Friday, April 22, 2011

Amarah Burung

Note : This will be a super duper lengthy entry ever made in this blog with a lot of descriptions and pictures  sebab mood tengah rajin gila nak update. Sila baca dengan teliti dan penuh penghayatan.


Pada suatu pagi yang dingin. 5 ekor burung aneh berasa sangat terkejut apabila mendapati  telur-telur  berharga mereka hilang begitu sahaja. Ini adalah sesuatu yang aneh kerana selama ini mereka tidak mempunyai musuh yang iri hati dengan kewujudan mereka disitu. "Siapa yang curi? Siapa yang curi?" persoal mereka lagi. 
"Weh! Ada kesan tapak kaki!" Jerit burung kecil berwarna biru. "Apa lagi mari kita ikut jejak ni. Tau lah apa yang aku nak buat kalau jumpa binatang tu nanti!" Amarah burung berwarnamerah. Tanpa membuang masa mereka bergegas mengikuti tinggalan tapak kaki tersebut. Namun begitu jauh disudut hati mereka, mereka tertanya2 makhluk apakah yang mempunyai 2 jari kaki sahaja. Like OMG!! LOL!

Rupa2 tidak lain dan tidak bukan "it's the freaky green weird kind of thing of pigs!!" pendatang baru dikawasan ini. " Wah! Ini sudah lebih2 dah ni. Dapatkan balik semula telur2 tu semula walau apa pun pun terjadi! Attack!!!!"



LOL! Kemain buat karangan. Actually for who don't know. Benda2 alah kat atas tu sebenarnya sebahagian daripada game yang tengah popular popular popular gilaaaa dekat apps iPhone, iPad, iPod certain android devices sekarang. Macam sekarang aku tengah addict nak main sampai semua benda boleh tinggal kadang2. 

Game ni simple gila sebenarnya main. Just guna burung2 tu untuk attack those piggy (krooghhhh) sampai tak tinggal satu pun. Then baru korang mara untuk level seterusnya. Ye ye aku bagi contoh. Kang cerita bukan paham pun. Ish! tu lah orang suruh baca buku banyak2 suruh bagi imiginasi tinggi kan dah susah sekarang nak imagine. Hahaha. = ="

Mula2 aim baik2 punya guna lastik yang disediakan. Al-maklum lah these birds can't fly. Bila dah puas hati, lepaskan burung tu. Then watch if the bird hit the piggy (krogghhh) or not. Basically each bird got their own unique ability which I will explain that later. Ni dah jadi duta angry birds ke hapa! 


Repeat the steps until all the pigs (krooghh) lesap dimuka bumi ini. 

Mula2 aku main benda alah ni ingatkan senang je lah. Main tembak je kan. Tapi bila nak naik level makin annoying rasa nak hempuk sekor2 pigs tu bila tak mati2. Dah lah bila level failed pigs tu akan mengeluarkan satu bunyi mengejek (kroggghh) secara berjemaah which is very annoying gila. Nasib baik ko haram kalau tidak dah lama panggang buat sambal nasi lemak.

Meh2 aku perkenalkan burung2 ni kat korang. Siap sediakan doodle (?) yang super duper cute untuk tatapan ramai. With colour ok!

1) Red Birds

Kelebihan : Tiada actually. This is actually only a basic birds. So semuanya basic. So pandai2 lah guna nak aim those annoying pigs. 

Kekurangan : Memang useless gila kalau nak attack struktur besi!! Contoh macam korang baling selipar dekat Mak Cik Tijah yang jual karipap yang kecik gila tapi harga mak aih cekik darah apa! Ada dia mati? Tak kan. Dia kejo korang balik adalah.

2) Yellow Birds


Kelebihan : Mampu bergerak dengan laju. Kalau nak dibandingankan dengan kelajuan internet kat Malaysia dengan burung ni, burung ni bergerak lagi laju. Serius!

Kekurangan : Bentuk segitiga yang seakan2 simbol Illuminati????

3) Blue Birds
Kelebihan : Mampu mengklonkan diri kepada tiga burung yang lain. Which is awesome kalau nak attack pigs yang suka duduk dicelah2 bangunan.

Kekurangan : Dah bentuk pun kecik. Bagi lah tiga sekali pun. Tak runtuh bangunan especially yang buat dari besi. Oh yah lagi satu!! Eye bag dia sangat disturbing.


4) White Bird


Kelebihan : She/He can produce egg bomb!! Bomm!! Even Mak Cik Tijah takut dengan  benda ni.

Kekurangan : She/He is fat and got some serious amnesia problem. Look at her/his eye bag!! Melendut sampai ke bawah!


5) Green Bird


Kelebihan : Bergerak seperti boomerang. Maksudnya bila dah lastik ke depan dia boleh patah balik secara automatik. "Sesuai untuk pigs yang budget ego dan overconfident". <<< Ayat ni sangat2 lah sarcasm. 

Kekurangan : Susah nak predict movement. Cuba tengok korang baling real life boomerang? Boleh tak kawal??

6) Black Bird


Kelebihan : Burung ini adalah bom hidup which is super duper awesome untuk menghancurkan pigs bongkak2 itu.

Kekurangan : Nothing. Mak Cik Tijah akan berlari dengan karipap2 kecik dia sejurus melihat burung ini.

Dan tak lupa juga. Our enemy

The Annoying Freak Looking Green Thingy Kind Of Pig

Kelebihan : Pandai mencuri telur sama macam Mak Cik Tijah yang pandai buat karipap kecik tapi jual dengan harga yang mahal.

Kekurangan : Bunyi gila annoying!!!! Ce try buat (krogghhhh) banyak kali. 


Walaupun aku dah main benda ni lebih kurang 2 bulan lebih still tak habis2 lagi. Sebab level dia kemain banyak!! Lepas tu bila dah habis dia update lagi and lagi and lagi. Which is like infinity!

Adakah game ni secara tak langsung membuatkan diri aku jadi seorang yang super perfectionist??? Semua nak 3 bintang?

In conclusion this game is must try! I mean it! Btw don't worry kalau tak de iPhone, iPad yang ber i i lah. Ada je game ni untuk versi PC. Korang carilah. Sebab hari tu aku ada main kat PC kawan aku.

P/s : The doodle (?) is kinda selekeh sebab guna marker pen instead of pen basah. And this is my first time colouring my own doodle! ^__^

14 comments:

Fay said...

game ni aku x main so no komen la. kalau aku start main game ni x terjalan kerja. = =

ohh doodle! not that bad! XD

napeace™ said...

Ohh aku ada game ni dlm laptop tp tak try lagi. Selalu tgk orang lain main je. Sebab aku takde bakat main game T.T

Serious aku ingatkan doodles tu ko ambik kat google (jahat seh aku) Smart pulak efek 'selekeh' tu. nak try guna marker pen pulak ah lepas ni.

WZulhilmi said...

@ Fay
main lah fay main lah! ok nk kena lempang.

@napeace™
wah! tak sangka doodle yg sehodoh2 alam tu kata amik kat google. Hahahaha. selekeh jer aku tgk. dh lah first time buat tergetar2 tgn.

fyna said...

huhu..tak pernah maen..tp sume bird tue tomey2..
geram...



jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

wanie said...

perlu la ada bunyi 'krooghhh' tuuu? -..- ehh kenapa bahabi tu warna hijauu @_@ pelikkan?


ngaaa WZ ade aifon/aiped/aipod/androidddd? bestnyaaaa

*komen aku ni macam banyak tanya pulak kan?*


eeee mana nak donlod game ni kat tenettttt?

sorry. saya noob T.T

ayumiyoshida said...

haha, kaalu ko bengang sgt dengan pigs tu baling je ipod/iphone ko ke dinding. nanti ilang la dia.haha

soalan!

sebenarnya macam mana nak buat doodle? apakah yg diperlukan?

WZulhilmi said...

@ fyna
Comel ke?? Bkn mcm annying sbb ada eye bag? LOL!

@wanie
sengal! hahaha. cubal lah cari kat mediashared ke type angry birds kot2 ada. tak pernah cari sebenarnya. or cuba tanya kwn ko yg nerd mesti diorg tau. huhauha

@ayumiyoshida
Perlukah aku membuat special entry untuk persoalan sebegini??? Hahaha

ayumiyoshida said...

cehs. -____-

bagus jugak kalau ko nak buat entry untuk orang yang buta it macam aku dan golongan minoriti yang lain. haha

WZulhilmi said...

@ ayumiyoshida
bukan apa. nk buat alasan buat entry baru. Hahaha

cEro said...

gile smangat aku cari game ni dulu, rupanya platform tak support...
the only nokia phone yg boleh main game ni ialah yg berplatform symbian^3 which is hp yg harga tak bawah dr rm2000 tu...

mine? harga market rm440..

(kecewa dan bermain sawang di sudut bilik)

~Nabilah~ said...

ingtkan ape td...game rpe2 nyer...hehehe

WZulhilmi said...

@ cEro
traumatic betul cerita ko. sabo je lah wahai cero. suatau hari nanti mesti ko dpt main punya!!

@~Nabilah~
mesti ingat bacaan untuk kaum remaja kan? LOL!

zety said...

pergh...kalau halal pun ade selera ke nak buat nasi lemak?eeeeuuww..

WZulhilmi said...

@ zety
a'ah kn kotor lah. x jadi buat nasi lemak.