Wau Biru Corak Lawa tu memang lawa lah haha..


Wau dari perancis tu memang unik lagi pelik..

Yui Light said...

Aku suka wau dari France :O

Wau Swak tu mmg mcm terkeluar. Pandai ko ambik gambar. Serius macam terkeluar :O