Monday, November 5, 2012

Proses Menggoreng 'Live'

Ahad lepas ada chance tengok orang masak nasi goreng depan mata sendiri. Biasalah jenis duduk dalam bilik tak keluar memang agak batak sikit benda-benda macam ni. Padahal dah 260 ratus tahun lepas dah orang lain tengok! Kau baru sekarang. Takpe lah setiap benda ada first time dia kan? Ada jugak yang tak pernah Coolblog pun walaupun benda tu dah keluar lama dah. (Tetiba)

Tak dapat tengok concert artis live, yang ni pun jadi lah. Live juga. Lepas tu memang mata tak lepas tengok setiap gerakan seolah-seolah setiap step ada caj dia. Tangan dia gerak ke kiri ko tengok kiri, dia amik nasi ke kanan kau tengok ke kanan. Maklum lah kalau tak tengok bazir pula sebab dah bayar. 

Chef tengah siapakan Nasi Goreng Sambal Petai. This is not my order by the way. Mine is Nasi Goreng Seafood. 
 
Dia time letak minyak lepas tu udang-udang start keluar asap lepas tu macam keluar bunyi "Cccccriich'.  *Drooling dari tepi*
Then the final step bila dia letak nasi, telur dan rempah cili. 
Aku punya khusyuk tengok orang ni masak sampai orang sekeliling pun dah tak perasan. Lepas tu bila pandang tepi baru perasan yang ada satu group chinese people pulak yang perati gelagat kau sibuk kepochi tangkap gambar seolah-olah wartawan dari majalah 'Food & Style'. = ="

Tapi kadang-kadang ada juga disadvantage makan depan benda alah macam ni. Contohnya time kau sibuk memperisi udang yang kulit dia tebal macam konkrit tiba-tiba terpelanting kacang panjang depan kau. Ok..........

Dan macam biasa lah kan. WZ ni kalau dah siap menu dia. Time pinggan dah licin semua baru dia sedar dia tak tangkap gambar untuk final product. Yeah!!!! Jadi untuk menebus kembali kesalahan tersebut terima lah gambar ini sebagai penggantinya. 


Tau. Random sangat. =( 

6 comments:

star said...

and now,i so wanna eat nasi goreng plus takoyaki!dem! >__<

WZ said...

kah kah. weh nasi goreng je tu. terus mngidam dah?

star said...

tak taula apa punya superpower ko ni.kalo ko cite psl makanan je mesti buat aku teringin sgt...walaupun nasi putih LOL!

WZ said...

Nasi Putih pun? Wakakah.

Kiheee said...

now tell me mana ko rembat takoyaki ni?

WZ said...

dekat City Square. Beso-beso takoyakinya!!