Saturday, March 24, 2012

Mooovie Time | The Hunger Games

Dia punya eksaited nak tengok moovie ni sampai sanggup tengok slot 11.45 pagi which is time tu semua orang dok kalut basuh laundry yang seminggu tak berbasuh. Tapi actually dia punya trailer yang buat aku nak tengok sangat cerita ni. Since last year I think.


Actually this story is mainly about this girl, Katniss


daripada District 12 yang terpilih well, to be honest terpaksa sebenarnya sebab dia ganti adik perempuan dia untuk join satu acara tahunan yang obviously dipanggil 'The Hunger Game'. Secara spesifiknya sorang lelaki dan perempuan umur 12-18 from each district (syukur alhamdullilah umur dah terlepas dari lingkungan tu) akan wajib ya wajib dipilih secara random untuk join this game lah. So from each 12 District akan ada 2 wakil (tributes), dan 12 kali 2 jadi? ye, 24 orang akan main game ni.

Cara nak main game ni simple je. Ko kena bunuh 23 orang lain in order to win. Wah! Barbarian gila and yeah beside aktiviti bunuh membunuh tu ko pun kena jugak survive hidup dalam hutan. Tak guna kalau reti bunuh tapi tak reti nak cari air makanan semua. See! senang kan konsep dia. lol. Adakah si Katniss ni akan survive? Well you have to watched it by yourself. Klisenya ayat. Tapi kalau macam malas, boleh baca spoiler terus.

By the way ini adalah duta/tukang cabut undi untuk District 12:

Lady gaga!! kah kah kah

So overall walaupun cerita ni macam slow sikit at the beginning. Sebab mula-mula dia nak kasi kita paham betul-betul dengan semua details bagai. Plus dengan action dengan drama is well balanced and! Katniss still look gorgeous walaupun dengan minimal makeup.  I gave this film

4 bintang!!

1 bintang ditolak sebab ada certain scene camera dia kemain bergoncang-goncang sekali. Tau lah nak bagi berdebar tapi jangan lebih-lebih sangat boleh?

Nak tengok trailer dia. Klik sini >>  The Hunger Game Trailer

Nak embed dekat sini tak boleh pulak. T_T Oh ye. This movie ada sequel dia. 2 actually. Itupun keluar November 2013. Ok, I should read the novels in the mean time. Nak tunggu lama benoo.  

Spoiler (Highlite untuk melihat. Harap maklum)
  • Mula-mula ingatkan Duta District 12 tu jenis memang sense fashion dia buang tebiat lah kan. So ok I can accept that. Tapi! tapi! bila dah sampai Capitol (Ibu negeri) semua citizen dia memang fesyen macam tu! Terkejut lah weh! The invasion of Lady Gaga! *peluk tubuh ketakutan*
  • District 12 memang District yang paling miskin lah sebab mostly semua penduduk dia kais pagi makan pagi kais petang makan petang. And I assumed the other district pun sama lah jugak. Ataupun maju sikit lah. Yet again bila dah sampai Capitol. Perghh! Maju dia tak boleh blah. Kalah teknologi sekarang. So boleh nampak lah ada diskriminasi budget tahunan disitu ye.
  • At first I thought Hunger Games ni macam acara tahunan lah. Tapi actually dia macam acara tahunan plus realiti TV. Sebab mostly pergerakan-pergerakan tributes ni di 'broadcast' kan secara live dekat semua orang.
  • Each tributes kena bagi good impression untuk dapatkan sponsor. Ye! sponsor. Time dalam hutan kalau ko dah nazak ke hapa the sponsor will help you. In this case, Katniss dapat ubat sapu untuk sembuhkan luka dia. 
  • After some time baru perasan yang hutan dia actually adalah hutan buatan. Which is memang besar gila. dan kadang-kadang akan keluar gambar dekat langit lagi senarai Tributes yang dah mati. Talk about convenience! kah kah.
  • Hutan tu boleh dikawal! I mean like pekerja-pekerja dia (duduk dalam ofis) dengan hanya beberapa klik (touch screen sebenarnya) boleh kawal cuaca, bakar hutan, keluarkan anjing gila daging. Dasar hutan creepy!
  • Sekarang ni kalau cerita memang nak ada cinta tiga segi ek? Hurmm..
  • Sekutu Katniss, Rue (District 11) mati kena lembing. I knew this thing gonna happened! Pftt~ Budak ni sweet ok. Innocent semua. Tapi mati. 

  • By the way ada satu watak perempuan ni walaupun tak menonjol sangat memang gedik ar. Tau lah dari District 1 so tak payah lah act macam ketua cheerleader budget bagus. Last-last mati kena sengat lebah secara pukal. KAH KAH KAH. Moral of the story, jangan gedik nanti mati.
  • Ending dia Katniss survive together dengan lelaki Peeta, wakil lelaki District 12 jugak. Sebab ada slightly change of rule. Like duh. Standard lah tu.

3 comments:

fay said...

macam interesting. tapi ni ada bunuh2. ganas sangat atau tak cerita ni?

WZ said...

tak ganas sgt. I mean takdelah aksi darah terpercik secara melampau ke apa. lol. Rasanya PG13 ke apa cerita ni. so kurang ganas sgt lah kn dr 18SG?

'AQILAH said...

best ! :)