Wednesday, November 21, 2012

Ingatkan Nak Shodate Saja Tapi Terpanjang Pula

Disebabkan tak ada apa-apa yang perlu di'kepochi'kan untuk beberapa hari lepas tambahan pulak ada test and projek untuk minggu ni, maka tak de lah sangat ada mood untuk menghapdate blog maka macam biasa terjadilah 'hiatus' iaitu hilang selama beberapa hari. Macam tak biasa pulak kan? 

Bercakap pasal test which is my first test in this semester (semalam), I got pretty nervous with this one. Oh, biasalah test pertama. Dia macam keyakinan masih lagi di paras membimbangkan. Plus! Plus! need like to covered 7 chapters. Ini bukan test ni. Ni macam final exam! Too many chapters to memorized. Lagi-lagi bila lately ni keupayaan memori jangka masa panjang ko tak berapa nak on. Maka, bantuan nota berwarna-warni haruslah ada bagi mencetuskan sesi penghafalan yang efisien dan tuntas. Bila time nak jawab senanglah tercetus idea. "Haa! aku ada tulis point untuk jawapan soalan ini~. Dalam pen hijau~~~" *sambil tolak cermin mata ke muka*  

Aku tak tahu lah kenapa gemar betul aku susun nota macam ni.  Mungkin nampak macam 'Ah! inilah usaha keras ku. Oh my lovely babies!' 
Kejap! Kejap. Aku rasa aku macam pernah tangkap gambar amik nota. Macam ni jugak. Jap aku pi cari.

*Selepas 15 minit bersusah payah mengodek entry-entry lama*
*I mean mana nak cari beratus-ratus arkib entry ni?* 
*You should praise my effort to be honest* 
*Ya! like you should* 

Ok fine tak jumpa. Don't blame me! Blame the arkib. Apsal banyak sangat? And I somehow tersesat dan terjumpa gambar-gambar makanan yang lepas-lepas. Dan sekarang saya mengidam nak makan. SUDAH! 

zzzzzzz.

Ok back to story about the test kan?. Lepas macam bertungkus-lumus bersengkang mata selama beberapa hari menyiap nota selepas tu membuat latihan latih tubi dengan menghafal dengan teori-teori management yang macam setiap topik wajib point dia banyak gila. Contah macam topik contemporary theories for motivating employees. ADA 6 THEORIES! Lepas tu ada pulak teori yang dalam dia pecah lagi ke 4 pendapat.  Then multiply that with other 6 chapters. Tiba-tiba aku pulak yang demotivated nak study kan?

Tapi macam biasa WZ ni kuat orangnya, apa pun cabaran pasti gigih ditempuhi.

*Hari Peperiksaan*
*Kok kok kooook* <<< bunyi ayam

I received an email that the test will be an 'Open Book Test'. It means that I can bring the text book and slides for my references.

Should I be happy?

No.

1st. All the hard work of memorizing! T____________T
2nd. I don't have that book. Solely making notes based from the slides
3rd. My slides is in power point files. Not in hard copy
4th. My printer is with someone else
5th. I only have 6 hours left before the test.

*menggelupur*

Mujurlah ada beberapa copy buku tu dekat library. *After like intensively checking the online database*

Then go straight to the library,WALKING. Sebab takut student lain pinjam. Since that last minute announcement. It's going to be a war. Everyone will do anything to get one copy of this book. And, Alhamdullilah! Got my own copy, 7th edition. Walaupun sekarang dah 11th edition. But well, janji ada. 

Then answered the test and reward myself with a Grilled Chicken Chop. Kyaaa~~!

3 comments:

Nesa Wazir said...

wowww..rjin sgt! i'm impressed!

hrpnye result x mengecewakan ya!;D

WZ said...

nesa
harap2 begitu. wish me luck. =)

Yui Light said...

Giler best open book test! Hewhew