Monday, February 27, 2012

Ranting Monday

My laptop current conditions :

#1 Nak on laptop mengambil masa yang sangat lama. Usually around 10+ minutes.

#2 After all fully loaded, bila nak pilih certain program dia akan hang setiap 2-5 minit, termasuk program yang simple sekalipun. So lepas buat beberapa ujikaji, hipotesis semua. Rupanya ko kena restart balik baru dia akan kurang hang.

#3 Proses shutting down mengambil masa 5 minit lagi. (Boleh bancuh teh time ni)

#4 Proses restart pulak ambil masa another 10+ minit lagi. So total nak bukak laptop dengan 2 kali proses bukak makan masa lebih kurang dalam setengah jam.

#5 Bila semua dah on, satu 'friendly' reminder akan keluar kata the original profile tak boleh load. So dia akan ganti dengan window sementara. For good news, I still can use my laptop and for the bad news semua changes termasuk wallpaper atau any files yang simpan dekat desktop akan di delete selepas shutdown. (RIP folder-folder lagu, gambar-gambar camwhore dengan file saved game)   

#6 Bateri laptop totally tak boleh guna.Yelek.

So apa lagi yang boleh ditambah untuk menghangatkan drama laptop ini?

Well currently my hostel got this one problem. Tak tau lah curse 7 generasi ke hapa. Fius kotak dia akan tendang sesuka hati which will cause a blackout. Senang cerita kalau sehari tak 15++ kali tak tendang memang tak sah. Walaupun dah report dekat office and they did sent a technician to come for the rescue. But still curse tu tak hilang-hilang.

So bayangkan lah dengan kondisi laptop sebegitu rupa then blackout pulak berlaku sesuka hati. Hidup ko memang duduk depan laptop lah sepanjang hari tunggu loading. Lagi best bila time loading blackout terjadi. Yeah!!!^^

So what good value that I got from this???




HIKMAH BERSABAR.

P/s: Format loptop pelis.

9 comments:

Yui Light said...

meh aku format laptop hang

macam la kita ni dekat...sabar ye

WZ said...

ko reti format laptop ke? wah!! I knew i shuld hv go to the seminar "format your own laptop" hari tu.!! =(

wanie said...

sama laaaaa jugak dengan compaq aku. time nak on kena tunggu dalam 5 minit. lepas tu baru bole connect internet. lepas dah connect, klik mozilla dia amek masa 3 minit nak loading. tapi kalo on tweetdeck kt dekstop ni laju. ekekeke

senang cerita, memang kena format.

-Incek Fik- said...

perghh!

situasi kau memang menguji kesabaran iman betul la.. tahniah kerana anda telah berjaya menjadi insan yang penyabar~!! :)

Yui Light said...

Senang je weih nak format laptop. Ko carik tutorial kat tenet banyak :B

star said...

ke mslh nk tmbh ram???cm problem aku dulu je,tp aku laptop lamala,br upgrade jd 2gb ram

WZ said...

laptop ak dh format weh!! kah kah. semua masalah dkt atas boelh padam termasuk dgn blackout tu sekali. *gelak puas tapi still bersyukur*

ayumiyoshida said...

so laptop dah sihat lah ni? tahniah.

cuba ko antar sevice skali len2 kali cos dulu laptop aku slalu camtu and technician tu kata bukan masalah virus ram hd or apa yg perlu di format tp overheating dan perlu diservice, haha. aku tak reti menda2 ni sgt keke

WZ said...

tu lah, ak pun rasa ada byk habuk dlm laptop ni. tp malassssss sgt nk pegi hantar service. =(