Wednesday, October 12, 2011

Nasi Ayam Penyet (Beserta Penjelasan)

Daripada entry-entry sebelum ni aku ada perasan ada yang diantara korang ye korang lah yang still ada tak kenal dengan menu Nasi Ayam Penyet. This is really a sad story. Ok-ok part ejaan Penyet ni aku tak confirm sangat. Either Penyet or Penyek? Tapi lantak lah janji sebutan dia lebih kurang sama. 

*Clap Clap* Ok perhatian! hari ni saya WZ Pegawai dari Kementerian Makanan Johor akan memperkenalkan kepada anda apa itu Nasi Ayam Penyet.

*Bukak tudung saji* Tadaaaa!

Labelling is only for reference purposes. Tidak terdapat pada hidangan sebenar.

1) Nasi obviously. Kalau tak kenal pelis gunting IC anda sekarang!

2) Ayam. Ni yang paling pentiiiing sekali. Nampak tak ayam tu macam kena lenyek dengan kereta? Well tu lah nama penyek diambil. In this case ayam tu diketuk-ketuk sampai penyet. Oh selalunya ayam memang dapat segedabak pang! besar macam tu. Kalau tak, tahniah anda dapat restoran yang kedekut.

3) Ahhhh! *bunyi kelegaan* This is must! Sambal belacan. Ini wajib ada. Dalam sesuap nasi kena letak benda ni sikit. Oh yes! lagi pedas lagi best. Caution: Sesiapa  yang berlidah western please avoid this menu.

4) Sup! sup sup! Yang ni memang sesuai lah ada dalam hidangan ni. Tak kan kering macam tu je makan ye dak? At least bila ada sup ni basah lah sikit lidah tu. Lagipun kurang sikit rasa pedas kalau letak sup. Sikit je lah sikit.

5) Sayuran. Selalunya ada kobis dengan kacang panjang. Tapi yang ni ada timun sekali. Tapi sebenarnya nak letak sayur apa pun boleh janji sayur. Lebih afdal sayur itu mentah ya. 

Kalau korang lucky enough korang akan dapat tempe. Tapi yang ni takde. =(. Maybe sebab tu ganti dengan timun kut. Ok thats it from now. Harap-harap dengan penjelasan ni semua tak akan lagi wujud komen-komen macam  

"Tak pernah tengak Nasi Ayam Penyet... =("  atau 

"Ayam Penyet tu apa?. Losernya diri ini". << Hell yeah you are a loser if you don't know this! Ehem.. Excuse me.