Saturday, October 23, 2010

Sikitnya!!

Tiger versus Civilization. Who will win?Picture Source : WWF Malaysia

He was a beautiful, 5-year-old Malayan tiger our team had rushed to rescue. How long had he been struggling to free himself? We don't know. But the snare had cut through his skin by the time the team got to him. He was in shock. And for the first time I witnessed a tiger cry. I wept, too, for I well understood the torture he was enduring.

- Dato’ Dr Dionysius S. K. Sharma (WWF-Malaysia Executive Director/CEO)

Sedih betul bila baca ayat atas ni. Aku tak boleh bayangkan kalau kaki aku sendiri kena snare tu. Boleh putus kaki!!. Owh ya! Lupa nak bagi tau snare adalah sejenis alat yang digunakan untuk menangkap haiwan. Ada banyak jenis dia. Tapi aku percaya alat yang sesuai untuk tangkap harimau adalah jenis ini..

200px-Leghold_trap

Makin ko cuba gerakkan kan kaki ko dalam benda alah tu. Makin dalam dia masuk dalam kulit kita. In same cases ada haiwan yang kena potong terus kaki dia sebab dah kena infectious backteria. :x  Dekat Malaysia pun masih lagi berlaku perkara2 macam ni.

Kebanyakkan lokasi Harimau di Malaysia adalah dekat Belum-Temengor Forest Complex.  Dimana saiz dia adalah 5 kali saiz Singapura!! Besar kan! Tapi tau tak korang yang hanya ada satu je Wildlife Protection Unit yang mengawal forest complex tersebut? Lagi2 dalam Unit tu ada 10 orang sahaja!! Patutlah bilangan harimau makin berkurangan. ~sigh~

Lebih kurang ada 3000 ekor je Malayan Tiger yang tinggal. Mesti banyak lagi kan korang rasa. So buat apa nak risau2 bagai?. Lupa nak state yang tu semua jumlah pada era tahun 1950-an iaitu pada 60 tahun yang lepas! Sekarang bilangan harimau2 ni dah jadi lebih kurang 500 ekor je! Dah nak pupus dah… Tak ke sikit!!

zoo_tigers

So that why ada program called TX2 dimana konsep program ini adalah bertujuan untuk menggandakan bilangan harimau menjadi 1000 ekor dalam tempoh 12 tahun. Korang boleh support this program dengan join official website for tx2. Dulu aku pun pernah buat entry pasal ni ”Tiger Need Us”. Ataupun korang boleh je klik dekat banner tx2 ni dekat sidebar blog ni!

Malayan-tiger-4-large-detail-jenike

Korang boleh jugak buat donation bernilai RM30 ringgit je dekat Official Website WWF. Nampak banyak kan? Tapi RM 30 tu boleh digunakan untuk tambah bilangan ahli Wildlife Protection Unit yang ada 10 orang je tu. Alahai, bilangan ahli kumpulan Super Junior pun lagi ramai..

So do you part in order to save this beautiful creatures!! :D

Owh btw, Happy Malaysian Environment Week!!

P/s : Aku nak try donate. Tapi malangnya dia only accept donation via MasterCard only. Memandangkan aku hanya seorang student yang normal so dalam dompet memang tidak wujud kad2 sedemikian rupa. T___T. Ni je lah cara yang mampu aku buat. :”)

Walaupun hanya 1-2 orang aje yang baca entry ni. Dah cukup memadai. :)

CarSticker_final

10 comments:

Fay Nana (Cik Fana) said...

save the tiger!

WZulhilmi said...

@Fay Nana (Cik Fana)
:)

ishiko said...

hauw.. i luv tiger!!!!
tapi aku pun seorg pelaja yg tdk mpunyai kad2x sedemikian...huk3x.. nanty kne try usha abah punya.. hahaa..

WZulhilmi said...

@ishiko
it will be a great news klu ishiko dpt derma 30 hinggit tu.. Cepat2 pergi tanya abah!

cEro said...

aku sensitip sikit bab2 haiwan nk pupus ni...
serius, bergenang airmata aku baca...
dem!

WZulhilmi said...

@cEro
samalah dgn aku.. agak sensitif sikit bila part2 haiwan nih.. Really wish can do something for them :(

cracked bunny said...

meh aku ade credit card.ko donate kt aku,aku tlg byrkn.tp servis charge kira (bapak tak ikhlasnye aku ni.hee)

aYaz said...

aku mmg suka pasal rimau2 ni..
kalo aku bleh bela anak rimau sekor dua,
mesti selamat membesar mereka ni..
muahahahaa..

WZulhilmi said...

@cracked bunny
ko ada ke??? bertuah punya budak.. meh aku nk pinjam sekejap.. nk derma.. T__T

@aYaz
Masa kecil2 dia mmg comel.. bila dh besar.. saiz pun dh bagak.. Hahaha

Encik Tikus said...

gua ingat nak bela singa laaa