Sunday, May 20, 2012

Makcik T


Yeah, today once again konon-konon I thought I will have maggi tomyam for dinner yet again tiba-tiba ada dekat cafe tunggu order burger daging double special. Padahal duit dah sengket tapi kaki sill tak memijak bumi nyata lagi. ~Sigh~ 

Btw sementara tunggu order siap. I saw this one makcik. I should called her Makcik T. As T for 'Tabah'. Hahaha. I don't know why tapi kalau tengok muka makcik ni memang dapat rasa ketabahan dia. Intuition maybe? But well this Makcik T ni appearance dia ni suka pakai topi lepas tu rambut memang pendek sangat gaya rambut lelaki. Very maskulin. Oh ye. Mak cik ni kerja dia clean up all the dishes left by the students. Macam kutip-kutip pinggan, cawan, lap-lap meja tu lah. 

Disebabkan aku usually go to this cafe (ehem! kuat makan much?) selalu jugak terserempak dengan makcik ni and I know a little bit about her routine. Dia pagi-pagi lagi dah datang kerja. Time tu gerai-gerai pun tak bukak lagi. Which one thing that I'm soo furios about this cafe. Pukul 10 pagi baru sibuk-sibuk bukak especially time weekend. Apa natah. Selalunya bukan kedai-kedai makanan bukak awal-awal pagi? And I do believe 'The earliest bird catches the worm'. 
Back to the story, this makcik memang nampak kerja pun ikhlas. I mean like walaupun jenis muka serius dan tak pernah langsung berbalas senyuman tapi kerja tetap jalan tak curi tulang ke hapa. (I love berbalas senyuman dengan pekerja-pekerja cafe. LOL!. = =")

Pernah one time ada satu insiden bila makcik T ni tegur sorang pekerja lelaki ni suruh buat kerja sedangkan dia dok berdating dengan this one girl padahal meja makan penuh dengan pinggan apa. At the end dia kena maki balik dengan budak tu.  Sedih tengok. Orang lagi tua kut. Respect is important. Tapi sekarang budak laki tu pun dah takde. Maybe dah berenti lah tu. Tengok pun tahu tak tahan lama.

Ah, ada jugak time terserempak mak cik ni memancing dekat belakang cafe. Dekat belakang cafe ni got this sungai. Tak tau bersih ke tak. Tapi bersih lah kan? sebab ada ikan kan? (ikan kan? lol. rhyme sangat). Tapi time bisik dalam hati "Ada ikan ke makcik oi?" Dang! Tiba-tiba dia tarik pancing tersangkut sekor ikan. Ok malu. Terus ke ke cafe. Mujur tak cakap kuat-kuat. =P
Dan sekarang ada aquarium baru dekat cafe tu. Haaa! ni mesti kerja makcik tu kan! lol. Walaupun dalam dia ada jugak ikan-ikan macam beli dekat kedai. 

Dan hari ini sementara tengah menunggu burger siap. Nampak that makcik again, this time around playing with this white kitten. Auwww~~. Comelnya kitten. lol. Boleh nampak ada rumah mini for this kitten (made up from kinder bueno punya kotak). And she even give that kitten some milk. To be precise MARIGOLD LOW FAT MILK. Beruntung punya kucing.
Bila tengok makcik tu tengok kitten tu main-main dekat kotak dia, panggil-panggil nama dia, (you know how kitten can be so ridiculous cute when they are playing by themself) I wondered

"Makcik.. are you like.. alone?" 

=(

4 comments:

cEro said...

cuba ko try borak2 dgn dia bila ada kelapangan...
An amazing human like her usually had one big story tahap nangis punya..
Mana tau, cerita dia boleh dijadikan pengajaran hidup ko, aku, dan pembaca2 blog ini juga?
hehhe

star said...

agree with cero,hehe,ko ni pun kemain perati org
btw,just so u know,aku slalu je bukak blog nih walaupun xkomen,so keep on publishing new entries ok?
*hint*

WZ said...

couldn't agree more. Mmg org mcm tu ada kisah dia. but well u know me, nk berbual2 dgn strangers mmg pyh sikit, melainkn klu dtg mood 'I'm sooo happy, I wan't to talk to everyone".

ayumiyoshida said...

tiba2 aku rasa sedih dengan crita ko macam dlm drama pulak? like seriously makcik tu mkcik cafe campus utm. siap ada sungai. makcik kafe desa aku time kat kampus penang dulu kemain je tak lepak kat dapur mengunyah, lepak kat bangku kafe bergosip, paling hebat pun potong cili kering. haha. tapi biasanya makcik ni tak sempat sgt pun nk duduk nya sebab ramai nau students hurung beli nasik ayam la, bubur la, pecel la bagai. rutin macam tak ada feeling/attraction pun tgk.