Sunday, October 17, 2010

Siapa Kata Lagu Hanya Untuk Hiburan Semata-Mata??

I love how a song can turn your mood from depressed state into inspirational mood and at the same time lifting up our own self esteem.

Sebelum ni mungkin ada korang yang perasan aku ada 'ter'publish entry berunsur emo. Walaupun aku tak terang kan apa2 yang secara details tapi dari lirik tu dah cukup menggambarkan apa yang aku rasa time tu.  Yup! It's rare to see me post entry some shit emo dekat blog ni. Aku rasa yang tu kali pertama kut. Tapi terlepas pulak. Nasib baik aku tak tulis bukan2. Ke ke ke~~



Lain orang lain caranya diorang express their sadness. Ada yang maybe suka jerit kuat2 dekat atas bukit, ada yang maybe nangis sorang2 dalam bilik atau ada yang sedih suka makan banyak2 (Miahahaha<< Tiba2 ko gelak apa kes?) or ada yang luahkan isi hati dekat kawan rapat masing2. But my style is I will listen to music. ALONE!. Mula2 aku akan dengar lagu2 yang sedih dulu. And then baru dengar lagu2 yang berinspirasi. Fyi memang tak banyak lagu feveret aku yang berunsur inspirational ni. Ada lah beberapa ketul. Tapi kalau dengar lagu2 ni memang terus semangat balik!! :))

And you know what, aku dah tambah satu lagi lagu baru dalam koleksi my favourite inspirational song beberapa hari yang lepas. And that lucky song is...


FIREWORK






Hampir kesemua.. Bukan!! Semua lirik lagu in memang best betul!! Siyes! Membakar semangat! Oh! ye.. Aku jumpa lagi ni secara tak sengaja. Tengah nak cari lagu2 baru ternampak pulak si Katy ni nak keluarkan single baru. Memandangkan semua lagu2 dia sebelum ni aku suka. Terus download! (Sorry Katy!). Hasilnya?Memang tak mengecewakan.. ^-^

To be honest. Bagi aku kekuatan lagu ni bukan dari rentak muzik dia tapi lebih kepada lirik dia. Aku suka betul lirik dalam lagu ni. Memang relate betul dengan diri aku. :)

For example, lirik ni betul2 kena dengan apa yang aku rasa pada hari tu

Do you ever feel like a plastic bag, drifting through the wind, wanting to start again

dan jugak

Do you ever feel like already buried deep, six feet under scream, no one seems to hear a thing

Mostly dua lirik dekat atas lebih kepada tanggapan macam mana kita rasa betapa useless nya or tak special nya diri kita bila dibandingkan dengan orang lain. And sometimes bila kita cuba nak luahkan something. Orang dekat sekeliling kita macam buat tak peduli je. And that hurts a lot!.

But then lirik ni bertukar kepada more positive side.

Do you that there is still a chance for you, cause there's a spark in you. You just gotta to ignite the light and let it shine, Just own the night like the fourth of July.
Lirik kat atas ni refer kita as a firework (Bukan yang beli 5 ringgit dapat satu 1 kotak. Lepas tu main dekat depan rumah sempena hari raya. Tapi mercun yang meletup time2 Merdeka or New Year tu). Setiap manusia ada kelebihan nya masing2. Cuma kita just perlu cari sendiri and when you find it you will shine like a firework. And maybe you will shine even brighter like the fourth day of July.

Note : 4 July adalah hari kemerdekaan bagi United States. Dan korang mesti tahu betapa gempaknya festival bunga apa time tu. :)

And yang paling aku suka sekali, bila aku dengar lirik ni

Boom, Boom, Boom, Even brighter than the moon, moon, moon



Meremang weh!! :)

3 comments:

aYaz said...

err..
aku x bape nak paham...
har har har...

wanie said...

boom boom boom, i want yuu in my room, let's get together..

eh? knapa aku trnyanyi lagu techno yg faymes dlu2 ni? HAHAHA wehh chil, chill. mmg ada ms kita emo..eh, aku kalo emo aku dgr lagu faizal tahir-hanyut T____T nk faizal tahir!

star said...

@Wanie: hahaha ingat lg ye kt lagu tuh??haha time tu kan popular lagu2 cm barbie girl,tarzan n jane n pape lg ntah haha

Aku suka lagu Linkin Park kalo nak leps geram,nyanyi sorg2 dlm bilik haha puas hati gua!