Friday, August 5, 2011

Menabung Secara Tak Sengaja

Masa dekat Uni aku ada satu perangai nih iaitu ada duit syiling bebanyak. Actually bukan perangai lah tapi more to desperate act nak dapatkan duit syiling sebab nak guna untuk cuci baju dekat mesin basuh. Sebagai seorang pelajar yang jadual nya sungguh ketat aktivitinya memang tak de masa lah nak cuci guna tangan. I rather watch anime than spending hours menggentel baju dekat bilik membasuh. That shows how busy I am right?

Satu kali guna basuh mesin tu caj dia 2 ringgit which is very expensive to me yang hanya bersandarkan pinjaman kerajaan sahaja. But at the end you know what? It is okay to spend something that can reduce your time doing something and do another more productive things. Macam tengok mooovie, blogging, spam twitter siapkan assignments, lab report, studying for quizzes. And the bad thing is mesin basuh tu hanya terima duit syiling sahaja. Boooo! 

Cuba bayangkan mana nak cari duit syilling 2 ringgit pada waktu yang singkat? Especially time tu mesin basuh tengah kosong! (ini rare ok). Dan-dan lah time tu ko bertungkus lumus cari duit dekat celah-celah kertas A4, dalam beg, bawah meja, dalam almari, last-last bila sampai dah ada 4 baldi beratur sebelah mesin basuh. Plus bila bak balik ke bilik ko terperasan ko punya spender, stokin bertaburan sepanjang jalan sebab rushing tadi.  So ini adalah 'solution'nya. Sediakan satu ruang hanya untuk duit syilling sebab nanti senang nak cekau bila memerlukan

Mula-mula aku main letak aje duit syilling tu atas meja. Yelah kan. Bukannya banyak mana pun nak 2 ringgit aje.  Tapi disebabkan faktor perbelanjaan aku mostly banyak melibatkan angka baki 90-50 sen. (Blame 'kudap-kudapan' for this). Maka terjadilah istilah "Sikit-sikit lama-lama jadi bukit". Dan menjadi lebih teruk bila duit-duit tu still berbukit lagi walaupun dah 2 kali basuh baju! 

Bila dah dapat "wake up call' macam ni baru lah perasan. I need a special compartment for this purpose. Bila dah dapat. Baru lah bermula sesi penyimpanan wang syilling secara teratur dan saksama. Kadang-kadang bila dah cukup time, bila kira balik boleh dapat dalam 30 ke 40 hinggit!! (bergantung kepada saiz bekas). Time ni lah baru bersyukur waktu2 genting duit tak ade mampu jugak ko beli secawan besar Starbucks with extra topping dekat Jusco. LOL!

Then bila dah balik rumah untuk cuti semester. This habit seems to vanish. Natijahnya mula lah jumpa duit syilling dekat bawah bangku, washing machine, atas peti ais, bawah bantal atau pun kat sinki. Lepas tu  tiba-tiba anak-anak buah pulak makin seronok datang ke rumah sebab boleh collect duit secara mudah dan efisien tanpa melalui peringkat merayu dekat parents nak beli ais krim pop 20 sen sebatang. But instead after datang rumah aku diorang mampu beli Calci-Yum!!!

So from now on tabiat menyimpan duit secara berhemah kembali semula di rumah. Tapi bekas lain lah. Bekas lama tertinggal dekat dalam kotak stor kolej. T_T

Siapa nak try ambil tanpa kebenaran nescaya bengkak lah tangannya keesokkan harinya. 
Aku lagi prefer this method sebab ko takde komitmen setiap hari nak kumpul berapa. Ada duit syiling bubuh  dalam kotak tu kalau tak de tak payah. So masing2 tak tension. Lepas tu bila dah penuh baru ko perasan. "Hamagad! I actually menabung!".

P/s: Kotak tersebut dikitar semula daripada buah tangan kenduri.

13 comments:

star said...

Wah,cantiknya bekas tuh!Hahaha
Bela tu kalo nk washing je kene aim time2 tertentu yg xde org kalo xmmg berjamla tunggu..
kalo time queue tu nnt org tetiba rajin lk,tlg angkat kain yg dh basuh msk dlm baldi hahahaha

ps:aku xmampu simpan syiling,sbb jenis yg suka bg exact change (T T)
ce kabo nk buat cmne nih...

wanie said...

ololo comelnyaa bekas kau tu :P eh dulu kan hostel aku rm2 tauuu. bila naik sem seterusnya, up terus jd rm3. hangin betui lahhh. memang kedekut lahh kalau ada mmber datang bilik nak tuko duit syiling. hahaha dan2 cakap takde! hihi dah lah hanya syiling 20sen dgn 50sen je diterima. grrrr kat hostel UM boleh terima 10sen tau. stress haku melihatnyaaa.


rindu laaa nak kumpul duit syiling utk basuh bajuu :B

Umie Artoqiemie said...

hamboi kau
terabor je spender.

zety said...

me selalu letak duit syiling dalam uncang senang.yang paling terasa berguna bile duit dh betul2 sengkek.know what ade satu masa tu saya beli tiket tren dari kl sentral ke nilai gune duit syiling semata mata.=)

Yui_Wani said...

Hahahaaa....slalu beli junkfood? #ehsamelah

xD

Nesa Wazir said...

sepanjang kat u nesa x pnh gune mesin basuh...hehehe. dan mesin bsuh 2 sgt la tamak nk mkn duit rm3..n yup syiling~ fehh..boooo!

Fay said...

selamat menabung!

Amirah Rashid said...

tu bekas dpt dri rumah org kawen ek? hihii :D

cEro said...

same gak macam aku...
duit syiling slalu aku campak dlm drawer almari...
smpai satu tahap, jadi berat, kira2 lepas tu, perrgghh!!!!
boleh tgk wayang berkali2 berturut2...

WZulhilmi said...

@ star
aku pun skrg suka bg duit cukup2. tp klu ada 90 sen tu tak mampu lah nk korek cari. hahaha

@ wanie
LOL! 10 sen tak terima ke? kuno sungguh mesin basuh tempa ko tuh.

@Umie Artoqiemie
Tu contoh aje. klu aku selalu tertinggal stokin tp aku tgk org lain selalu cicir spender. lepas tu x de sapa mengaku nk amik balik. LOL!

@ zety
mesti jenuh akak kuanter dok kira cukup ke tak budak ni bagi duit syiling. haha. bagus2

@ Yui_Wani
#ehsameler. haha

@ Nesa Wazir
mahalnyaaaaa. 3 hinggit!! T__T

@ Amirah Rashid
yup! kitar semula. =)

@ cEro
ko punya duit tu mcm dh jadi gunung aje. tgk wayang pun tak habis2. gila banyak!!

ayumiyoshida said...

tak boleh blah bengkak tangan kalo amek, ekeke. aku pun selalu campak duit syiling atas meja study tu, pastu penuh setambun sepah-sepah je sana sini, cuma aku tak guna buat cuci baju, tapi guna buat air kopi mesen gedegang tu. mesen cuci baju kolej aku 3 hengget oh, murah la ko 2 hengget je

Lea IsNaw! said...

rm2 je..murah la..kat uni aku rm3
pastu nak duit 50sen..duit kecik-kecik takmo...
nasib baik cafe boleh tukar duit

WZulhilmi said...

@ ayumiyoshida
eh apsal semua tempat caj 3 hinggit! adakah petanda tmpat aku pun akan naik sama. oh noo!!

@ Lea IsNaw!
mesin basuh yg cerewet! Nak lima puluh sen aje. mana nnk cari?