Saturday, November 12, 2011

Awak Gemuk Lah! Pffft~~

For almost like couple of months, kalau jumpa sapa-sapa je pun the first thing yang akan keluar dari mulut orang tersebut adalah berkaitan saiz fizikal badan? Bukan tanya sihat ke tak. Contoh lah kan contoh :

#1 'Eh, WZ dah nampak berisi lah'  >> (Ni boleh tahan lagi sebab tapis kan)
#2 'Ko nampak berisi sekarang!' *mata tercelik tak percaya*
#3 'Gemuknya ko sekarang!' (Berdesing telinga dengo. Tapi lelama macam nak biasa. =(
#4 'Weh Gemuknya ko! Patut kena buat lipo suction ni!' (Ni kuang hajo. Mujur lah ko kawan baik aku kalau tak! Man! You in trouble *asah2 pisau*)

Tengok lah tengok masyarakat sekarang begitu obses dengan rupa fizikal manusia. Gemuk kemain komplen time kurus tak de lah puji melambung. #emoquote 

Tapi disebabkan ingin kurus kembali bukan disebabkan presepsi orang tapi more to sudut kesihatan. Takut in long terms nanti boleh dapat penyakit bahaya kalau tak control pemakanan. (potong kaki sebab diabetes adalah nightmare yang selalu terbayang. =S)

Disebabkan aku ni jenis banyak lah jugak gerak-gerak kan ke sana kemari (more like terpaksa). So pelik lah why the hell masih berisi lagi ni?? So someone answered it dekat twitter yang kata kalori yang ada tak cukup dibakar. Jadi kata kunci disini ialah KALORI ye KALORI bukan pasal ko telan coklat ke hapa.

So i've decided nak kira kalori untuk satu hari makan.

For basic info purata yang diperlukan oleh seorang lelaki comel dewasa ialah 2500 kcal. Kalau tak comel tambah lagi 300 kcal ok. Muahahaha. Ok-ok serius. 2500 kcal sahaja (Meanwhile untuk wanita = 2000 kcal dan kanak-kanak = 1800 kcal)

Klik untuk pembesaran 3 kali ganda!! itu pun kalau rajin lah. Tak paksa pun.
See dah lebih 300 kcal. Itu baru sehari, kalau 30 hari? darab darab! Aku tak nak darab nanti gerun. = =". Tapi sekarang macam bagus lah sebab mostly semua product makanan ada maklumat pemakanan dekat belakang. Jadi macam mudah nak control kalori yang ditelan. Lepas ni nak ucapkan selamatkan tinggal kepada kudap-kudapan dan 2 sudu susu pekat F&N =(

P/s : Kalau lebih takpe janji boleh tebus balik dengan bersenam! Yosh!!

#Nak Check kalori makanan tertentu? Boleh klik SINI dan SINI. Prefer yang first one sebab lagi details.

13 comments:

syAzAnA said...

syaz pun nak kuruss! woyeah woyeahh,

syAzAnA said...

syaz pun nak kuruss! woyeah woyeahh,

syAzAnA said...

syaz pun nak kuruss! woyeah woyeahh,

syAzAnA said...

ooppsss! maaf, terspam! maaf!

Elie Lily said...

mari bersenam bersama! :)

wanie said...

semalam kan masa kat R & R highway, singgah makan jap. mak aku duduk depan aku kat meja makan tu. pastu bila aku nak duduk, mak aku tegur dgn mata trbeliak, "eh eh wani. berlipat nya perut tu"

=(((

ai iz zed. sobs. sebelum2 ni mak cakap takpe lah nampak gemuk. sihat sikit. tapi sekarang ni? hwaaaaa ketat lah baju majlis kahwin abg aku nanti ni!

Yui Light said...

main game depa komputer boleh bakar kalori....serius. Adik lelaki aku tu duduk depan komp, main game tgk anime ape sume. Tapi dia makan banyak. Tapi tetap maintain je badan dia. hohoo

Fay said...

kawan aku makan kalori sampai 4000 dia still maitain kurus. :O lagipun benda ni semua pun depend pada metabolic rate dlm badan. ada org makan banyak still slim *jeles* ada org makan banyak sikit je boleh naik berkilo-kilo *nanges*

namaakulynn said...

hahaha.rilex sudahhhh.janji hati senang,hidup bahagia. :P

eh tapi still jugak kena jaga kesihatan.p

cEro said...

Let me hit you with reality.
check jumlah ambilan kalori harian sgt tak membantu, sbb cara tu sbnrnya perlu rujukan pakar pemakanan disebabkan setiap manusia memerlukan kalori yg berlainan bergantung kpd metabolisma badan..
dan makanan juga berbeza kalorinya, nasi lemak mak jah janda bergetah dengan nasi lemak ayu kelas form 5 sama dulu tak sama jumlah kalori.

so, apa cara mudah?

kawan aku ada buat satu keje gile, but for me, he's a genius.

Setiap hari, pada waktu yg sama, tangkap gambar sendiri guna henset, dan setiap hujung minggu, evaluate sendiri adakah kita makin gemuk or stay macho..kalo rasa taknak evaluate sendiri, suro org lain yg tak bias evaluate utk kita..

kalo badan makin naik, jgn kurang makan, sbb kurang makin bermaksud kurang nikmat. Disiplinkan diri berjogging, or paling busuk, berjalan 10 000 langkah setiap hari. Insya Allah sangat laaa bermanfaat bukan utk shape badan yg awesome, tp juga jantung yg sihat!

(Sorry panjang, best plak menaip sampai nak sama panjang dgn entri ko..hahahha)

ayumiyoshida said...

hahaha. aku rajin jugak buat mental notes berapa banyak kalori yang aku dah consume. tapi, control makan je pun tak work sangat kaalu mengamalkan sedantery life stye. physical activities sgt penting kut untuk bakar kaloro lama, kalori sekarang dan untuk naikkan metabolic rate. that's why aku masih berisi macam sekarang , sebab kerja aku melepak tido je kat bilik haha. btw, jangan skip makan kata lecturer aku. lagi bagus dapat makan 6 kali sehari tapi dlm kuantiti yg sgt sgt sedikit n jenis makanan yg sgt sihat sbb kalau skip makan kita akan mengkebulurkan diri kita then minda akan create amaran supaya badan kita bakar kalori sikit sikit je untuk jimat tenaga takut mati kebulur which is sgt tak baik untuk orang2 yg hidup dekat negara macam kita yg kerjanya makan makan makan. nanti metabolic rate jadi rendah, kalori asik tersimpan, badan pun makin gemuk.

oh aku pun harap aku mampu mengurus balik macam 4 tahun yg lalu masa zaman layak memakai skinny jeans. cehs. betapa gemuknya aku sekarang. semoga kita sama2 mengurus. hahaha

ayumiyoshida said...
This comment has been removed by the author.
star said...

aku rs baik lunch dr heavy dinner,kot???
kalo berduit gi lah slim world LOL