Tuesday, October 26, 2010

Orang Lain Pakai Ko Pun Nak Pakai!

Cuba teka lepas presentation english semalam aku terus buat apa??? Makan?? Tak de keje lain aje korang ingat aku nak buat ek. Tau lah hobi aku makan. Tapi tak de lah sampai sejam sekali wajib mengunyah. Btw sambil tengah taip2 entry ni tengah makan keropok Bika. Sedap betul!

So macam mana dengan presentation korang tanya?? TAK NAK JAWAB!! Tau tak one of my group lambat datang!. Dari 5 orang patutnya terus jadi 4! Last2 aku pulak yang kena cover part dia. Tergagap ko baca kat situ sebab tak de preparation. Lagi dasyat ada satu group ni the whole team datang lambat so terus tak boleh present. OMGEEE! Kejam betul lecturer. T___T Eh! aku cerita pasal apa sebenarnya nih?? Dah dah tinggal pasal memori hitam tu. Aku nak cerita pasal lain.

Hari ni aku terbazir lagi. Dah lah hujung2 semester ni, boleh pulak gatak tangan nak beli benda ni. Haisshh~~


Benda ni memang dah lama aku dok usha je.. Tunggu time je bila2 masa nak beli. Hari ni pulak tiba2 dapat hidayah nak beli. So apa lagi. Rembat lah satu!..

Yang pastinya bukan rambutan atau manggis dalam plastik tu..

Benda itu ialah!!!

Set lengkap contact lens!!! - -"
Bila dah beli, konon terus nak try dekat tempat cermin mata tu. Last2 menangis tak berlagu. Tak tau lah kenapa. Bila dah pakai je rasa macam pedih mata sangat macam ko letak air garam ke something. Lepas tu apa lagi!! Tertumpah lah air mata seorang rupawan. Tapi kakak tu kata benda normal terjadi kalau untuk first timer. Btw, tu pun lepas sejam dok rodok2 biji mata nak bagi melekat lense tu. Punya lah payah nak lekat. Yang sejam tu baru mata sebelah kanan je!! - -"

Halus bebeno!! Mana nak masuk! LOL!

Time tu pulak.. astaga.... RAMAI PULAK ORANG BERLEGAR2 LALU LALANG KAT SITU! ISH!.  Lepas tu siap pandang2. Hilang konsentrasi terus. Again lepas 15 minit nak masukkan kat sebelah mata kiri still tak dapat2 jugak. Lepas tu terus cakap "Kak, macam mana nak tanggalkan lens belah kanan ni balik?" - -"

Ingat bagi free!! 3 ringgit weh! Mencekik!

Tunggulah nanti kalau aku ada masa. Aku practice kat dalam bilik je. Nanti nak menangis 2 gelen baldi pun tak pe. (Ke aku alergik benda lah ni? Jangan!!)

Eye lotion..... Cendol!!!
Sampaikan aku ter'miss' satu kelas gara2 buat tutorial dengan akak kedai tu. Aiyooo~~. Member pulak siap bagi sokongan moral pulak kat sebelah. "Lagi sikit je lagi sikit je... Alaaaa" - -"

Nasib baik bukan cendol!! LOL! Btw akak tu kata benda ni lagi baik dari eye mo. Dan dan~~ 
So siapa2 yang dah pro pakai contact lens tu bagi lah tips2 sikit. Tak kisah lah pasal penjagaan ke, pasal cara2 nk rodok benda ni kat mata ke dsb. 

11 comments:

star said...

tak pernah dengar pun brand tu??ko tanye kakak akula..die keje kedai spek hahaha
weh takde orang tolong ko pakai ke?cam kakak aku ade gak tolong customer pakai,tapi kalo takde pekerja lelaki takyahla hahaha
aku ingatkan ko dah lama pakai CL tuh...

Encik Tikus said...

laaa. gua nak tengok pic lu pakai benda alah tue, haish~ *kempunan

cracked bunny said...

ala.mula2 mmg susah.lama snng je
aku stat pakai lens dr form 2 lagi dh.tp kt sini sejuk xtahan mata kering.
mata sepet mcm aku boleh.apetah lg ko.boleh punyer
chayok!!

amalina sahaja said...

tahniah :D

Kancilbiru said...

cuba ko tunjuk sket mata ko tu...hehehe

cEro said...

aku pemakai contact lenses..
kalo nk tips, aku rase blambak ko boleh google...
tp, yg pasti,
jgn berani nk pakai yg dah habis tempoh...
kalo dia kata sebulan, sebulan laa..
kalo dia kata sehari, sehari laa..
jgn ngade2 nk pakai lame2 hanya sbb ianya nmpak elok lg...
nanti mata ko rosak, takleh ganti tau...
hehehe

F.I.C.K.R.Y said...

Hahahaa... tergelak aku baca kisah hang ni.. Taktaw plaks boleh sampai menangis ekk?!!
Ngeehehee...

Anyway, pakai jer speak macam biasa. Salah satu risiko pakai contact lens ni bile tak jage betul² , boleyh kena kataraks taw...
Wallahua'alam~

*Kenapa ko tak suruh akak tu masukkan sendirik contact lens tu kat mata ko...
Hehehehee...

WZulhilmi said...

@star
bagusnya kedai akak ko!! Nyesal aku beli kat sini.. Haha

@Encik Tikus
Cis! Tak pyh lah cik tikus.. klu aku bubuh gmbr aku buat rosak entry jr.. Miahaha

@cracked bunny
Mata aku ni bial nk bubuh je benda tu, time tu lah tiba2 jadi kecik... haiss~~

@amalina sahaja
tahniah sebab apa ni???

@ Kancilbiru
jangan kak niza.. nanti x pasal2 ada yg jeles kang.. wakaka

@cEro
betul ke?? thanks for the tips.. :) aku punya sebulan je..

@ F.I.C.K.R.Y
ko jgn menakutkan aku.. hahaha.. akak tu segan kut...

Fay Nana (Cik Fana) said...

to me spec lagi best kot. x merbahayakan mata. haha actually aku allergic contact lense so x kan pakai sampai bila-bila lah unless kalau terpaksa kot. haha. maaflah tida apa yg dapat di bantu di sini.

Syira ITIK KEJ♥M said...

aku tak pakai dah. meyusahkan idop je. aku dahla jenis malas mende leceh2 ni ha...

kau beli yang calor (ehem2) atau yang takde color?

:D :D

WZulhilmi said...

@Fay Nana (Cik Fana)
allergic?? mcm mana kita nk tau kita allergic???

@ Syira ITIK KEJ♥M
aku beli yg takde colour. Try dulu. klu dh pro warna warni nanti aku pakai!!