Saturday, March 26, 2011

Earth Hour Is Coming!!!!

//Ini adalah sticky post. Scroll down untuk membaca entry terbaru//


So after like two days mesti korang perasan template blog ni bertukar daripada warna orenji yang seolah2 menunjukkan tuan punya blog seorang yang ceria lagi berfikiran terbuka LOL! kepada warna biru. Ada sebab aku tukar ni. Bukan saja2 boring dengan template lama ke hapa. Semua ni adalah bersempena dengan Earth Hour!! Tau tak apa kebenda Earth Hour. Tau kan? Ini ialah hari dimana semua orang yang terlibat akan switch off lampu selama sejam. Selalunya buat pada waktu yang telah ditetapkan. So this time around ia kan dibuat pada:

26.03.2011

8.30 PM

Maknanya Sabtu nih pada jam 8 setengah MALAM! Lagi 4 hari je weh! (Waktu entry ini ditulis). Kalau tak perasan aku ada tambah widget countdown timer dekat sidebar. Konon tak nak bagi lupa lah kan. LOL! So come on guys let support this thing!! Senang je pun. Kalau siapa2 yang macam blur lagi dengan event ni. Aku dah sediakan beberapa FAQ(Frequently Asked Question) khas untuk korang. 

1. Eh! Eh! I macam berminat lah nak join. Tapi apa yang patut I buat? I'm still new at this. Please do help me.
Senang aje. Apa yang harus dibuat ialah dengan cuma menutup semua lampu dekat rumah pada waktu yang telah ditetapkan selama sejam sahaja. Senang gila kan. Even your 5 years old brother can do this!

2. Nak tanya nak tanya! Saya confius sikit. Maknanya time tu saya kena tutup semua benda lah. Macam TV, radio, laptop, kipas, mesin basuh, peti ais. Alah, semua benda yang mengalirkan elektrik senang cerita. Susah lah macam ni. Saya tak tahan panas tau. Saya perlukan kipas!
Tak perlu! Cuma perlu padamkan LAMPU sahaja. Benda lain tak perlu. 

3. Excuse me I ada terbaca jawapan untuk soalan kedua. I rasa macam useless je lah semua benda ni. Ada ke apa2 perubahan dengan hanya tutup lampu selama sejam sahaja. Eeee. Bodohnya siapa2 buat.
Tujuan utama event ini bukan lah untuk menjimatkan penggunaan elektrik tapi sebenarnya adalah untuk menunjukkan sokongan individu tersebut dalam berbuat sesuatu yang positif terhadap persekitaran mereka especially environment issues yang dihadapi Planet Bumi sekarang. By the way this is not a stupid thing to do.

4. Aku nak tanya. Tak takut ke kalau padam lampu semua bagai. Kalau keluar hantu ke apa. Hantu Kak Limah especially. Tak ke seram! Lagi satu kalau macam nenek aku nak pergi tandas nak turun tangga. Tak ke bahaya tutup lampu. Kang tergolek orang tua tuh. 
Hanya tutup lampu yang korang rasa selamat sahaja kalau dipadamkan. Kalau rasa bahaya tak payah tutup, lagi2 lampu kecemasan.

Kalau ada macam2 lagi persoalan boleh klik dekat SINI untuk maklumat lebih lanjut!

So easy peasy je kan. Semua boleh join. Lagi satu korang yang ada blog tu boleh lah buat something macam buat entry ke apa ke. Bagi level awareness tinggi sikit. Al maklum lah aku tau ni pun dekat radio. Bayangkan kalau tak dengar radio, memang tak tau yang benda ni buat hari Sabtu ni.

Tapi kalau tak nak buat entry pun tak pe. Boleh letak banner ni dekat blog korang. 


Cool isn't it? Boleh klik kat SINI untuk design2 yang lain.

Kalau ramai yang letak banner macam ni. Mesti lagi ramai yang perasan punya. So kebarangkalian untuk ramai yang join adalah sangat tinggi! Kalau yang tak de blog pun tak pe. Korang boleh sebarkan dekat facebook ke twitter ke. Aku bagi contoh lah status yang boleh korang tulis.

"OMG!! Sabtu ni Earth Hour! Korang tau tak? Kalau tak tau memang loser gila!"

Sah2 lah ramai komen lepas tu. Licik tak? LOL!

So now who's with me?

P/s: Even kalau sorang join pun aku dah rasa happy gila. Because I know this blog is soooo underrated. Tapi tu tak penting. Yang penting kerjasama. =)

18 comments:

wanie said...

nak tanya! nak tanya! nak tanya!

kalau aku tengok jiran tak tutup lampu masa tu, apa yg perlu aku buat?

Umie Nadhirah said...

alaaaaa.. kempen nak jimatkan elektrik lagik ==" lol

ayumiyoshida said...

aku join! haha, aku da lama teringin nak buat benda ni.

WZulhilmi said...

@wanie
Ko bagi lah ceramah sikit kat dia. ataupun bagi pamphlet ke apa. kut2 dia tak pernah dengo benda alah ni. LOL!

@ Umie Nadhirah
Amboi! sila baca jawapan untuk soalan 3! Umie wajib join ye. Hahaha

@ayumiyoshida
We can do this!!

Fay said...

bagus memberi awareness kpd semua org. ;D

Nesa Wazir said...

ow! nice..nesa akan bgtau bdk2 class nesa esk ;D

-meraba dlm gelap satu jam ape kesah kan utk mase depan yang lebih terang gitew.

cEro said...

i'll join u..
i'll join them...
let's make the world a better place...

WZulhilmi said...

@ Fay
Bkn apa dh tanggunjawab kita kan sbg penduduk bumi. cewah!!

@Nesa Wazir
Fuyooo slogan yang last tu terbaek! =)

@ cEro
Mother nature really needs us now. We can do it together!!

Raji berkata said...

betul2 bknnyer susah sgt pun cuma perlu tutup lampu jer ^^
marilah sama2 support~!

'Izzati said...

hahaha.. aku ada dengaq tapi ak tatahu plak bila.. nasib bek ko bagi tahu kat sini.. nanti akan kukhabarkan kat roommate2 suruh tutup lampu..

p.s: ye yeee ak perasan ko follow aku tapi tapi internet dengki la weii.. nak masuk blog ko pon dia jeles.. sat gi kalau dah ada follower widget tu ak follow ko ye.. hehe

Heidi Shafiq said...

our mother earth is dying.. T__T

star said...

Time tutup lampu tu tido je trus!LOL jadi tak terasala bergelap..

WZulhilmi said...

@ Raji berkata
jom2.. =)

@ 'Izzati
wow! brovo atas tindakan anda! =)

@ Heidi Shafiq
sadly yes.. =(

@star
ni tak boleh bergelap langsung terus tertido. LOL!

ENCIK TIKUS said...

sekarang 24hb, lagi 2 hari

Shazmiey Abdurahman said...

hihi..aku off lampu je..tapi laptop still on..bole tak?hihi.

WZulhilmi said...

@ ENCIK TIKUS
Yup! klu ko wajib buat.. hohohoho

@ Shazmiey Abdurahman
cuma lampu je off yg lain tak pyh.. =)

-Incek Fik- said...

Sapa yang buat spekulasi hantu Kak Limah akan keluar kalau lampu ditutup selama sejam?! Meh khabaq kat aku..

LOLZ~!!!
:P

little cart00n said...

jgn lupa tutup lampu malam ni!:p