Thursday, November 4, 2010

Dadih.. Dadih.. Dadih...

Hari ni masuk dah 2 hari aku tak menelan Dadih. T___T..Dadih pulak!!! Korang tau lah aku kan. Kalau dah suka satu2 type makanan/minuman tu. Amik ko! Hari2 ulang pun tak pe. Biar sampai rasa nak loya tekak baru stop. Ingat lagi dulu aku addict betul dengan Air Tembik ( Aku dengan member aku guna Tembik je, sebab nak sebut Tembikai panjang benooo!!). Sampaikan kakak air tu boleh cam muka aku dah. Tengok muka aku je "Tembikai ye!". (LOL!).  - -"

So sekarang Dadih dah menjadi mangsa aku yang terbaru. Kalau boleh hari2 nak beli. Bak kata Ke$ha lah "Your Dadih is My Drug". Memandang aku duduk kat tingkat 2. Waktu time2 Maghrib aku selalu pergi dekat tangga mengintai2 tengok kat tingkat bawah ada tak kotak polistrene putih. Dalam tu lah tersimpan pelbagai jenis khazanah dadih yang aku idam2kan!! Sebut aje perisa apa! Coklat, Strawberry, Laici, Anggur, Dadih Kuning (Jagung?), Dadih Hijau (Pandan???). Semua ada!!!! Yang selalu aku beli perisa Straw... Berry. Senang cerita bukan selalu tapi HARI2!!

SEJIBIK MACAM NI KOTAK DIA! LOL!! Psstt! Dulu aku ingat ada orang jual ikan keli dalam dia. - -"

Tapi macam aku kata lah tadi, dah 2 hari kotak ajaib tu tak de. Misteri betul!! Nak duit ke tak nak ni!! *Tiba2 emo*. Ke sakit tukang buatnya?? Semoga cepat sembuh!!! Kalau esok tak de jugak, confirm aku report stesen polis. Kut2 kena culik ke apa ke?? Sekarang ni mana boleh percaya weh benda2 macam ni. Kalau hilang sehari je. Tengok2 esok keluar paper jumpa dekat semak kena kerat 4 kalau tak pun kena bakar??!! Padahal muka orang yang letak kotak tu pun tak pernah jumpa. - -" Tup tap tup tap terus ada je kotak kat situ. Ke ada Goblin yang letak? Ok.. ok.. dah melalut~~

Damn it!! Tengok pun dah terliur2.

Memandangkan abang dadih tak muncul2 jugak. So aku kena buat Plan B!! Iaitu dengan Learn how to do it!! DIY weh DIY!!! Meh aku nak tengok apa lah sangat bahan2 dia yang buat aku sampai terasa macam nak beli 4 terus!
Ok on Google!! Tekan Search!~~~ Lalalalala (Bunyi mulut sambil tunggu loading page). Hah!! Find it! This is from PakarHowTo.Com

Bahan-Bahan (Malas beno aku nak taip balik)
  • 2 cawan Susu Tepung (Susu tepung jenis apa-apa pun Ok). Owh! I see! Anmum, Anlene, Dumex semua boleh lah ni! :)
  • 1 cawan Coffemate. Pulak!! 
  • 9 gram agar-agar. Nak timbang2 pulak dah!
  • 5 cawan air. Ni kalau nak komen jugak. Tak tau lah.
  • 170 gram gula pasir. Owh! Ingat2 ada dalam peti ais!
Cara-Cara
  1. Blah, blah, blah.... blah.. Malas le aku nak taip balik. Kalau korang nak baca korang pergi sendiri webpage tu. Aku pun bukan nak buat sekarang. Tunggu cuti raya nanti. Kat sini ko nak godek susu tepung kat mana?? Dekat Makmal Thermodynamic!!
  2. Blah, blah, blah...
  3. Siap untuk dihidang!!
Itu aje ke! !! WAH! This is must try!! Tak sangka pulak a simple thing can be soooooooo delicious. Una cosa tan sim ple puede ser tan delicioso!! Wahahah.. Excited sangat sampai terkeluar Bahasa Spanish! 

Tapi.. tapi cara yang lagi senang ada kan??? Mesti lah ada. Hihihihi. *Gelak keji* Bukan yang beli yang terus siap tu lah!! Tapi yang guna paket segera!! Jap2 aku google ade tak sample dia.. Harap2 ada! senang kerja aku. Main bancuh aje lepas tu siap. Tak payah timbang2 bagai...

On Google Search!! Lalalalala~~~ (tunggu loading image)

Jumpa!!
Yang First

Yang second



Eh! Aku ni beriya2 search bagai. Macam le confirm ada jual kat Supermarket. - -".. Jap2.. Sempat aku terskodeng kat blog orang ni. Dia tulis.. 

"Kalau yang beli tu keras sikit... Lepas tu perisa tak banyak choice."

Duh!! Kalau macam tu buat sendiri lagi bagus. Mana tau kalau sedap boleh buat meniaga!! LOL!

9 comments:

Zulfahmi Abidin said...

dadih kan sedap.hari2 makan pon takpe.tapi nk buat tuh..errr...malas lah.beli je lah.hehe

Terkini:
1. Tembikai Susu Ais Kisar Gembira
2.Lupe Sampai Tak Ingat 
3.Beeppp..Beeppp....Beeppp

aYaz said...

sini,sini...
dadih cekelat + nata bak mai sekotak...
har har har...

Syira ITIK KEJ♥M said...

wehhh !

dadih segera lagi senang laa... resipi yang buat sendiri tu cam susah je..?

Umie Nadhirah said...

Dadih addict..

cEro said...

aku suka dadih jagung!!!
sedap lg menyedapkan...
kalo gi pasar malam mesti beli 2..

WZulhilmi said...

@ Zulfahmi Abidin
Tak boleh malas2.. nanti lemak banyak?? *tiba2* Ni pun suka dadih gak lah ni!! High 5!!

@aYaz
ni advance punya dadih! Siap ada nata lagi.. harga pun mesti mahal.. hurmm tak pe lah.. LOL!

@Syira ITIK KEJ♥M
ya ke?? nanti aku g usha2 kat market. :D

@ Umie Nadhirah
Yup! totally! :)

@cEro
apsal psar mlm aku tak jual dadih?? Ni pun suka dadih gak ni!! High 5!!

Zulfahmi Abidin said...

aku tak takut pon.sbb aku takde masaalah lemak.aku nk lemak lagi ade lah.hehehe..so tkpe la malas kan??

wanie said...

dadih sdp lg2 bila dia sejukkk!!! rawr! ko try la jual dadih kt blok ko..hikhikhik :P


*aku dh trtinggal byk entri kt blog ko..aku bz nk jenguk blog org lain :(

star said...

laporan dari perak:
saya dah cekedout kt Giant,disahkan terdapat pelbagai jenis dadih segera di sana..
Selain itu,dadih segera juga boleh didapati di kedai kek belakang the store..
Sekian laporan dr saya..
Terima kaseyyy...