Saturday, February 12, 2011

Malaysian YouTubers Are Awesome!!

Wahahahahaha! Now it is confirm that I'm not updating this blog like for a week! New record for me then! Yikes! =S LOL! Bukan tak sengaja nak update weh. Tapi memang sengaja pun tak nak update. Bukan apa siyes aku dah bosan dengan cara penulisan aku yang semakin hari semakin macam terpaksa aje. Bila tengok  entry2 lepas macam "Eh ko tulis apa ni sengal?". So I end up taking a break for a while. Kunun2 nak cari inspirasi lah kan. Kui Kui!  

Tapi takpe2 tinggalkan semua tu sebab aku bet tak de sapa pun nak tahu proses2 penyedutan sumber2 inspirasi supaya mempunyai semangat yang kental untuk menaip entry kembali. Maka let's straight to the point. Basically dalam minggu ni aku ada "stalk" some of the Malaysian YouTubers nih. Ingat lagi kalau dulu2 Youtube(YT) ni aku selalu guna kalau nak tengok Music Video artis je ataupun cari certain tutorial berguna macam How to tie a Necktie Ehem! and etc. Tapi sekarang penggunaan YT nih dah macam makin berkembang kat Malaysia. I mean people using YT as a medium to express their art or something related with that macam buat Vblog ke hapa lebih kurang macam tu. 

Sebagai contoh lah kan. Youtubers pertama yang aku kenal adalah Cikgu Shida. = =". Kalau siapa2 tak tahu sila lah check kat Youtube sekarang. You're missing a lot! Dia ni dah masuk paper dengan TV weh! Tapi bagi aku she's funny (Video untuk "Kalau Berpacaran" je) but not actually my favourite Youtubers. Tapi kalau tengok banyak2 kali memang rasa nak hempuk kepala kat laptop. 

Tapi sebenarnya ada banyak lagi Youtubers I mean Malaysian Youtubers yang lagi best kat luar sana yang  need to be exposed selain daripada Cikgu Shida!! 

Jadi aku compilekan 3 Youtubers yang aku kenal setakat ni. Sebab aku pun baru je berjinak2 untuk menjerumuskan diri nak tengok benda2 nih. So agak limited lah pengetahuan am aku tentang this Vbolg thingy nih. Kalau korang ada nak tambah2 ke sila lah merajinkan diri dengan menjatuhkan comment kat bawah.

so kita mulakan dengan....

1. IniAnwarHadi
Basically mamat ni and I bet he is much younger than me buat video in fully English. Siyes! Kalau korang tengok perghhhh! English gila laju cakap macam machinegun punya peluru keluar. Plup plup plup plup *sebut laju2* Lepas tu siap Qalqalah, haraakat semua cukup. Cakap pun gila fluent gila.Tiba2 terasa sangat kerdil kalau nak dibandingkan dengan dia. Ni kalau impromptu speech kat depan terus gagap macam ada emas nak keluar mulut. T_____T *emosi*

Mostly walaupun video2 dia ni lawak tapi still ada mesej berguna dalam dia. so sangat sesuai untuk tatapan umum.

And this are some of my favourites!


Video ni dalam BM. Dia cerita pasal penggunan perkataan "eww" dikalangan rakyat malaysia yang semakin berleluasa sekarang. LOL!


Yang ni pulak cerita pasal lagu Negaraku. Siyes part beg psycho tu lawak!!

Sebenarnya banyak lagi video2 dia yang best. Korang boleh lah klik kat SINI untuk scroll lebih banyak video dari dia. FYI, aku dah khatam semua video2 dia. Tengok! Banyak betul masa aku ni kan? Kalau suruh membaca 3 minit dah lelap.

2.  Maria Elena
Yang ni mesti girls kat luar sana especially yang suka ikut trend shawl through blog kenal minah ni. And btw  I bet she is younger than me. sigh! Blogger nowadays. So young right! Blog dia ni pulak popular dowh! Followers pun beribu!! Agaknya dia pernah tak datang tak blog ni? Kalau datang pun haish mau dia gelak sambil menyepetkan mata tengok content blog ni. T___T. Tapi in case if Cik Maria Elena datang blog ni (konon lah konon) tolong lah hulur2kan sebuah dua komen. *owh! I wish!*

Btw aku baru tau rupa2nya dia pun rajin jugak buat video2 kat Youtube ni. Ceh! Apsal tak habaq! terus stalk. And yet again she looks soo cool in her video. Siyes dia cakap macam dengan anak2 kucing je. Langsung tak de gabra ke apa. Cakap pun lancar. English pulak aigooooo fluent! And mostly her videos is in English!

Video ni cerita pasal PMS. Siyes memang menjiwai watak betul! LMAO! Aku suka sindrom PMS no 5!

And she also makes some parody of Cikgu Shida!


Now eat that Cik Shida! LOL!

Dan sekali lagi boleh lah klik kat SINI untuk browse the full set of her videos.

And last but not least

3. Afiq Says
Yang ni mula2 tengok. Eh! Apsal tajuk2 video semua macam l*c*h. Tapi rupa2nya memang lawak betul video2 dia nih. Aku tahu dia ni pun pasal AnwarHadi ehem! ehem! ehem! suruh aku tengok. Cewah! budget bangga lah AnwarHadi balas tweet ko. Lepas tu nak canang satu kampung. Wakahakah. Kalau AnwarHadi baca entry ni (konon lagi konon). Boleh lah follow my blog or Twitter. Aku pun lawak jugak apa orangnya! (Owh! Puh-lease!)

Ok2 back to AfiqSays. This is my far most favourite video from him!

Tajuk dia pun lawak gila! Teh Bersama Datin Sally Dan Miss J. Wakahahah. Aku rasa aku dah ulang kut 7-8 kali. Still gak lawak. You got yourself a big clap from me. Memang sama betul gaya dengan suara dia macam datin. And mind of my language. Miss J, you totally looks like a horny B*tch! =P

Dan seperti biasa kalau nak tengok senarai video penuh boleh klik SINI. REMINDER: Most of his video content have a lot of ehem! ehem! stuff. So be prepared ya. But yet still worth a look.

So thats it. 3 Youtubers yang aku kenal setakat ni. So kalau korang minat mana2 boleh lah subscribe diorang ni. Ke, korang tak ada account YouTube? Booooo! =P

12 comments:

Fay said...

okey serius i like Anwar Hadi! Memang jeles bila dengar dia punya English. Mak aih memang terer la budak ni. =.=

Hmm, ko pernah tengok Matluhfi? Yg ni pun best jugak tau. :D

little cart00n said...

dorg sume sgt2 cool kot!
n pasni abislah semua blogger pun nk jadi you tubers pulak!
heheh

F.I.C.K.R.Y said...

Hang punya taste sama la dengan aku. Cikgu Shida tu lawak hahaa..

Tapi, aku nak usha klip video yang pasai PMS tu.. Nampak cam best dan menarik hahaa..

*dasar naluri lelaki

_aLiaHwaFa_ said...

ouh i love anwar hadi! hahaha

WZulhilmi said...

@ Fay
Matluhfi? nanti ak check.. =)

@little cart00n
yup! nanti mesti jadi trend punya. tengok lah. lagi2 siapa2 yg malas nk taip.

@ F.I.C.K.R.Y
tengok lah. kelakar ak tgk si maria berlakon..

@ _aLiaHwaFa_
ni mesti dh khatam video dia nih..

Syira ITIK KEJ♥M said...

haah cube kau try check matlutfi dia sangat cool, video dia sume best gile. ada slang kedah2 sket...

satu lagi kan, drp penulisan2 kau aku mcm ber-instinct kau pun ade bakat buat video2 youtube neh. haha. ape kata kau try wat?

Feez Mior said...

wahh...ramai rupenye artis youtube ni ye..

Act tak amik port pn pasal artis youtube..tp bile tgk u listkan 2 3 org.. bleh laa nak layan kot sorang 2..

takat maria tu mmg slalu gak tgk video die :D

Mainur Hasnah said...

singgah jap.. yep setuju.. memang mereka tiga ni lawak n bagus..

Raji berkata said...

ak xpernah tgk lagi Afiq says tapi yg 2 lagi tuh ak dh tgk gak almost sume video dorg
hohoho mmg best ^^

WZulhilmi said...

@Syira ITIK KEJ♥M
ak nk buat vlog? Hahaha.. tak pernah pikir lah.. mesti sucks gila.. gmbr pun jarang letak ni kan video.. creepy weh! =P

@ Feez Mior
klu listkan banyak2 pun org tak tgk. baik tunjuk sikit2 dulu.. =)

@ Mainur Hasnah
=)

@ Raji berkata
try lah tgk. kelakor habis. tapi ehem2 sikit.. haha

cEro said...

trend youtubers kt malaysia ni dah menjadik2...
tp pd aku, still takde yg btol2 bg kesan kt viewers ttg mesej yg nk disampaikan...
but still, great jobs they done..

ko taknak try jd youtube celeb gak ke??

WZulhilmi said...

@cEro
aku blog pun tak lepas nk buat Vlog... mmg x de harapan lah.