Tuesday, April 19, 2011

Nyatakan Hobi Anda : Membaca (For Real?)

You can called me nerd, ulat buku atau seumpama dengannya. The truth is I love reading! Sejak dari zaman childhood lagi suka beno menatap buku2 nih. Some people said that reading is the most boooorinng hobby ever! Kalau baca satu rangkap pun dah boleh terlelap bijik mata. Hey don't blame the book! Blame what type of book that your read. Aku bet mesti ramai gila kata Buku Sejarah is like the Mama Monster Of Yawning and Sleepiness. Ye ye ye. Aku pun setuju jugak sometimes. Mungkin sebab benda tu dah di mind set sebagai subjek menghafal. Terus jadi tak fun. Lagi2 kena hafal in great details bagai. Macam tahun ni siapa arwah, tahun depan siapa serang siapa, bulan ni perjanjian apa tercapai blah blah blah... Kroghhhhhh~~~

Ok ok back to other refreshing topic, masa time kecik2 dulu every month my father will always bring me to the bookstore.. ehem! ehem! I means I, myself, always forced my father to bring me to the bookstore to buy at least one book. LOL! Redho aje lah anak dah kaki buku. Kang buat kerja lain kang macam main tikam2 kat kedai sampai bankrap ke? Tak ke haru. Time tu buku yang popular macam Kawan yang saiz dia macam mastika tu. Tak tau masa tu kenapa aku suka gila buku tu. Sekarang tak tau ada lagi ke tak? Ke dah mati? Lepas tu buku Along versi karton. LOL! Bangga weh! Sebab dulu aku pernah ada Along Special Edition which is cover dia macm bling2 glow in the dark macam tuh sampaikan semua orang kagum gila. Wakakah. 

Hah! Dan lagi satu ada buku Ana Muslim which is again semua student time tu wajib subscribe (sekolah apa nih main paksa?). Ok lah kadang2 aku excited jugak tunggu sebab dapat sticker free selain dari ilustrasi gambar yang berwarna warni dimana bagi aku salah satu idea licik nak perangkap suruh budak2 beli! Lepas tu tak cukup dengan buku yang sedia ada berlambak kat rumah tu beli lagi kad perpustakaan. Bukan satu tapi tiga berbeza dengan kanak2 normal time tu yang ada mostly time tu ada satu ataupun yang langsung takde.  See!! How obsess I am that time? Cuma bila dah meningkat remaja ni LOL! Waktu nak baca tu makin lama makin kurang. Banyak komitmen lain nak buat. Nak buat assignment lagi, test, project, cough~ beronline cough~ mana ada masa nak bukak2 buku nih? Buku akademik pun tak habis baca.

Oh! How I missed the old days..

I got all 7 books of Harry Potter Series you know! Sama semua cover dengan GIF kat atas nih. This is the most exciting series ever!  Please don't talk about the movies guys. The books are 70, NO! 80 percent much more exciting!

Sebenarnya aku ada lagi beberapa siri yang aku ada besides 'Hairy' Potter. Tapi aku cerita lain kali lah. In great details. Lagipun nak tunjuk gambar. Gambar pulak tak de. Bukunya kat umah. Ko pulak dekat Uni. Mana nak cari? Nak suruh kucing bluetooth kan? Boleh, boleh kalau kucing ko Hello Kitty. 

P/s : Ramai yang kata novel2 hlovate best2 belaka? Is it true? I will try read it for sure! Kalau best aku bagi tau.

17 comments:

ayumiyoshida said...

aku suka, boleh, boleh kalau kucing ko hello kitty. kehkeh. bela hello kitty cm best jek.

ohh ye, kawan tu dulu aku suka beli gak. skrg dah jadi bentuk panjang cam saiz majalah hiburan tu. da nipis dan isi tak best cam dulu.

btw, aku suka sejarah. best! sbb dia cerita. ermm, mcm baca buku cerita la kut. ohh, aku, tak suka rumus!

Fay said...

hmm, aku suka sejarah. walaupun subjek tu menghafal. excited bila baca sejarah negara tu, sejarah negara ni. tapi selalunya sejarah jadi boring sebab kena paksa hafal dengan cikgu. aku tak suka menghafal.

aku suka jugak harry potter! aku ada semua siri dia. best! mmg buku lagi best dari movie, tp movie pun best sebab budak daniel tu handsome! kekekeke!

novel Hlovate ramai yg kata best. aku x pernah baca lagi (sungguh kesian) tapi mungkin nak try beli satu kot. pesta buku dah nak dekat haha boleh carik buku murah2. :D

miera myrofa said...

novel hlovate mmg best!
silakan mewajibkan diri utk membaca..
hehehe :DD

kita geng laa suka beli buku..
tp aku slalu baca buku yg baru beli smpai separuh dulu lpas tu simpan..sbln dua kemudian baru aku bukak balik..itu pun kalau aku ingat laa dkt buku tu..wakakaka :DD

aku x de series 'hairy' potter..tp aku ade series twilight...ngahahaha :DD

Su-Yatie said...

Aku pun suka gila baca..tp novel la..hikhik.
Novel Hlovate memang best giler.Aku dh baca semua novel dia. memang dalam ketegori wajib baca.

Raji berkata said...

ak nampak muka kau pun mmg muka buku
hahaha mcm facebook lak
ak dlu parents yg paksa gi bookstore owh -.-"

'Izzati said...

damn. ak dah comment tadi tapi tersalah tekan button.. incase kalau ada dua comment, ko approve satu je la eh.

first, aku pon nerd macam ko? nerd is geeeeut!

masa umur 14 tahun mak aku tanya "whadaya one for ur birthday"

aku jawab nak buku! hahaha nerd? i am.

tapi adik aku skarang bila tanya same soalan dia jwab "NAK BB boleh?? tak pon iphone"

Budak2 zaman skarang!

p/s: HLOVATE IS HIGHLY RECOMMENDED! If you want to change for better person, pilih versus. If you want sweet things, cheesy lines and stuffs go for Aa+Bb.. kalau nak rasa muda remaja pergi pergi beli tunas.. heheheh

napeace™ said...

Haha aku suka baca buku gak! Tapi mesti yg ada gambar. Dulu selalu beli Kawan, Ana Muslim, Dewan Pelajar & apa ntah lagi. Yang lain komik ah (paling byk :p)

Kalau novel, sumpah susah gila aku nak habiskan. Novel2 komsas time sekolah dulu pun tak pernah baca. Baca sinopsis je. Nasib baik lulus.haha

Pernah cuba baca HP lepas PMR sebab bosan gila tak tahu nk buat apa, tapi tak sampai separuh pun! haha dah la versi bm tebal sikit dari english.

Seumur hidup aku, aku pernah habiskan satu novel je. T_____T
Oh & aku pun teringin gak nk baca novel Hlovate yg selalu digembar-gemburkan itu (esp Mr.K) haha
*pernah baca versus, tp mcm biasa lah, tak habis T.T

ok sory byk lak aku komen./slapped

nelly said...

Banyak buku Nelly suka ..

cEro said...

hahaha, kalo tetiba nmpak aku membaca, mak abah aku mesti pelik satu hari, dan esoknya akan tanya aku sama ada ada masalah ke tidak...

reading is very the not in my vein..hahahha

WZulhilmi said...

@ayumiyoshida
ya ke. aku ingatkn dh ditelan dek zaman buku tu LOL! ada lagi rupa2nya. hello kity mesti sgt annying in real life sbb rebe dia tu. hahaha

@Fay
Sejarah lagi satu boring kena buat nota dia. panjang gilaaaaaa kena salin. jeles gila aku dgr pesta buku tu..

@miera myrofa
peliknya baca buku sperauh then simpan??? Peliknya peliknya!! LOL! ada ni fator untk mengexcitedkan diri?

@Su-Yatie
novel alaf 21 tu ek? aku elergi dgnya.. hahaha

@Raji berkata
muka buka!!! Sedihnya~~

@ 'Izzati
thanks for the suggestion. ak akn try carik. dekat internet tak de link download ke?? =P sini x d epesta buku.. =(

@napeace™
aku pun tak suka komsas. espcially the part yg ko kena bersyair dlm gelas. like wut?? dgn student indian2 sekali kena.. T__T

@ nelly
same with me too

@ cEro
blogging ni pun membaca apa? hahaha so boleh luaskn skop dgn baca novel pyulak. tak rugi cero tak rugi. *ayat berceramah*

Sophie Al-yahya said...

alahai..teringat balik.
a ah. memang suka buku KAWAN.
suka segmen artis. yg akan dilukis jadi kartun then cerita pasal diorang masa kecik2. Ana muslim pun baca. Along pun ade. Eh anak-anak Sidek?

Afsar said...

aku baru nak tubuhkan kelab buku..hehehe..rupanya ada post pasal membaca..hehe

'Izzati said...

hlovate ada blog. hlovateterror.blogdrive.com rasanya ada je cerita kat sana.. cuma kalau print version lagi penuh la kut..

eh aku ingat ko dok KL// kekek

WZulhilmi said...

@Sophie Al-yahya
hah!! skrg baru ingat waht is kawan is all about! dia lukis gmbr artis dlm btk kartun.. bring back memories isn't it??

@Afsar
kebetulan kut. skrg kn time pesta buku.. tak sangka ko baca blog yg underrated nih? hahaha

@ 'Izzati
owh! tu official blog dia ek?? nanti ak pegi serang..

Su-Yatie said...

ah x da aku pun alergi dengan alaf sebenarnya.Hlovate ni novel jemari seni.best r..

WZulhilmi said...

@ Su-Yatie
byk jugak dh dia buat novel ye..

Su-Yatie said...

ha'a sekarang novel baru dia dh kluar.tak sabar nak beli.