Friday, October 22, 2010

Hari Yang Penuh Dengan Cabaran!! (Pelik Pun Ada Sikit)

Bila nak dekat hujung semester ni lah baru keluar semua ledakan assignment, test, projek, presentation. Ye.. ye aku dah cakap banyak kali dah benda ni dalam entry2 lepas. Sengaja nak ulang balik bagi nak meluahkan perasaan tension/penat/muak yang terbuku dalam hati ni. Ke ke ke~~. Bila tengok bilangan comment pun dah makin berkurang. Lagi haru!! Mana semua orang dah pergi nih!! T____T

Oh ya.. Minggu ni aku ada dua test. Lagi dasayat (Tengok!! Penat sangat sampai eja pun salah!!) bila kedua-dua test berlaku pada hari yang berturutan. Tambahan pulak lab report kena hantar pada hari yang sama. CIRIT!!!

Malam semalam test kira2. Lepas tu hari ni test baca2 pulak. Yang paling ajaib masa nak study subjek baca2 ni boleh pulak tertido. Lepas tu bangun balik. Bila nak masuk point no dua, terlelap pulak. (Ko ulang ayat ni 7 kali). Fine aku mengaku aku study sambil baring dekat atas katil. - -"

Lepas tu bila dah nak sampai 3 jam sebelum test baru terhegeh2 cari meja nak study. Bila lagi 2 jam pulak dah tak boleh duduk dah. Terus menghafal sambil berjalan mundar-mandir dalam bilik. Kalau ada batu reflexology dekat lantai bilik aku tu confirm tak payah pakai detox patch dah. 

Bila waktu kritikal dah nak sampai iaitu lagi sejam nak test (Note: Sebenarnya lagi 2 jam tapi satu jam tu digunakan untuk kejar bas. So tak termasuk dalam cerita ini). Tiba2 adrenaline dalam badan naik mendadak. Muncul berbagai idea desperate nak bagi senang hafal nota.


Bagi senang nak ingat terus ambil singkatan kat depan jadi "ALUMA TITACO". Dah macam bahasa Hawaii dah aku rasa. Padahal boleh je aku buat kata kunci "Aku Mahu Tido Cepat". Tapi time tu tengah panik tak sempat pikir dah.



Kalau korang pikir gambar kecik kat bawah note pasal pembentukan zigot dalam tubuh manusia. Salah sama sekali. Aku nak terang maksud dia pun susah. Tapi aku memang boleh dapat ingat semua point tu just hanya dengan berpandukan gambar tu. Yang part orang lidi dalam bulatan tu tak de fungsi sebenarnya, But again panic!. Macam2 boleh berlaku.

Lepas dah sampai dalam kelas. Kena pulak duduk jauh2. Rosak plan nak jeling2 tengok tepi. - -" Btw aku nak cerita something ni. Bila aku pandang je white board dekat depan. Tiba2 nampak gambar nih..


Gambaran semula

Eh!? Ni subjek apa ni?? Siap ada bikar, kaki retort(Ok tak de dalm gambar tu), tungku kaki tiga semua bagai nih?? Bukan ke ni subjek Kimia time high school dulu? Ada ke sukatan pelajaran tu dekat sini. Lagi pun ni bukan Faculty of Chemical nak belajo benda2 cam gini. Lepas tu saiz lukisan tu gigantic (Beso gila!!) betul. Ok2, fokus2 menjawab soalan.

Beberapa minit kemudian lecturer aku tu pergi padam air dalam bikar tu. Dia lukis aras air yang baru. "Eh! Ko ke yang lukis??". Lepas 10 minit lagi dia bangun lagi. Padam aras air yang lama, ganti yang baru. Makin pelik dah aku. Tergangu sekejap proses menjawab soalan2. (Sempat jeling tepi sekejap)

Lepas tu baru aku sedar yang lukisan tu sebenarnya...




COUNTDOWN TIMER!!!!

- -"

7 comments:

Syira ITIK KEJ♥M said...

fuyyoh mantap ah lecturer gunakan lukisan sebagai timer! wahahaha


sangat saiko,,,,,

aYaz said...

aduyai...
macam2 hal...
ape pun,
slmt brjaya la ye...

ishiko said...

wohhoo.. boleh tiru neh... hikhikhik..

cEro said...

huyooo....
kagum dgn lecturer...
tp kalo student tak dpt tgkap, susah gak...

pape pon,
gud luck WZ!!!
jaga kesihtan time2 kritikal ni...

WZulhilmi said...

@Syira ITIK KEJ♥M
first time aku jumpa lecturer rajin mcm gini.. hahaha

@aYaz
thanks!! :D

@ ishiko
tiru apa ishiko??

@cEro
Thanks Cero.. :) Doakan aku boleh jwb test ye.. Miahaha

star said...

Weh cam pernah belajar je Metal Matrix Composites tu!Subjek Bahan Industri@Polimer kalo tak silap hehe
Laa...kesian ko mesti mule2 ingt lukisan tu berkait dgn soklan hahahaha
Good Luck for all the coming tests!

star said...

Lagi satu nak point out..
ingtkn org lidi tu Super Saiya - -"
hahahaha