Tuesday, May 8, 2012

Nikmat Kesihatan

I don't why tapi semalam after class which is super duper cool (cuaca lembap) terus rasa satu badan seram sejuk. Which is very rare for me yang kulit tebal nak rasa sejuk. Then suddenly bila ada satu part tu bila terbersin lepas tu tetiba macam mukus nak keluar. Dang!! Petanda awal nak selesema. But then the worse thing happened, demam. Demam for no reason. I don't know tapi adakah disebabkan aircond? Tapi apa pun sebab dia memang satu hari baring atas katil sebab tak larat nak buat apa-apa sambil memakai 'homemade coolfever'.

But the reason I'm writing this entry bukan lah nak mengadu sakit ke hapa memintak perhatian orang ramai. Lepas tu suruh semua orang like dekat Facebook sambil upload gambar comel baring atas katil sambil letak termometer dekat mulut. Hahaha

But well to be honest I do think masa pra kanak-kanak dahulu yang sakit tu menyusahkan betul. Kadang-kadang kenapa dari berjuta-juta manusia kenapa aku pulak yang kena. Oh mai! This is sooo unfair. But well bila dah meningkat dewasa ini *hirup teh* I do think sakit itu sangat perlu. Which are:

#1 Sebagai peringatan, which is kita sebagai manusia yang selalu leka. Bila dah seronok semua hapa habis semua benda lupa. Then bila dapat sakit, then baru perasan time sihat ko tak appreciate apa-apa pun. That why from now on, I always encourage myself to bersyukur setiap kali bangun pagi. =") At least hari ni aku masih lagi bernafas eventhough hari semalam tidak memihak kepada diri ini.

#2 Sebagai penghapus dosa kecil, 

"Tidaklah Seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya"
(HR. Bukahri #5660 dan Muslim #2571)

Kalau lagi senang nak paham try duduk lah dekat wad umum dalam 2-3 hari and you know how much kadang-kadang kita take for granted time kita sihat ni. The feeling when I see this uncle always need to wear this oxygen mask every night before his sleep time, the man that have kidney problem and need to do the dialysis treatment a couple times a week and the old man that having a heart attack. It is really open up your eyes, big time! 

And that makes me appreciate what I have right now. =)

P/s: Sooo random lah woi! lol. and yes the title adalah sangat-sangat skema. I'm bad in choosing good title. ~sigh~

6 comments:

zatyy said...

Aku kalau demam, aku fikir nak baik jee..

btw, kau kena warded ke apa?

Tapi betoi, bila kau masuk ward, tengok orang kiri kanan sakit.. baru aku rasa appreciate yang aku ni sihat.. alhamdulilahh..

Masa tu the wake up call daatang, suruh jaga diri elok2..

Jaga makan, exercisee..

ehem ehem mcflurry tu xelok sgt ye slalu.. HAHAHHA. Sempat doh!

WZ said...

the ward thingy?? Tu kisah lama. which is tak de kena mengena dgn demam semalam. lol.

Mcflurry FTW!!

cEro said...

sbg budak biology, demam adalah cara badan kita menghapuskan bendasing yg menyerang badan. Actually, demam petanda kita akan sihat.

Org yg tak demam tak tahu dia sakit.

YOUsoF said...

Betul la tu.. Kekadang kita memang terlupa nak jaga kesihatan sebab nampak luaran macam ok je. Bila dah kena baru tersedar..

Aku suka fikir yang di sebalik semua tu pasti ada hikmah.. Paling kurang kau akan rasa lebih kuat.


Tajuk kau tu dah cukup elok la tu.. ;D

fay said...

Jaga kesihatan. probably sebab stress tu yg imuniti badan lemah. lagi-lagi sekrang ni kan nak kejar dateline ke sana ke mari rasa macam tak cukup tanah, tak cukup masa.

Yup. Everything happen for a reason. Semua yang berlaku ni kan aturan Allah sama ada sebagai peringatan atau salah satu tanda yang Allah tu masih sayangkan kita. sebab tu salah satu cara untuk kita bersyukur dengan apa yg kita ada dengan tengok keadaan sekeliling. tengok kehidupan orang lain yang less fortunate dari kita.

btw good luck. kau macam depress je lately. hahaha! kurangkan stress, kurangkan makan :P banyakkan exercise, banyakkan ingat Allah. and take care XD

ayumiyoshida said...

and this is what i've seen for almost 7 weeks now, masuk ward post icu, baru clerk case pakcik hari ni, esok meniggal, masuk ward paediatric, kesian budak2 umur 5-6 tahun badan kecik macam 2 tahun, paralyses, brain damage, macam dah tak ada harapan nk hidup tapi hidup lg. dgn latar blg family yg tak membantu. kadang2 aku terfikir, kita ni beruntung sangat tak lahir di tgh2 family yg macam tu, tak sakit macma tu, cerdik, mampu semua, tapi kita take things as a granted. hmm....