Sunday, June 26, 2011

Ini Apa Yang Aku Perasan

So this time around, ini antara persoalan/presepsi yang aku dok perati selama setahun lebih berblogging. Kebanyakkan berkait rapat dengan blog ni sendiri. Kalau blog lain aku tak tau.

#1 Eeee! Kalau aku jadi ko lah kan. Aku promote habis2 blog. Ping dekat Gengblogger, Innit,  Blogged etc. Lepas tu promote entry secara habisan2 dengan blogwalking dekat blog orang. Apa lah ko ni! Padanlah followers still tak cecah 500 pun.

FYI, aku dah buat semua benda tu masa first month blogging. Tak kisah lah join contest, buat entry nak masuk bloglist bloggger terkenal, ping entry dekat pelusuk blog, tinggalkan link lepas komen. You named it. Dan seperti yang dijangka your blog traffic will boost up! But the bad side of it. Dia memakan masa. I got life too. Tak kan 24/7 nak ngadap laptop. And my main priority for writing blog is just for fun not for fame. If you choose fame then you may do all that I've mention above. 
 

#2 Eleh, ko jangan lah nak hipokrit. Tak kan sikit pun tak rasa nak blog sendiri dikenali ramai.

Untuk 3 bulan yang pertama aku ada rasa begitu. Biasalah newbies. Apa pun tak tau. Tapi sekarang "I don't feel so". Sebab? Aku dok pikir kalau pergi pasar malam nanti semua dok perati dari jauh lepas tu bisik2. Sekarang tell me, mana kebebasan untuk aku memilih kuih muih! Hahaha. See! Betapa tertutupnya minda mamat sorang nih. 


#3 Blog ko nih kan tak habis2 entry makanan, cerita pasal benda bukan2 jenis tak bermanfaat. Tak menarik pembaca langsung! Tengok blog yang beribu2 followers tu. Semua entry ada mesej tersendiri. 

Senang cerita kalau semua blog dah jenis macam tu. Mana variasi nya. Kalau dah dok komplen certain blog tu sangat super annoying and ridiculous. Senang cerita unfollow sahaja dan stop mentioning about them. Aku percaya lagi ko cakap pasal benda tu lagi benda tu popular. For example "Rebecca Black". Dan untuk blog ni tak payah lah aku nak cerita buat entry motivasi diri/current issues/ilmiah. Benda2 tu bukan diri aku. Kalau korang rasa tu specialty korang. Teruskan. For me? Aku akan kelihatan macam memperbodohkan diri sendiri kalau buat benda2 cam gitu. Be true to yourself. 


#4 Biar betul ko suka K-Pop? *sambil buat muka jijik dan terus pangkah blog*  

Yang ni lagi satu problem. Especially for guys. Kalau dah mengaku suka benda2 macam gini. Terus stereotaip budak ni mesti camwhore, tak matang, minda tertutup, suka ikut perasan, tak ingat asal-usul bangsa sendiri. Mind you. Tak semua macam tu. Semua benda ada pro dan cons. For me kalau lagu tu dah sedap aku tak kisah datang dari ceruk mana pun. Takde nak diskriminasi2 atau pura2 tak suka.Yang kes pura2 suka lagi teruk. Pasal music preference pun nak hipokrit. Tak tau lah benda lain macam mana pulak. Oh ya. Btw mostly K-pop haters adalah golongan tak pernah pun tengok benda2 related to K-pop. Tengok beberapa minit terus start judge. Tu lah orang kata mentaliti. Sama macam ko judge people based from their looks not from their heart.


#5 Ko emo ke?

Eh tak lah! *muka innocent*. Cuma stress sikit lah album Jessie J tak sampai2 lagi. 2 Bulan dah tunggu. grrr. *tiba2*


8 comments:

Nesa Wazir said...

ur blog..4 me..ada sentuhan peribadi, which m'gmbarkan WZ..makanan, things u like n dun like..d way u tell people how u feel. nesa sbgai kwn blogger ckup selesa singgah ke sini slalu :D

cik ina said...

hehe..kita serupa..lalala..kalo ada idea menulis.x lah gian sangat.ur blog ok unutk org yang suka baca bnda santai2..

napeace™ said...

#4 : HAHA Terasa aku. T___T Mana boleh resist awek2 korea yang omg comel gila rasa macam nak culik je buat keychain. Btw, sebenarnya dulu time sekolah aku anti korea. Tapi sekarang.. hahaha

wanie said...

dulu2 aku rajin ping blog kat gengblogger. tapi hye beberapa bulan je buat, lepas tu aku dah malas. hihi aku rasa mcm lagi selesa dgn pembaca blog aku yg skrg ni, termasuk kau lah hihihi.

mcm biasa, skrg ni byk mata memandang apa yg aku buat. sobs.

'Izzati said...

aku sumpah x ska blog aku banyak orang baca sbb aku ni pemalu eceh..

tapi aku blog for fun je. ngeee..

Raji and Yeen said...

tiap blog adr klebihan sndrik.. cam blog ko ,best aper..bnyk y dpt ak dpt taw.. :D

ayumiyoshida said...

haha, persetankan mereka yang mengata. yang penting aku suka baca. haha.

Raji and Yeen said...

3 bulan mcm ni are so impressing =.=
i remember my first year making blog yg masuk blog ak cme 3 org je lol