Tuesday, October 11, 2011

Past 2 Days

This past 2 days was a day where my health state decreasing for no reason. Stomach pain, headache, vomiting then followed by high fever. Can't sleep for the whole night. Suffering is just you new best friend. 

Pagi-pagi terus ke Pusat Kesihatan. But then have to wait like 10 person before my number is called out. Watching Malaysia Hari Ini (in mute mode) tanpa sebarang perasaan. One Nations Emcee was performing. And I just keep annoyed by their dance moves (kesan sakit, I guess). The doctor there suspected me having either having kencing kotor(?) or appendix. Kena blood and urine test for more confirmation. Meanwhile kena IV drip 2 botol. The jarum is scarier than you thought (lepas tengok patient sebelah kena but this time around dapat tengok secara live).

Then after a while the doctor suspected me having appendix then immediately sent me to the Hospital Sultanah Aminah using ambulans van. Dalam perjalanan the siren is turned on and the van is vrooming like speed of light macam memang betul-betul ada kes penyakit yang serius. = =". The journey was rough. Yes bonggol-bonggol semua terus tidak dipedulikan. 

Sampai-sampai terus naik wheelchair then daftar dekat wad kecemasan. Dekat situ there is a lot I mean a lot of young generation of doctors/nurses. Takde orang tua with big spectacles and white coat running around here and there. Maybe their expertise digunakan di bilik bedah. Didaftarkan dengan nombor 1062 and left out dekat tempat menunggu for a couple of minutes. Dekat situ ramai gila patients boleh tengok. Either patah kaki, kepala berdarah etc. I'm starting to get nervous.

Kena blood dengan urine test sekali lagi. Then kena interviewed by this muka peramah male Indian doctor. I didn't catch his name. Then kena some inspection. After that doctor tu panik sekejap sebab handphone dia hilang. = =". After some discussion it is not appendix maybe some gastric problem. Boleh balik serta merta.

Dengan tangan bertampal pergi amik ubat dekat kaunter then terus pergi ke kedai berdekatan. TERKEJUT. TERDIAM. KAGUM. Banyak gila makanan! Terus rambang mata. Sempat beli Nasi Ayam Penyet, Roti Jala dengan Puding Custard. Balik ke Uni dengan teksi.  

14 comments:

Umie Artoqiemie said...

perut kau dah ok?
amboi, jumpa makanan terus sihat dia..
get well soon WZ!!

WZ said...

alhamdullilah skrg dah beransur ok. thanks. Umie.. I love food ok. hahaha.

Elie Lily said...

boleh pulak macam tu..jumpa makanan terus sembuh!hahha..

get well soon okey bro! :D

ch000tz axoera said...

chomey icon profile...

Fay said...

oh padanla aku tak nampak pun kau dilaman sosial 2-3 hari ni. sekarang macam mana? feeling better? get well soon ok! have a good rest, make sure tidur cukup, don't stress yourself dan paling penting jaga pemakanan. (ok nasihat tak boleh blah)



tapi sungguh tak boleh blah lepas nampak makanan terus sihat. haha. food is the best medicine for you mungkin. :)

Syira ITIK KEJ♥M said...

jaga makan!
take care n have a good rest.

wanie said...

aku pun nak cakap macam fay! hihi patut lah dah lama tak nampak ko berlegar2 dalam timeline :O

sangat epik tauuuu pergi sepital naik ambulance siap bunyi nenoneno, tapi last sekali naik teksi *bunyi cengkerik*

oh gastrik! sakit yg sama dengan aku. org gastrik byk pantang larang tau. bukan pantang tengok makanan sedap, lepas tu balun :P


jaga makan tau!

Fay said...

haha! wanie in his case rasanya dia ni pantang jumpa makanan! #kbai. ;P

Amirah Yusof said...

aku tak paham kenapa aku baca entry kau laju sgt dik..(ambik mood mungkin) lalalal~
cepat sembuh ye..

WZ said...

@ Elie Lily
tak jugak. kdg2 klu sakit makanan pun tak jalan jugak. =(

@ch000tz axoera
thanks!

@ Fay
mcm kena leter dgn personal doctor. terasa mcm retis sekejap. hahaha. thanks! =)

@Syira ITIK KEJ♥M
aku baca komen ko dgn nada yg tegas weh. lol

@ wanie
byk pantang? ak tak tau pun? ak main makan je? =((. sempat nganjing ak ek naik teksi. habis duit! =((

@ Amirah Yusof
maybe sbb ambulans tu yg laju gamaknya nk baca? lol

star said...

mula2 aku ingt food poisoning...then i remembered about all the drugs u've been taking b4...

take care ye,dh duk jauh dr rumah tu..

ps:xbleh blah doktor tu panik hp hilang,silap2 die ni jenis pelupa n mudah gelabah...satgi dgn patient2 pn jd kalut LOL

ayumiyoshida said...

haha, ending dia memang smart

for gastric ah, mungkin acid secretion yang berlebihan buat kau alami masalah ni. is because lately kau on diet kan? mungkin teknik salah can cara pengambilan makanan tidak teratur.

jadi, sila kurangkan makanan berminyak, then jangan skip 3 meals utama tu tapi makan jangan banyak sangat sebab dia boleh menyebabkan reflux. bila mengalami reflux, kau akan rasa sakit sakit dekat dada (mungkin ini yang orang describekan sebagai pedih hulu hati) loya, muntah, etc. mungkin sebab tu dia orang suspect kau ada masalah appendix sebab symptom hampir sama.

lagi, in between meals tersebut makan la benda ringan-ringan macam roti or biskut. bukan jajan. sebab kalau gastric tak boleh biarkan perut kosong terlalu lama dan tak boleh makan terlalu banyak sampai perut penuh. maknanya, kau kena sentiasa makan lebih kurang setiap 4 jam. tapi bukan la makanan berat macam nasi. cukup setakat biskut 3 keping, or roti.

btw, take a lot of plain water, mungkin anda dehydration.

oh ya, kurangkan makanan yang boleh menyebabkan berlakunya gastrointestinal irritation (iritasi pada perut dan sistemnya)contohnya seperti makanan berasid dan makanan pedas kerana dia akan melaratkan lagi gastrik anda.

okay selesai counseling session. (rasa macam tengah jawab soalan case studies pun ada haha)


oh ya aku juga pernah mengalami masalah yang hampir sama dengan ini. tak boleh makan, asal makan muntah.

whoops komen sangat panjang. again -__-

Yui Light said...

Wah komen di atas memang panjang. Khusyuk aku baca. Hahahha xD

Patut aku tak nampak ko merapu kat twitter macam selalu. Serius aku tak tahu. Sorry >.< Get well soon!!! Contengan Jalanan sbg hadiah "Get Well Soon". Ade hikmah rupanya. Hahahaha xD

Lepas ni kalau WZ sakit, bagi tunjuk makanan sedap-sedap je. Gerenti sembuh. LOL xD

WZ said...

@ star
ni bkn poisoning walaupun aku pernah kena. dia more to angin-angin ganas yg ak rasa nk je belah perut kasi angin keluar sekaligus.

@ayumiyoshida
wow!! Salute gila baca komen koo. Tau tak doktor yg rawat aku pun tak sedetails nih. maigod.

@Yui Light
hadiah tu yg tak boleh blah tu. hahaha. THANKS AGAIN! =))