Friday, September 21, 2012

Pro Dan Cons Pembukaan Coolblog Di Cafe Berhampiran.

Surprisingly, sebuah cawangan Coolblog yang ke 200 di seluruh Malaysia telah dibuka disini, yes here! freaking inside the unibersity! So lets check whether this a good sign or not to open ice blended here. 

Tau, tau ada sesetengah uni dah ada pun coolblog. Jadi tak payah nak kecoh-kecoh bragging sana sini dekat bahagian komen dengan ayat annoying gila. I just don't care to know. 




Pro

#1 Tak perlu lagi bazirkan RM14++ pergi balik semata untuk ke Jusco berdekatan untuk membeli ice blended. See? my life is soo hard here, even nak beli benda remeh temeh pun kadar pengangkutan dia dah melebihi harga secawan ice blended.

#2 Not like I'm a big fan of Coolblog or something lagi lagi macam resepi mudah ice blended ni. *petik jari*. (Search my own tutorial resepi for ice blended untuk bahan bukti). Its just.. I can use this to show off to my friends at kampung halaman (dikenali sebagai 'Kampung Cyber'). Ah! Can't wait to see their faces when I said "A'ah aku beli dekat cafe je" 

Wait! Did I have a friends at Kampung Cyber?? *diam seketika* Never mind.

Cons

#1 Like seriously as a dessert fans, macam mana ko nak tahan tengok benda tu hari-hari dekat cafe. Ia menyeksakan!. Plus dengan harga RM4++ untuk secawan ( for A-list flavour, I'm not here for the common one.) boleh beli satu lauk nasi complete set dengan sayur dan seketul ayam. Ok separuh seketul ayam. I can't afford to buy that everyday. =(

#2 Hampir separuh pelajar akan kehabisan wang akhir bulan nanti disebabkan excessive overdosed of ice blended.

#3 Pelajar sekarang boleh menggunakan 'lame excuses' dalam perbualan seharian. 

"Tak sabarnya nak tunggu ko belanja Coolblog!"
"Boleh, boleh. Tapi dengan syarat ko kena belanja Coolblog"
"Hari ni birthday aku, so ermm ermm, teringinnya nak minum Coolblog"
"Lepas kelas jom Coolblog. Tapi ko belanja"
"Coolblog, Coolblog, Coolblog!"

Believe me, it will.

#4 The anxiety to taste all the flavour syndrome.

#5 Menderita dalam diam, which is dalam hati ada pergelutan. 'Beli!' 'Jangan Beli' 'Beli' 'Jangan Beli'. Lalu menghasilkan penyakit kemurungan and personaliti disorder.

#6 That cafe, yes once dulu adalah cafe yang banyak gerai-gerai sedap (sesetengah) tapi kadar menunggu sangat cepat which is really good for your timetable (ehem) akan bertukar jadi cafe yang akan penuh dengan  manusia. Disebabkan dengan adanya gerai Coolblog tersebut, secara tak langsung akan promote cafe ini dan seterusnya akan meningkatkan kadar masa untuk membeli makanan. I hate this. 

#7 Tempat couple dating

Erk? so may cons meh.


4 comments:

Kiheee said...

"Hari ni birthday aku, so ermm ermm, teringinnya nak minum Coolblog"

Nice one! Aku akan try kat kawan aku.

star said...

Oliver!
mmg menguji kesabaran dan ketebalan poket haha!dugaan budak2 Universiti zaman skrg..

cEro said...

Ko nak tahu, satu sbb aku tak berminat nak try coolblog ialah nama dia..
Like 'Coolblog', apakah itu? Blog org Eskimo yg tinggal dlm igloo kah?

Tp aku sure, mesti sedap, kan?
Sbb byk tweet n post ko bercerita tentangnya..kan?

WZ said...

Kihee
adakah ak dh bagi idea yg bernas? or menyusahkan org? lol

star
zmn dh berubah kan, dilema pasal coolblog instead of other much more important things.

cero
coolblog actually rasa basa je. mcm ice blended. tbh ice blended ak buat lagi sedap.