Monday, July 25, 2011

Pantang Larang

Waktu zaman dulu2, kalau nak bagi anak2 mendengar kata dan lebih bersopan santun agak mudah sebenarnya. Just create some phrase yang menakutkan dengan memasukkan ayat2 berunsur binatang buas atupun penyakit melarat. For example lah kan. (Aku ni suka bagi contoh2 nih kang ada yang tak paham). Kononnya kalau seorang ibu ni nampak anak dia buat bantal sebagai alas nak tengok TV. Which one yang korang rasa ayat lebih efektif supaya budak tu berambus dari atas bantal tu secepat mungkin?

Adakah 

Ayat #1 : "Leman oooi! Bangkit lekas! Tak mau duduk atas bantal tu lah. Bantal tu tempat tido bukan tempat landing bontot ko!" *sambil iron baju*

Atau

Ayat #2 : "Leman!!! Duduk lah atas bantal tu nanti timbul bisul. Padan muka! Mak tak akan tanggung kos pembedahan ko nanti!" *sambil jegil mata*

Sebab tu most of orang tua2 prefer this kind of things to remind their children. Kalau cakap baik2 idak ler budak tu nak mendengo. As for me, adalah beberapa pantang larang yang selalu dengar macam.

#1 Kalau potong kuku malam2, nanti rimau masuk rumah (LOL!)
#2 Tak baik kalau tak habiskan nasi, nanti nasi tu menangis (Tiba2 teringat iklan. Sebutir nasi ibarat setitik peluh petani!! = =")
#3 Jangan angkat kaki waktu meniarap, nanti ada orang mati! (I almost believe this)

Waktu kecik2 dulu memang lah percaya bulat2 kan. As a result langsung tak buat dah. Tapi bila dah meningkat matang boleh lah pikir maksud disebalik semua pantang larang tu. But there is one this pantang larang yang sampai sekarang aku agak percaya lah walaupun tau tak betul and completely nonsense. 





Yup! Iaitu "kalau bukak payung dalam rumah, nanti ular masuk". LOL! Seems weird kan kalau percaya. Well to be honest sebenarnya dekat rumah aku ni masa dolu2 banyak kes ular pecah masuk dalam rumah. Ada yang beso yang kecik semua ada. Tak pelik lah sebab rumah kampung kan. Tapi still creepy oh kalau kena patuk dengan ular yang spesiesnya rare ke hapa ada ke hospital supply vaksin yang sesuai? Hahaha. Suka fikir lebih dari imaginasi.

So kebarangkalian ular masuk rumah adalah sangat tinggi. Sebab tu pantang larang ni aku percaya sikit. LOL! Padahal maksud tersirat dia payung tu gunanya kat luar bukan dalam rumah. Lagi satu kalau tercucuk mata kan bahaya. Tapi yang part yang bubuh ular lebih efektif kan? 

21 comments:

'Izzati said...

mak aku dulu x bagi aku main rekoder.. dia kata kalau main ulaq masuk.. huahuahua.. aku percaya. skarang pon aku takut2 main.. maka dari main rekoder, aku petik gitar. eh tipu.. gitar pon tapandai main.. aku petik je.. bia satu rumah naik angin.. kahkah.

pastu tok ak slalu marah ak bila aku dudk kat bendul pintu.. dia cakap nanti orang tanak masuk meminang.. agak2nya betul la kut sbb orang x masuk meminang aku lagi pon. kah kah kah kah.

psssssst: maid aku kata kalau bukak payung dalam rumah nanti ada orang meninggal. siot sampai skarang ak x brani. aku paling gerun dgr berita orang meninggal.

Lisa N.Yusof said...

ade lagi peliiik....
kalau nampak pelangi jgn tunjuk,
kang tangan kudunng. sengal kaaaan? LOL LOL LOL

yang nasik menangis tuh aku caye je sampai sekaraaaang. hahahaha!

Yui_Wani said...

Hahahaa....zaman dulu-dulu tak same dengan sekarang. Kurang hiburan daripada persekitaran. Asyik men game je keje, segala ipad, itouch, blackberry...waiseh...fuuhhh...

Umie Artoqiemie said...

apesal lukisan kau payung dia warna hijau??

xde lak makanan lam en3 kau kali ni. kih3..

napeace™ said...

Kann? Aku hampir-hampir percaya semua itu. Macam apa entah aku hidup dalam kepalsuan selama ini hahaha

Aku pernah dengar, kalau makan banyak-banyak tempat (pindah-pindah) nanti dah besar ramai bini. Eh bukan bagus ke tu? Ahha.

WZulhilmi said...

@ 'Izzati
haaa yg dudkdekat bendul tu pun popular bg pompuan lah. sebnarnya maksud dia tak nk bg wrong perception dkt org kampung lah kononya ko tu anak dara pemalas asyik lepak dekat depan rumah aje. LOL!

@ Lisa N.Yusof
Haaa tu pun popular tp sampai skrg aku tak paham maksud tersirat dia. Dulu masa kecik2 tunjuk pelangi pakai penumbuk. LOL!

@ Yui_Wani
bestnya ada Blackberry. Uhuuuu T_T

@Umie Artoqiemie
tu payung go green sbb tu hijo. LOL! nanti klu aku letak makanan kang ramai komplen. Ecewah!

@ napeace™
HAHAHAHA! sengal. Aku rasa maksud kawin ramai tu bkan bermadu tp ko kwin byk kali. Sbb cerai mati or hidup. mcm tu lah. Creepy tak?? so jgn mkn byk tempat. Ekekek

ayumiyoshida said...

hahaha, aku dulu takut jugak pasal duduk atas bantal nanti kuar bisul. payung pun aku takut nak bukak sebab aku takut bukak2 keluar teruas ular dari payung. potong kuku malam tu org kata kat aku pendek umur. dulu kecik2 aku slalu ah percaya tertipu dgn nenek aku. tapi sekarang, hampeh kalau cakap dgn adik aku yg darjah 1 bukak payung nanti ular masuk, banyak soal dia, ular apa, color dia apa, dia gigt orang tak, datang dari mana, mungkin nenek aku kalau sihat lagi fikir 2-3 kali nak kelntong adik aku dengan pantang2 macam tu. hahaha

Liyana Aziz said...

erk, sebenarnya setiap pantang larang org dolu2 ada benarnya jugak... tapi bukan kerana yg depa listkan tapi sebab takut injured ke apa ke... macam payung tula...

Ezay Hadry said...

pantang larang orang tue dulu bgtau tu mesti ade sebab kan..dah memang perkara tu tak elok kan untuk dibuat..siap berkias2 hiperbola lagi..hehehe dh beso bru perasan ade hikmah di sbalik tu..nice2 entri

ILA HonEyBuNNy said...

betul tu...sampai skrg masih teringat pantang larang orang dulu2...ehheh

cEro said...

wahaha, aku pon kureng sket nk layan pantang semua ni...
mak abah aku pon bukan big fan sgt gn semua ni, jd mmg diajar tak guna pantang larang..hahah

Fyqa said...

byk lagi pntg lrng pelik2 dolu2.

kan...

wanie said...

ekekeke cemane kaki tu boleh membentuk bulat time nak lari? (ko slalu kritik kartun aku :P)

aku part pantang larang ni semua tak kisah, yg aku kisah bila kata tabley nyanyi time masak nnt kawen dgn org tua. cemane nak hiburkan hati time masak niii. ekeke

WZulhilmi said...

@ ayumiyoshida
budak skrg mmg byk tanya. langsung tak berkesan dh. LOL!. maybe ken create yg lebih baru. contoh. Haaa duduk lah atas bantal tu kang nanti mimpi bukan2 pasal bontot! = ="

@ Liyana Aziz
yup ada significantnya tp problemnya bila bwk sampai ke beso tanpa sebarang explanation. lol

@ Ezay Hadry
Contoh lain mcm mainlah senja2 nanti kena sorok2 dgn hantu breast! LOL!.

@ ILA HonEyBuNNy
Skrg dh jarang dh denga.

@ cEro
kdg2 benda ni pun tak bagus jugak. takut boleh bawak khurafat kan?

@ Fyqa
a'ah ada byk lagi.

@ wanie
tu tandanya nk lari. lagi best effect dia. ekekek. Org kata kawen dgn org tua lagi bahagia. Wakakakah.

i am S!L4H.. said...

hahah btol tu. dulu mmg caye. bdk ingusan kate kan. haha

star said...

haha asah pensil smpy pendek pn jadi isu huhu

Aujinz said...

betul betul beetul..
kena bubuh amaran yang lelebih sikit baru orang tak buat..

keh keh keh..

WZulhilmi said...

@ i am S!L4H..
budak berhingus mmg mudah percaya benda2 nih. hahaha

@ star
asah pensel?? Maksud ko?

@ Aujinz
Lebih kejam natijah lebih patuh sesorg itu. (????)

zety said...

haha prefer lagi yang kene bisul tuh.

lagi satu orng pompuan dilarang tengok cermin waktu malam sebab nnti nampak hantu.kahkahkah aku ade percaya sikit lah.=P

Nesa Wazir said...

ada pntg larang yg menakutkan~ ==

ABU said...

hahaha pantang larang sebenrnya mmbawa kebaikan.. kan kan..:D