Thursday, October 6, 2011

Just My 2 Cents

For a student like me, pen is like a top on the list things to have. So basically tiap-tiap semester wajib beli yang baru. So sebagai student yang cukup-cukup makan membeli pen pilot berharga 4 hingga 5 ringgit sebatang is just insane. Lagi-lagi macam aku. Mana nak cukup sebatang! At least kena ada 2 warna biru, sebatang hitam dan merah. Ehem! ehem! Hint: Nota colourful.

Jadi untuk nak menyelesaikan masalah ni kena lah beli economi pack yang ada 5 batang sekaligus cukup-cukup ada warna yang aku mentionkan tadi. FYI, Faber-Castell always do this and cheap also.  

So after a while using it, mestilah wajib ada sebatang dua yang malfunction. Dakwat tak keluar lah apa lah. Dan macam biasa kita, in my case aku mula hypertensi sebab dakwat tak keluar. Ketuk-ketuk nonstop. Lepas tu cursing tak akan beli lagi brand ni untuk semester depan. Tapi last-last ko beli jugak sebab itu je pilihan yang ada. ~Sigh~

Then I start to realized, dah lah ko beli dengan harga murah, lepas tu ko expect dia 100% fully work? It's normal lah kalau ada yang tak functioning. Unless lah kalau ko beli pen yang mahal 6-9 ringgit sebatang tapi tak functioning, that is deserve to be complaint. 

Maybe memang human nature kot selalu mengharapkan hasil yang terbaik walaupun in real life you know you pay less for it.

9 comments:

Elie Lily said...

Elie time skolah dulu banyak gak berhabis duit singgit semata2 nak beli pen biru terbaik! hahha

wanie said...

jangan ketuk ketuk, tapi ko tiup kat hujung dia tu. bukan tiup kat mata pen!

yg tiup tu aku selalu buat sampai muka biru -___-

star said...

Beli kilometrico!beribu2 batu leh tulis LOL!faber castell aku beli yg s-fine,setakat ni puas hatila,performance ok...

Yui Light said...

Kalau aku pulak...top list aku ialah pensel mekanikal, drawing pen and graphite pensel. Mahal gila. Q_Q

Lepas dah slalu beli pensel, bila dah nak tulis pakai pen tu, sana sini terkial-kial aku carik mana letak pen ballpoint biasa. hahahaha

ayumiyoshida said...

mari aku cadangkan.

aku pakai sebatang pen biru sebatang pen hitam dan sebatang pen merah dan mampu untuk digunakan dalam dua kali final exam maknanya dua semester la baru aku carik pen baru. itu pun kalau dakwat habis. aku pakai pen pilot super grip 0.7 harga RM 1.60-1.70 sebatang. jangan beli yang paket sebab tak boleh test, kut2 stock lama mmg dakwat dah tak elok ah. pen ni best dan selesa, kualiti mmg berbaloi di jamin satu sem sebatang cukup, kalau macam aku suka guna shaker 2 sem pun dakwat tak habis. err tapi dengan syarat kau jenis macam aku la, jaga barang jangan kasi hilang kalau hilang carik sampai lubang cacing. haha.

lol mempromosi.

xD

-Incek Fik- said...

Aku paling benci kalau beli pen yang dia buat masalah kat atas kertas.

Kadang-kadang ada satu fenomena annoying taw. Kat hujung besi pen tu macam terbentuk gumpalan dakwat cam taik hidung sejemput. Oh, bila tulis kat kertas habis tertebal satu huruf tulisan tu.


Ehh, ko dapat bayangkan tak?

Aissyehh~

WZulhilmi said...

@ Elie Lily
Byknya duit!! Larikkk~

@ wanie
are u serius?? berkesan ke tiup hujung dia?

@ star
yes aku suka guna yg fine punya. tulis lebih cepat.

@ Yui Light
oensil2 melukis mmg semua mahal. mencekik sungguh. =(

@ayumiyoshida
nice tips! nanti aku cuba! =)) i like ur komen pjg2. hahaha

@-Incek Fik-
haaaaaaa! ak tau pen kilometrico selalu buat tahi tu. benci gila. habis rosak kertas.

Lisa N.Yusof said...

since i like cheap stuff, aku mmg beli satu paket laah biasanya.
n sbb aku lucky kot, so, pen so far ok je. ahahaha.

YOUsoF said...

Kehkeh.. Aku pum macam tu jugak. sakit hati ada jugak, pulak tu nak cepat kena salin nota..

Kalu dulu siap ambik lighter bakar mata pen tu.. Nasib baik boleh guna, nasib kurang baik bakul sampah la jawabnya.. ;D