Saturday, July 30, 2011

3 Layer Tea? Bring It On!

Tak tahu lah sejak bila. But the first time I taste this thing I already fall in love! <3 <3 *mata bersinar*. The combination just too perfect for my taste buds! Boleh dikatakan minuman ni secara rasmi termasuk dalam list "Minuman-Yang-First-Time-Rasa-Lepas-Tu-Automatik-Ko-Kacau-Banyak-Kali-Dengan-Straw-Sebelum-Hirupan-Kedua!"  

So basically ni tempat yang selalu aku refill perut dengan 3 Layer Tea nih.

#1 Restoran Mama - My bro first introduced me with this place. Actually speciality restoran ni Nasi Ayam. But you know what? Speciality tu langsung diabaikan masa minum 3 Layer Tea <3.
#2 KFC - Small and expensive. Tapi berguna untuk time emergency.
#3 Restoran Aku-Dah-Lupa-Nama-Dia-Tapi-Dekat-Seberang-Jalan-Lah. - Dekat sini tak panggil 3 Layer Tea tapi Teh Cinta. *I hate the idea of using lame name for great drinks*

Unfortunately not all good things last forever. Selepas beberapa bulan....

#1 Restoran Mama - Nak pergi sendiri parking tak lepas lagi. So avoid this place sampai confident boleh masuk parking tanpa menyebabkan traffic jam dibelakang.
#2 KFC - For God sake, 3 Layer Tea is just their temporary promotion product . Bad marketing strategy KFC. Really bad!
#3 Restoran Aku-Dah-Lupa-Nama-Dia-Tapi-Dekat-Seberang-Jalan-Lah. - Pernah satu hari pergi order Teh Cinta. Boleh pulak dia kata "Ingat tak laku so kitaorg order 3 botol je gula (?) so kena tunggu minggu depan lah." *devastated*
And start from that day I promised to myself to make my own 3 Layer Tea woi! "If you don't get it. Made it!" *mata berapi*. So selepas beberapa kajian mendalam dan eksperimen berbahaya. This are the official ingredients we need.

Gula Melaka. Yang ini kena masak sampai larut ya. 
A couple of tea bag. Tea bag ke orang putih panggil? Never mind!  Kenapa ada 2 jenis?  Pssst! Aku dengar lagi banyak jenis teh lagi sedap jadinya!
Finally susu cair! Tak rasa macam exaggerate sangat ke tangkap gambo sampai zoom2 macam ni?

Lepas dah sediakan semua bahan dekat atas mulakan dengan menuang (eceh!) larutan gula merah dulu. Then bubuh ais bebanyak. Diikuti dengan susu cair dan akhir sekali teh pekat tadi. And voilah!!


Home made 3 Layer Tea. Ready for your 'perut'
Rasa dia? Masya Allah! Sama weh!!

14 comments:

Yui_Wani said...

Hahahhahahaa....eksperimen berjaya! ^O^

Suke teh :3 Especially yang original homemade tea. Makan dengan cake best :D

Liyana Aziz said...

never try before...

erk, kalau buat sendiri pun boleh...

cik epal suka 3 layer tea!

Lisa N.Yusof said...

woahh. aku xrasa aku suke rasa dia.
teh ais lg best. hee

Nesa Wazir said...

wahhhh..teringin sgt nk try! oo..gune gule melaka rupenye ('0')

Umie Artoqiemie said...

aku dah agak.. kau pasti buat experiment..
TEH C PENG satu WZ!!!!!

jap, sedap x tu?. kau ni bab buat2 mcm lam kedai mmg superb..btw, gamba kau kat twitter cam korean seyy. hahaha.

cEro said...

apa lagik, bukak kedai sndri arr lepas ni..hehehe

Azham Vosovic said...

tapi manis sgt la...

WZulhilmi said...

@ Yui_Wani
Benda ni lagi ok mkn benda2 yg masin sbb dia dh manis. mcm fries? *tetiba* Tp kek cheese ok gak. =)

@Liyana Aziz
like I said b4 'we can't get it. We made it". =)

@ Lisa N.Yusof
Teh ais mmg sedap. tp dh selalu minum. nk bertukar angin pula. =)

@ Nesa Wazir
try lah. senang gegila.campur aja.

@Umie Artoqiemie
Aku suka buat eksperimen. Yg mudah2 ler. LOL!

@cEro
haha. selain 3 layer tea nk jual apa lgi cero? tu aje reti.

@ Azham Vosovic
sbb tu lah buat sendiri lagi bagus. boleh kurang yg mana patut. Klu kat kedai tu je lah yg kena minum tak boleh ubah2 dh.

ayumiyoshida said...

aku nak try buat la weh, nampak macam sedap giler. tp macam malas giler haha. tang ggula melaka tu yang best, aku selalu ratah sekeping tu je gitu, sedap!!

'Izzati said...

tengok bahan2 mcm super manis je. hurm..

btw, pasal nama lame gila tu kan.. ada kat sini ada panggil jus cinta. haha mengong.. first time dengar, ragu2 ak nak minum tapi quite nice jugak la.. macm air limau.. heee

WZulhilmi said...

@ ayumiyoshida
ko biar betul ratah mcm gitu aje!!! o.O

@'Izzati
agak manis lah. Tp klu buat sendiri boleh lah kurangkan apa yg patut. =)

Nana said...

eh dekat kedai aku ada jual three layer tea ni campur dengan cendol. rasa dia memang sedap hingga ke sedutan terakhir! XD three layer coffee pun ada tau!

dayu_myself said...

ermmm...sedap nye...nak mintak tolong buatkan boleh tak??ngee

WZulhilmi said...

@ Nana
wow! campur dgn cendol? teringin pulak nk rasa.

@ dayu_myself
Ehem!! =P