Tuesday, March 8, 2011

Sekarang Musim Selsema Kan?

Masuk hari ni tepat2 masuk 3 hari kena selesema. Eh? Selsema ke selesema? Hurmmmm! Ok fine selsema it is. Tapi macam bila kena benda alah ni memang rasa tiba2 nak rakam suara menyanyi. Bukan apa, perasan dah suara sebijik macam Adi Sixth Sense. Macam sengau2 tapi boleh tarik pitch panjang2. Eh jap jap. Oh mai god! Aku kenal artis tempatan. Perghhh! T__T. 


Apa yang tak best pasal selsema ni selain daripada hidung ko berselang seli tersumbat sekejap ke kanan lepas tu ke kiri. Kadang2 aku tak paham apa kes tukar2 suka hati dia. Adakah faktor tekanan udara atau kuantiti hingus? Misteri betul! ialah ko tak boleh nak keenakkan rasa makanan. Insted of Wow! Sedapnya Feraro Rocher ni. So crispy. So good. Rasa coklat yang sungguh menawan hati sehinggakan tuntas lidah pun mengakui kehebatannya. And you, having this flu just like. What the heck is this round black thingy is all about? Rasa kasar2 kacang adalah. Macam tu lah perumpamaan dia. Apa kebenda lah aku merepek ni.

Maka aku tak de kerja cari lah tips2 untuk menghilangkan selsema dekat internet! Perggh! Padahal beli Panadol Soluble sudah! Dasar kemalayuan betul. Btw, ni antara tips yang aku jumpa. 

Versi Timur
Apa khabar cu semua!. Hari Nek Jah nak ajar tips cara2 nak hilangkan selsema ya. Tak perlu ubat2 moden semua ni. Bazir duit aje. Meh Nek Jah ajar cara yang senang lagi mudah. Cuma guna benda dekat sekeliling kita aje.

1. Mula2 ambil beberapa batang sirih dan lap hingga bersih. Batang ye cu bukan daun. Nanti Nek Jah kejo dengan troli kalau siapa2 amik daun. 
2. Kemudian hancurkan dengan tangan batang tu sampai keluar lendir.
3. Lepas tu sapukan lendir dekat hidung. Sapu ye bukan sodok dalam hidung. Kang lain jadi
4. Insya allah hilang lah selsema tu jika diamalkan selalu.

Jangan lupa untuk mencuba!

Feedback : Tips ini diconsider sebagai fail sebab, Helllo Nek Jah oi! Mana ko nak cari sirih dekat kawasan Unibersiti nih. Bukan aje batang, daun sirih pun tak de. So this tips is totally useless for student like me. Ehem! 

Versi Barat 

Hello there! I'm Medam Viktooriaa (Madam Victoria) will help chu (you) to lose the flu. The steps are really simpal (simple).

1. First of all, Water! Water! Water! It is sooo important to stay hydrated. Remember that!
2. And finally get cho (your) badih (body) to get enough rest. Sleep that is.

That all! Easy right? I know it sound simple but it is very effective! Trust me honey. I been through this many times!

Feedback : Like what!!! Tak perlu batang sirih?? Ni baru lah tips yang mudah. LOL! Especially part nombor 2 tuh. Gila suka aku. I love resting!! Hahaha. Aku agak lah kan tak de sapa lah nak try versi timur. Sebab susah kan. Lagi2 sirih. First impression terus ingat pahit! LOL. Walaupun tak makan pun agak creepy disitu. Kesian Nek Jah. So which team you guys in? Team Nek Jah Or Team Medame Victooriaa? LOL!

Siyes I really need some rest now. Bak kata Medam Victoria kena banyakkan berehat. Cewah! So see you guys later! Huhahuhahuha.

9 comments:

Fay said...

kesian dia. aku sokong versi barat! kekeke. semoga cepat sembuh ye. :))

Raji berkata said...

hohoh ak tpkse sokong versi barat
susah nk cri daun sirih =.="

smoga cepat smbuh
time suara tgh sedap ni kau kena record buat nyanyi lagu nirvana ker
hak2

ayumiyoshida said...

hahaha, aku baru baik dari selesema seminggu. virus ni bleh merebak ikut internet ke? haha. err, aku mmg tak makan ubat, tapi aku ikut victoria tu punya cara. menjadi la jugak minum air suam banyak, cuma aku tak berapa rehat je. seminggu la jugak amek masa. haha. selamat berehat ye.

star said...

aku rs dh lama dh musim selsema hehe,tp skg ramai yg bengkak tonsil..g la klinik,minta ubat yg mkn sekali sehari,tp mmg ngantukla,so mkn b4 tido..
n lagi satu,time bwudhu tu basuh hidung tu betul2,InsyaAllah elak kena selsema,aku dlu slalu selsema,tp skg Alhamdulillah kurang dah..

-Incek Fik- said...

Hahaa.. ni mesti tyme ko taip entry ni tengah tersedut-sedut hingus dengan perasaan yang syahdu kan?

Walau pon cara barat lebih cepat dan efisien, aku masih hargai petua Nek Jah tu.. Free of Charge~!!!

Naturally medicine.

WZulhilmi said...

@ Fay
Suka ye ko bab berehat2 ni. aku pun suka. LOL. Hidup Madam Victoria! wakakah

@Raji berkata
suara nirvana sengau ke? Hurmmmm. btw aku tak pernah dgr lagu nirvana. = ="

@ayumiyoshida
wow! another member of Madam victoria team! LOL!. Ok2 aku pun tgh start minum air banyak2 nih!

@star
oh ya ke? tips yg bagus ni. nanti aku amalkan. Muahahaha. bengkak tonsil? sakit tekak ke?

@ -Incek Fik-
ko sorang je group dgn nek jah. LOL! ke ko ada apa2 dgn nek jah nih?

cEro said...

boleh tak aku nak teka gelas ko tu ko beli kat jusco?

betul tak???
betul tak???
tak betul???

WZulhilmi said...

@cEro
mana tau! hissh! baru nk berlagak konon2 beli kat IKEA.

Nesa Wazir said...

aihh. selsema..same la kite..tisu da bertimbun..
tp mak nesa ikut bahagian barat la kot..waterrrrr..ahaks.time selsema nesa x suke minum air kosong =_="