Sunday, January 9, 2011

Piramid Makanan Versi Western Food (Sungguh Informatif!)

Beberapa hari yang lepas masa pergi cafe ada terperasan satu stall baru. Stall Western food. Perghhh hiasan dia gila menakjubkan! Siap ada kayu kayan lagi plus lampu dia bentuk topi cowboy! (Bayangkan topi cowboy dalam dia letak mentol kuning. Bukan ada satu tapi empat!). Tak ke canggih! Langsung tak melambangkan ciri2 sebuah cafe di Universiti yang typically dihiasai lampu lip lap hari raya. 

Disebabkan anak tekak memang anak orang melayu memang tak pernah pergi lagi pun kat stall tu. Tengok ajelah dari jauh.  Memang pelik ya disini. Sebab basically kalau keluar ke mana2 ehem! ehem! kedai western lah yang selalu dok serang. Hurmm. Tapi hari ni sementara tunggu order aku siap, sempat lah dok usha tengok menu kedai tuh which is menu yang beso gedabak tertulis dekat satu papan beso memang sah2 ko nampak dari jauh. Tak payah nak menjeling2 atau jalan ulang alik dekat gerai tu konon tengah confius nak pilih gerai mana satu walhal nampak sangat ko nak mengintip gerai tu.

Dan aku dah buat satu conclusion berdasarkan kadar nilai harga menu tersebut. Ok semua pelajar mari kita semua lihat gambarajah piramid makanan yang telah cikgu sediakan dibawah.

RAJAH 1 : Piramid Makanan (Western Food). Semakin ke bawah semakin mahal lah harga menu tersebut
Nampak ya kita mula dari atas iaitu makanan paling murah sekali iaitu Burger dan yang bawah sekali merangkap yang paling mahal iaitu Beef Steak. Atau senang cerita golongan papa kedana akan memilih burger manakala golongan kaya raya akan memilih Beef Stick. Faham? Good. Esok saya bagi Pop Quiz. - -"

So kalau siapa2 yang nak pergi ke kedai western food lepas ni boleh lah apply piramid nih. Kut2 mana tau pergi kedai yang tak letak harga bagai dekat menu. So this pyramid will be useful to you! Tak delah ko terkejut beruk sorang2 dekat kedai tu.

P/s: Now I know why Beef Stick sooo damn expensive. Screw you GaGa!!

13 comments:

Fay said...

nasib baik citarasa aku setakat sampai fish and chip je.

ishiko said...

haaiippp.. tiba2 rasa nk makan fish&chip

Sca Ndx said...

western semua mhl. sokong makanan tempatan

Encik Tikus said...

kau asyk cerita pasal makanan jea kan ? LOL xD

Umie Nadhirah said...

Terpaksa umie pilih burger =.="

z a n a said...

kira aq leh rasa kaya sikit ar, means sikit saja (?) kalau makan chicken chop memandangkan dia no 2 kurang mahal. heheh

star said...

no beef steak for me,kalo chicken steak ok!hehe

cEro said...

kena beef stick lg mahal dr lamb chop???
lamb chop terbaEk!!!

WZulhilmi said...

@Fay
ak paling tinggi sampai lamb je. Beef tak mampu. wakaka

@ ishiko
jom2 pergi secret! LOL!

@Sca Ndx
samalah kan klu kita punya makanan jual kat london mesti mahal jugak. :). tapi makanan tempatan mmg the best!

@Encik Tikus
macam tak kenal aku kan. wakaka

@ Umie Nadhirah
sejak bila umie berjimat nih!

@z a n a
kaya tahap kedua. Hahaha

@ star
ko alah ke hapa?

@cEro
entah. besically ak tgk smua menu beef lagi mahal. LOL!

K2r~90 said...

huh aq makan nasi goreng anak dara .. mantap n murah heee

Umie Nadhirah said...

sejak WZ post entry ni XD

WZulhilmi said...

@K2r~90
macam2 nama nasik sekarang. nasi bujang lah dara lah. LOL!

@ Umie Nadhirah
nampaknya piramid aku telah memberi impak negatif kepada ko. T__T

F.I.C.K.R.Y said...

Tak boleh blah arr saper reka carta piramid ni hahahaa...
:P