Wednesday, October 12, 2011

Nasi Ayam Penyet (Beserta Penjelasan)

Daripada entry-entry sebelum ni aku ada perasan ada yang diantara korang ye korang lah yang still ada tak kenal dengan menu Nasi Ayam Penyet. This is really a sad story. Ok-ok part ejaan Penyet ni aku tak confirm sangat. Either Penyet or Penyek? Tapi lantak lah janji sebutan dia lebih kurang sama. 

*Clap Clap* Ok perhatian! hari ni saya WZ Pegawai dari Kementerian Makanan Johor akan memperkenalkan kepada anda apa itu Nasi Ayam Penyet.

*Bukak tudung saji* Tadaaaa!

Labelling is only for reference purposes. Tidak terdapat pada hidangan sebenar.

1) Nasi obviously. Kalau tak kenal pelis gunting IC anda sekarang!

2) Ayam. Ni yang paling pentiiiing sekali. Nampak tak ayam tu macam kena lenyek dengan kereta? Well tu lah nama penyek diambil. In this case ayam tu diketuk-ketuk sampai penyet. Oh selalunya ayam memang dapat segedabak pang! besar macam tu. Kalau tak, tahniah anda dapat restoran yang kedekut.

3) Ahhhh! *bunyi kelegaan* This is must! Sambal belacan. Ini wajib ada. Dalam sesuap nasi kena letak benda ni sikit. Oh yes! lagi pedas lagi best. Caution: Sesiapa  yang berlidah western please avoid this menu.

4) Sup! sup sup! Yang ni memang sesuai lah ada dalam hidangan ni. Tak kan kering macam tu je makan ye dak? At least bila ada sup ni basah lah sikit lidah tu. Lagipun kurang sikit rasa pedas kalau letak sup. Sikit je lah sikit.

5) Sayuran. Selalunya ada kobis dengan kacang panjang. Tapi yang ni ada timun sekali. Tapi sebenarnya nak letak sayur apa pun boleh janji sayur. Lebih afdal sayur itu mentah ya. 

Kalau korang lucky enough korang akan dapat tempe. Tapi yang ni takde. =(. Maybe sebab tu ganti dengan timun kut. Ok thats it from now. Harap-harap dengan penjelasan ni semua tak akan lagi wujud komen-komen macam  

"Tak pernah tengak Nasi Ayam Penyet... =("  atau 

"Ayam Penyet tu apa?. Losernya diri ini". << Hell yeah you are a loser if you don't know this! Ehem.. Excuse me.

12 comments:

wanie said...

aku sekali try masa bazar kat taman sri pulai yg blkg pintu utm tu! sedappp dan pedassss! (org gastrik tabley makan pedas2 tau :P ) menangis wehhh sambal belacan die!

sbnrnya mak aku tak kasi aku mkn nasi ayam penyet ni sbb die dari indon (?) hahaha bakso pun mak aku tak kasi mkn. kt kajang ade restoran warung ayam penyet. aku slalu ajak mak aku mkn situ, tp mak aku tak kasi. sobs :(

kempunan dah niiii

star said...

nasi ayam penyet ni dr indonesia kn?aku slalu makan kt tesco je hehe..

@wanie:laa,apsal mak kamu tak bg mkn mknn dr indon???halal je kan? <--sori tibe2 bzbodi lk..

ps:perasan xskg org dok share kt fb kopok rota haram sbb ade Exxx..pelis people,do ur research,xsemestinya label E tu mksdnye sumber dr baby...(- -")

Fay said...

aku selalu dengar pasal nasi ayam penyet ni tapi tuhan belum membuk pintu hati aku lagi untuk mencubanya. hihihi

star said...

kalo kt mydin bkt jambul ni,ns ayam penyet die siap bg 2 keping tembikai lg!perfect course tuh!

nurkaloi said...

ermm ayam penyet kat melake ade lain skit hehe

ayumiyoshida said...

aku rasa kebanyakan orang/penetap johor to be exact johor bahru je yang tau nasik ni.

sebab nasik ni baru masuk jb cuma beberapa tahun yang lalu. kalau pergi muar pun orang tak tau sangat. err sebab bila balik rumah nenek aku, aku tak jumpa pun menda ni.

tapi sekarang dekat kl pun dah menular.

pakcik aku kata nasi ayam penyek dekat area city square tu sedap. tapi aku tak pernah try pun sebab mahal 7.50 tapi ayam dia super besar kau. haha. tak tau la sekarang.

wanie said...

@star
ekekeke ntah mak kite kenapa ntah tak kasi. sbb mungkin die terbayang indon2 yg ade kt mlysia ni :|

Yui Light said...

Sejak aku hidup, sejak aku order ayam penyet, tak pernah lagi ade yang kasi ayam camtu. Sume complete, satu pinggan mmg mahsyuk! (Lucky me :p)

Lama dah tak makan ayam penyet. wuwuwuuuu

Umie Artoqiemie said...

feveret!! slalu makan ayam penyet dengat Yui Light dulu..

WZ said...

@ wanie
kengkadang susah nk ubah fikiran org tua ni kan. hahaha degil betul diorg walaupun bukan ada apa2 pun benda tu. ko pergi makan senyap2 aje lah weh!

@ star
tesco? wow! selalu pegi shopping lah ni. maigosh. lol

@ Fay
CUBA LER *jegil mata*

@ nurkaloi
apa yg bezanya?

@ ayumiyoshida
haaa tu lah. ramai macam. ayam what?? hahaha. 7 setengah tu mmg stndard kut sbb ayam dia besoo. tp kt uni aku 5 hinggit je. mkn sampai cirit!

@ Yui Light
kenapa dgn ayam dkat gambar aku tuh? cacat ke?

@ Umie Artoqiemie
yelah yelah ni nk bg tau ko BFF dgn dia lah nih. =P

-Incek Fik- said...

Wahh!

Ayam ko siap ada sparkling berkilau-kilauan lagi tu..

Memang dahsat arr! ^^


*kagum dan mengidam nak makan sambal belacan

Yui Light said...

ahahahaah xD sebab ayam yg aku dgn umie selalu dapat besar2....hikhikhik =p